UE a lansat un proces la OMC împotriva interdicţiei de import a cărnii de porc în Rusia

A.C.
Internaţional #Comerţ / 8 aprilie 2014

UE a lansat astăzi un proces la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva interdicţiei Rusiei asupra importurilor de porci vii, carne de porc şi a anumitor produse din carne de porc din Uniunea Europeană, transmite un comunicat al Comisiei Europene.

Rusia şi-a închis piaţa faţă de UE la sfârşitul lunii ianuarie, blocând aproape 25% din totalul exporturilor europene. Statul rus a luat această decizie în urma descoperirii a 4 cazuri izolate de gripă porcină africană la mistreţi de la graniţa lituaniană şi poloneză cu Belarus.

Această interdicţie de comerţ a expus sectorul fermier al UE la pierderi semnificative. Discuţiile bilaterale cu Moscova nu au produs rezultate până acum. Potrivit comunicatului, dat fiind faptul că nu există o soluţie până acum, UE a decis să recurgă la procedurile de rezolvare a disputelor din cadrul OMC, solicitând consultaţii formale cu Rusia.

Comisarul european pe Comerţ, Karel De Gucht a declarat: "Interdicţia generală a Rusiei asupra importurilor europene de carne de porc este în mod clar disproporţionată şi este împotriva regulamentului OMC. Cazul descoperit este unul minor, fiind infectaţi câţiva porci mistreţi la graniţa de stat cu Belarus, caz izolat imediat de către autorităţile europene competente.

Comunicatul elaborează: "După săptămâni de discuţii cu omologii noştri ruşi pentru a încerca să rezolvăm această problemă, nu vedem absolut nici un fel de progres. Europa va apăra producătorii săi de carne de porc iar în această privinţă nu mai are de ales decât să urmeze acest caz la OMC".

Comisarul european pe Sănătate, Tonio Borg a declarat: "În ciuda negocierilor intense, partenerii noştri ruşi continuă să respingă propunerea noastră de regionalizare care ar permite trecerea tuturor exporturilor de carne de porc, în afara celor din zona afectată. Comisia a stabilit o serie de măsuri de control pentru a izola virusul, care cel mai probabil provine din Rusia, acestea conformându-se cu principiile OMC. Însă, Rusia continuă să aplice o interdicţie generală pe exporturile UE de carne de porc. Această interdicţie disproporţionată are un impact financiar major în industria noastră producătoare de carne de porc şi nu poate continua fără să fie contestată".

La intrarea în OMC din 2012, Rusia s-a angajat să se asigure că măsurile sale de protecţie a vieţii animalelor şi a sănătăţii sunt bazate pe ştiinţă, şi nu pe restricţii comerciale care nu sunt necesare şi aplicate fără discriminare asupra partenerilor săi şi producătorilor locali.

De asemenea, în comunicat se mai arată: "Însă, Rusia acceptă, spre exemplu, importurile din Belarus şi, recent, Ucraina, în ciuda cazurilor semnalate de febră porcină africană în aceste ţări. De asemenea, în ciuda numeroaselor izbucniri a bolii care au apărut pe teritoriul său, Rusia nu a închis întreaga sa piaţă pentru toate produsele locale. Astfel, refuzând importurile din regiunile UE neafectate de către boală, Rusia, se pare, aplică dublu standard, având o atitudine diferită asupra produselor din UE faţă de alţi parteneri comerciali".

Pentru solicitarea consultaţiilor, UE iniţiază formal o dispută OMC. Consultările acordă Uniunii şi Rusiei oportunităţi pentru discutarea problemei şi pentru a găsi o soluţie mulţumitoare fără a recurge la un litigiu. Dacă consultările nu ajung la o soluţie mulţumitoare în 60 de zile, UE ar putea solicita OMC să formeze o comisie de anchetă pentru a decide asupra legalităţii măsurilor Federaţiei Ruse.

În 2013, valoarea exporturilor UE de carne de porc către Rusia a ajuns la 1,4 miliarde de dolari, aproximativ 25% din totalul exporturilor europene. Interdicţia are un impact sever asupra indutriei porcine europene, cu o scădere a preţului produselor din porc şi a supraofertei de produse din carne de porc de pe piaţa europeană. Rusia este al treilea cel mai mare partener comercial pentru Uniune iar aceasta este piaţa de export cea mai mare pentru Rusia.

În 2013, UE a exportat bunuri în valoare de 123 miliarde de dolari către Rusia şi a importat bunuri în valoare de 232 miliarde euro. În timp ce exporturile ruseşti către UE sunt în principal formate din materiale neprocesate (80%), exporturile Uniunii către Rusia sunt în mare parte vehicule, medicamente şi farmaceutice, maşinării şi transport de echipamente şi, de asemenea, produse agricole.

Virusul gripei porcine africane este o boală letală, infecţioasă a porcilor, fiind inofesnivă pentru oameni şi alte animale. Tulpina virusului găsit în cei 4 porci mistreţi se potriveşte cu tulpina ce predomină în Rusia. Interdicţia importurilor în Rusia, care prevede zonele neafectate din UE, este în contradicţie cu situaţia locală din statul rus.

Încă din 2007, Rusia a semnalat aproximativ 600 cazuri de gripă porcină africană la porci mistreţi şi aproape 400 de cazuri în stăpânirile domestice.

"În acest context, puţin este lăsat sub semnul întrebării ca boala să se fi răspândit din Rusia către Belarus şi din Belarus către UE. Uniunea cere Rusiei să mărească, urgent, eforturile interne de a eradica şi controla virusul şi să ridice interdicţia de comerţ împotriva zonelor neafectate din UE", se mai arată în comunicatul transmis de Comisie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb