Uniunea Democrată Maghiară din România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vor semna, astăzi, într-o ceremonie publică organizată la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României propus de preşedintele Klaus Iohannis.
Acordul politic a fost iniţiat şi propus de preşedintele Klaus Iohannis după rezultatul alegerilor europarlamentare şi rezultatul referendumului pentru justiţie din 26 mai.
În urma consultărilor cu partidele parlamentare, pe 13 iunie, Klaus Iohannis şi preşedinţii PNL - Ludovic Orban, USR - Dan Barna, PRO România - Victor Ponta şi PMP - Eugen Tomac au semnat, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.
În acel moment, deşi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a declarat că este de acord cu textul respectiv, el nu a participat la semnarea acordului, din cauza unei deplasări în străinătate.
Acordul conţine următoarele prevederi: transpunerea în legislaţie a răspunsurilor de la referendum, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare integrităţii în funcţiile publice, modificarea legislaţiei din justiţie în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneţia, GRECO, MCV.
După evenimentul ce va avea loc astăzi, singurele formaţiuni politice parlamentare care nu au semnat acest acord vor rămâne PSD şi ALDE, care continuă politica iliberală din ultimii doi ani şi jumătate.
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE a declarat: "Acordul politic miroase a capcană sau a şmecherie prin care preşedintele să-şi mai adauge o şansă în plus pentru un nou mandat. Ne face, practic, o propunere celor din PSD şi ALDE să îl susţinem pentru al doilea mandat".
Prin atitudinea sa, Tăriceanu refuză să pună în aplicare solicitarea maselor populare pentru foloase aşa-zise de partid sau chiar personale, ţinând cont de faptul că liderul ALDE a anunţat că doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale.
La rândul său, PSD a refuzat protocolul spunând că acesta nu conţine "şapte aspecte vitale", printre care se numără şi "condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii ale statului", ceea ce este complet neconvingător.