UE vrea mai multe gaze din afara Rusiei şi accelerarea energiilor regenerabile

M.B.
Internaţional / 21 februarie

UE vrea mai multe gaze din afara Rusiei şi accelerarea energiilor regenerabile

UE caută alternative la gazele ruseşti, vizând importuri mai mari din SUA şi alte ţări, în timp ce accelerează extinderea energiei regenerabile pentru a reduce dependenţa de combustibilii fosili, transmite Reuters. Comisarul pentru Energie şi Locuinţe, Dan Jorgensen, a declarat vineri că Bruxelles-ul lucrează la măsuri pentru diversificarea aprovizionării şi reducerea impactului volatilităţii preţurilor.

UE s-a angajat să renunţe complet la combustibilii fosili ruseşti până în 2027, ca reacţie la invazia Ucrainei. Deşi livrările de gaze ruseşti prin conducte au scăzut semnificativ, importurile de gaze lichefiate din Rusia au crescut.

"În loc să utilizăm banii contribuabililor pentru a plăti pentru gaze ale căror venituri ajung în tezaurul de război al lui Putin, trebuie să ne asigurăm că ne producem singuri energia", a afirmat Dan Jorgensen, subliniind că UE pregăteşte modificări la regulile de autorizare pentru a facilita extinderea rapidă a energiilor regenerabile, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru sectoarele unde gazul nu poate fi înlocuit imediat, precum industria şi încălzirea locuinţelor, UE va intensifica eforturile de identificare a unor surse alternative de aprovizionare. "Sarcina mea este să mă asigur că este ieftin şi nu este rusesc. Va fi nevoie în continuare de gaze şi trebuie să găsim alte surse decât Rusia, ceea ce poate însemna importuri mai mari din SUA", a precizat Jorgensen.

Săptămâna trecută, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Comisia Europeană nu achiziţionează direct gaze naturale, dar a elaborat strategii pentru a negocia cu furnizorii de gaze lichefiate şi a investit în infrastructura necesară exportului acestora din afara UE. Scopul este asigurarea unor contracte de aprovizionare pe termen lung, la preţuri stabile, conform documentelor de lucru consultate de Reuters.

Legislaţia UE prevede că toate contractele de gaze trebuie să se încheie până în 2049, pentru a respecta obiectivul de emisii zero stabilit pentru 2050.

Jorgensen nu a comentat documentele interne ale Comisiei Europene, care urmează să fie publicate săptămâna viitoare, dar a confirmat că Bruxelles-ul lucrează la măsuri de control mai stricte asupra pieţelor de gaze pentru a preveni creşteri speculative ale preţurilor. De asemenea, UE va propune noi "instrumente financiare" menite să decupleze preţurile la electricitate de costurile ridicate ale gazelor.

În prezent, regulile pieţei europene de electricitate permit ca preţurile la gaze să influenţeze în mod direct tarifele plătite de consumatori, în ciuda expansiunii rapide a surselor regenerabile de energie.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Iarasi ati inceput cu propaganda de 2020 ???

    Gazele sunt necesare acum, nu peste 10 ani... Regenerabilele NU pot compensa cererea de energie bazata pe combustibili fosili.

    E lovitura la nivel de trai 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Nino, nino, nino...

      Esti unul dintre suveransitii care vor Romania sa devina judet al Rusiei?! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Si eu vreau mai multi banuti,

    ca sa joc si mai mult,la Casino Monte Carlo,

    dar soacra pune veto tot timpul 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb