UE a înregistrat în iunie un excedent al balanţei comerciale de 24,7 miliarde de euro

F.D.
Internaţional / 17 august 2023

UE a înregistrat în iunie un excedent al balanţei comerciale de 24,7 miliarde de euro

Uniunea Europeană a înregistrat în iunie un excedent al balanţei comerciale de 24,7 miliarde de euro, faţă de un deficit 34,9 miliarde de euro în perioada similară din 2022, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 225,9 miliarde de euro, în creştere cu 0,4% faţă de iunie 2022, în timp ce importurile UE au scăzut cu 22,6%, până la 201,2 miliarde de euro.

În primele şase luni din 2023, cele mai mari scăderi au fost înregistrate la importurile de energie, astfel încât UE a înregistrat o reducere a deficitului comercial în domeniul energiei (minus 212,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2023, comparativ cu minus 291,4 miliarde de euro în ianuarie-iunie 2022).

În perioada ianuarie-iunie 2023, exporturile de bunuri ale UE au urcat la 1.286,1 miliarde de euro (o creştere de 3,9% faţă de perioada similară din 2022), iar importurile s-au situat la 1.290,4 miliarde de euro (un declin de 10,4% faţă de perioada ianuarie-iunie 2022). Ca rezultat, UE a înregistrat un deficit de 4,2 miliarde de euro în primele şase luni din acest an, faţă de un deficit de 201,3 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

Zona euro a înregistrat în iunie un excedent al balanţei comerciale de 23 miliarde de euro, faţă de un deficit de 27,1 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

În perioada ianuarie-iunie 2023, exporturile de bunuri ale zonei euro au urcat la 1.434,9 miliarde de euro (o creştere de 3,2% faţă de perioada similară din 2022), iar importurile au scăzut la 1.429,6 miliarde de euro (un declin de 7,3% faţă de perioada similară din 2022). Ca rezultat, zona euro a înregistrat un excedent în ianuarie-iunie 2023 de 5,3 miliarde de euro, faţă de un deficit de 151,8 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

În iunie, SUA şi China au fost principalii parteneri comerciali ai UE. Exporturile UE spre SUA au scăzut cu 0,3%, iar cele spre China au crescut cu 1,2%, în timp ce importurile UE din SUA au urcat cu 2,7%, iar importurile din China au scăzut cu 13%. De asemenea, exporturile UE spre Rusia au scăzut cu 31%, în timp ce importurile din Rusia s-au redus cu 92,1%.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că în perioada ianuarie-iunie exporturile au crescut cu 6%, în timp ce importurile au urcat cu 1%. În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 13,3 miliarde de euro, comparativ cu 15,5 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

11 state membre au raportat în iunie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, o creştere a exporturilor, în timp ce alte 16 au înregistrat scăderi. Cele mai mari creşteri au fost în Malta (13,2%) şi Irlanda (11,7%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrat în Grecia (minus 24,5%), Belgia (minus 16,8%), Bulgaria (minus 15,6%) şi Finlanda (minus 15,4%).

În privinţa importurilor, toate statele membre UE au raportat scăderi, cu excepţia Austriei, care a avut o uşoară creştere. Cel mai semnificativ declin a fost în Malta (minus 24,5%), Bulgaria (minus 22,6%), Grecia (minus 21,1%) şi Finlanda (minus 20,2%).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vesti din ce in ce mai cutremuratoare. Asta vine dupa cea de ieri.

     

    "În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 8,9%, cea de bunuri intermediare cu 6,6% iar cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 6,5%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 2,1% iar cea de bunuri de capital cu 4,8%" 

     

    Azi ni se spune ca "În primele şase luni din 2023, cele mai mari scăderi au fost înregistrate la importurile de energie, ".... Nu doar importuri, dar si productia de energie a scazut cu 9%. 

     

    In UE se produc din ce in ce mai putine lucruri durabile din cauza pretului ridicat la energie. Doar bunuri perisabile (mancare) se mai produc. 

    Este cutremuratoare aceasta prabusire a Europei. Exporturile EU cresc cu 3% pentru ca restul lumii este pe crestere economica, dar importurile noastre scad cu 7.3%.... ingrozitor. Europa este intr-o recesiune teribila si doar minciunile contabile ale deflatorului subestimat mai cosmetizeaza lucrurile sa para doar "o recesiune usoara".  

    1. "perioada ianuarie-iunie 2023, exporturile de bunuri ale UE au urcat la 1.286,1 miliarde de euro (o creştere de 3,9% faţă de perioada similară din 2022), iar importurile s-au situat la 1.290,4 miliarde de euro (un declin de 10,4% faţă de perioada ianuarie-iunie 2022)"

      Eu nu am mai vazut cifre atat de brutale de pe vremea taierilor lui Basescu/Boc. UE este intr-un dezastru economic. 

      Deci cum ramane dupa "dezastrul asta economic" cu excedent de 24,7 miliarde de euro, murim de foame si inghetam de frig la iarna:-)?

      Petrec putin timp sa iti dau niste introducere in lecturi economice. Clar ca nu te pricepi.

      Iata ce se scria in 2013, in Romania (stii ce foame era in 2013?)... 

       

      "Surplusul de cont curent in Romania. Ce e normal si ce nu 

      Aura Socol 

       

      Exista multe voci care sunt realmente ingrijorate de surplusul de cont curent al Romaniei. Pana la urma, ce e normal si ce nu in surplusul contului curent al unei economii ca a noastra? Vestea buna este ca exporturile de bunuri si servicii s-au imbunatatit. Importurile scazute arata insa o scadere a investitiilor si a consumului ca urmare a lipsei finantarii externe, ceea ce e o veste proasta. Scaderea consumului si investitiilor echivaleaza cu destimularea cererii agregate,o rasta nu ajuta deloc o crestere economica deja firava. Dat fiind ca nu economisim destul de mult pentru a putea sustine investitiile, cel mai intelept este sa apelam la economiile altora (economisire externa/importuri). 

      Privind din aceasta perspectiva, se ajunge la concluzia ferma ca Romania nu-si permite pur si simplu sa aiba surplusuri de cont curent. Avem nevoie de deficite de cont curent, daca vrem crestere. Un deficit de cont curent va reflecta diferentialul dintre economisirea interna si necesarul propriu de investitii. In plus, imbunatatirea contului curent nu este una structurala, determinata de fundamente economice mai bune, ci mai degraba una conjucturala, temporara, nesustenabila, nefiind de natura a indica o echilibrare a economiei nationale. 

      Argumentele prezentate mai sus si invocate des zilele astea sunt corecte. Reprezinta insa doar o parte de adevar. Uitam un lucru esential. Surplusul de cont curent al Romaniei este un efect al recesiunii si nu o cauza a ei. Poate fi cel mult efectul unui cerc vicios nedezirabil- criza a determinat ajustarea puternica a deficitului de cont curent, ba chiar a condus la acumulare de surplusuri care, mai departe, nu ajuta deloc economia 

      Atat ai priceput tu ( si cea din care citezi) din economie:-)? De ce nu incercati voi sa traiti cu "deficit de cont" sa vedem cum va creste nivelul de trai...ia vezi cum e sa ai cheltuieli mai mari decat veniturile si apoi sa dai " lectii de economie":-)...numai idioti cu IQ cat temperatura din frigider...astia clar sunt din mujicia:-)

    Nu e de mirare ca UE o ia la vale ;

    a) oamenii potriviți trebuie să fie puși la putere la toate nivelurile societății  

    b) orice elemente perturbatoare trebuie eliminate sau suprimate. 

    Nu sunt principii ale unei dictaturi comuniste ci se gaseste pe site-ul web al organismului de elaborare a politicilor UE – Forumul Economic Mondial. 

    Ce mai democratie occidentala si stat de drept !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb