UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental, iar cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui "radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune" pentru a ajuta Moldova să-şi controleze spaţiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie şi văzut de publicaţia "EUobserver", informează News.ro.
Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.
Noii bani UE vor fi probabil conveniţi luna aceasta sau luna viitoare şi vor fi plătiţi "destul de repede", au declarat sursele UE.
Banii vor fi luaţi din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.
Achiziţiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiţii în domeniul Apărării.
Germania, România, Marea Britanie şi SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să îşi consolideze forţele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE văzut de EUObserver.
De asemenea, Statele Unite "îşi vor creşte probabil angajamentul substanţial în 2023 până la un nivel apropiat, dar inferior" noului grant de 40 de milioane de euro al UE, se arată în memorandum.
Pe de altă parte, Moldova însăşi intenţionează să-şi cumpere "un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistenţă", menţionează nota de informare.
Achiziţiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina în ultimele luni. Pe de altă parte, UE şi SUA şi-au intensificat în ultima vreme avertismentele că Rusia plănuieşte o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE.
"În ultimele luni am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o ţintă pentru acţiunile maligne ale Rusiei - interferenţe străine, dezinformare, atacuri hibride", a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului de acţiune externă al UE, citat de EUObserver. "Scopul acestor acţiuni este de a submina şi destabiliza ţara, de a submina guvernul şi administraţia pro-reformă, anticorupţie şi pro-UE din Moldova", a adăugat purtătorul de cuvânt.
UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova în 2021 şi 2022, dublând efectiv bugetul pentru apărare.
În total, europenii au alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi granturi, începând din octombrie 2021, "pentru a consolida rezilienţa Republicii Moldova" în sens mai larg, inclusiv asistenţă bugetară şi ajutor umanitar pentru a face faţă valului de refugiaţi ucraineni.
Experţi ai UE în domeniul apărării cibernetice şi al măsurilor de contrapropagandă au lucrat cu autorităţile de la Chişinău pentru a contracara Rusia, a precizat luni purtătorul de cuvânt al UE.
Serviciul de politică externă al UE elaborează, de asemenea, un "concept" pentru o nouă misiune civilă care să consilieze autorităţile moldoveneşti cum să gestioneze situaţia, dar aceasta se află încă într-un "stadiu incipient", a mai spus purtătorul de cuvânt.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2023, 09:32)
Cum e asta legal? Știam că UE e un bloc economic nu militar. Și mai nou cheltuie masiv bani pentru tari din afara blocului.
Mai are UE vre-o logica sau e doar un imperiu care face ce vrea și noi suntem doar o provincie acolo.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2023, 15:51)
Gazprom isi face cumva armata? Nu mai e o firma, e cumva o tara?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 15.03.2023, 16:58)
Pai cum? Nu le-au cumparat rusii?
Eu stiam ca rusii sunt o natie serioasa care isi ajuta vecinii!