Rusia s-a dedat la "crime de război sistemice" oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat ieri ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, notează AFP, conform Agerpres.
"Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse", a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.
"Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă", şi anume preşedintele rus Vladimir Putin, a spus ea.
Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat ieri că a găsit patru "locuri de tortură" folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile.
Responsabila americană, care a vorbit despre un "nou Nurnberg", după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.
CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară.
"Rămâne de văzut cât de repede pot avansa aceste diferite căi spre un proces şi multe vor depinde de accesul şi plasarea în detenţie" a persoanelor suspectate, a adăugat Beth Van Schaack.
În ceea ce priveşte înfiinţarea unui tribunal special, solicitat de Ucraina, diplomata a făcut cunoscut că există "discuţii în curs", în special în cadrul Adunării Generale a ONU, dar a indicat că Statele Unite sunt mai degrabă în favoarea "instituţiilor existente" pentru a judeca eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în Ucraina.
Întrebată despre înregistrările video care potrivit Moscovei dovedesc că Kievul a executat mai mulţi soldaţi ruşi, ea a insistat că "legile războiului se aplică tuturor părţilor, atât statului agresor, cât şi statului care se apără".
Dar, "când constaţi amploarea criminalităţii forţelor ruse, aceasta este uriaşă în comparaţie cu acuzaţiile împotriva forţelor ucrainene", a mai spus diplomata americană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 09:07)
Cele mai multe crime de razboi le comite Ukraina... Ukraina este un stat nazist care si a macelarit cetatenii de alte etnii.... Ukrainenii nu sunt cu nimic diferiti fata de rusi ba as putea spune ca sunt mai rai si incapatanati pana la prostie... Uitati va la Zelenscki ce incapatanare are pana la cretinism cu razboiul asta pe care il vrea sa l continue desii Ukraina este distrusa.. Ba mai mult era cat pe ce sa bage si NATO in razboiul lui cu Putin...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 11:08)
Cand e vorba de crimele etnice savarsite de nazistii ucrainieni, in frunte cu Batalionul Azov, globalistii astia infecti se fac ca ploua, caci asa inteleg ei impartialitatea, echidistantza si obiectivitatea! Ceea ce nu inteleg eu, este cum vor sa faca ei un "nou Nurnberg", pt ca asta ar insemna ca sa invinga Rusia chiar pe teritoriul ei, ca apoi sa ii aduca pe "acuzati" in fatza unui tribunal international, ori se stie ca o superputere nucleara nu poate invinsa decat odata cu intreaga Lume! Parerea mea este ca este iarasi vorba de pura propaganda, fara nici un efect practic!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 18:57)
mai rasfirati baieti, mai rasfirati