UE îi cere lui Erdogan să elimine obstacolele rămase în calea reînnoirii relaţiilor

G.B
Internaţional / 25 iunie 2021

UE îi cere lui Erdogan să elimine obstacolele rămase în calea reînnoirii relaţiilor

Liderii UE i-au cerut ieri preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, să elimine ultimele obstacole rămase în calea reînnoirii relaţiilor după un an de tensiuni puternice, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Statul de drept şi drepturile fundamentale în Turcia rămân o preocupare majoră", au declarat aceştia în concluziile adoptate joi seara la ultimul lor summit înainte de vacanţa de vară.

Şefii de stat sau de guvern din ţările membre au subliniat, de asemenea, angajamentul lor faţă de "o soluţionare cuprinzătoare a problemei cipriote pe baza unei federaţii bicomunitare cu drepturi politice egale, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU".

Ciprul este divizat de la invadarea în 1974 a treimii sale nordice de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat care urmărea alipirea insulei la Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, doreşte recunoaşterea a două state independente şi egale.

''UE a înregistrat o voinţă de calmare din partea Turciei, dar nu sunt reunite condiţiile pentru adoptarea de măsuri pozitive", a declarat un diplomat european.

Cu toate acestea, liderii UE au cerut Comisiei Europene să pregătească modernizarea uniunii vamale UE-Turcia.

De asemenea, aceştia au solicitat executivului de la Bruxelles să "prezinte fără întârziere propuneri oficiale pentru continuarea finanţării refugiaţilor sirieni şi a comunităţilor gazdă din Turcia, Iordania, Liban şi alte ţări din regiune".

Comisia Europeană a propus să aloce 5,7 miliarde de euro pentru a finanţa ajutorul acordat refugiaţilor sirieni din Turcia, Liban şi Iordania până în 2024.

O alocare de 3,5 miliarde de euro este destinată unor acţiuni în favoarea celor 3,7 milioane de sirieni care s-au stabilit în Turcia începând din 2011, fugind de conflictul din ţara lor.

''Propunerea nu a fost aprobată la summit, dar Comisia a înţeles că banii trebuie să provină din bugetul comun şi nu de la statele membre, iar acum vor începe discuţiile privind modalităţile acestei finanţări", a explicat diplomatul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb