UITE MARTA, NU E MARTA! Listele electorale, cu sau fără Marta?

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 august 2012

Cazul Elodia Ghinescu - închis după patru ani. Codruţ Marta - dispărut din luna mai.

Cazul Elodia Ghinescu - închis după patru ani. Codruţ Marta - dispărut din luna mai.

Cu Elodia ne-am lămurit.

După ce premierul Victor Ponta a recomandat autorităţilor să-i scoată pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu de pe listele electorale, primarul Braşovului a declarat că avocata dispărută în anul 2007 şi de­clarată moartă anul trecut nu figurea­ză pe listele electorale permanente.

George Scripcaru a precizat: "Am mai fost întrebat în legătură cu prezenţa acestui nume pe listele electorale permanente. Am verificat personal şi am văzut că acest nume nu apare pe listele permanente care au stat la baza referendumului. Persoana (n.r. - Elodia Ghinescu) a fost declarată decedată şi a fost radiată de pe listele permanente. La Primăria Braşov chiar funcţionează sistemul prin care persoanele care sunt decedate sunt scoase de pe listele permanente".

În regulă. Putem răsufla uşuraţi în legătură cu Elodia.

Dar cu Codruţ Marta? Oare el ar trebui să fie scos de pe aceste liste? Nu ştim nici dacă este mort, nici dacă este în ţară, nici dacă este în străinătate, nici dacă mai are cetăţenie română. Ştim doar că a fost dat dispărut.

Potrivit primarul Braşovului, Elodia a fost scoasă de pe listele electorale abia în momentul când a fost declarată decedată.

Recent, premierul a cerut ca româ­nii plecaţi în străinătate să fie scoşi de pe listele permanente.

Pe de o parte, Marta nu a fost declarat mort, deci ar trebui să fie pe liste. Pe de altă parte, Codruţ Marta poate fi în orice ţară, deci, conform solicitării lui Victor Ponta, n-ar trebui să fie pe liste. Dar dacă, totuşi, Marta este în România?

Ieri, eram pe punctul de a lămuri această dilemă, când, pe canalele media, care citau Montreal Gazette, apărea că Marta a fost arestat în Republica Dominicană.

În scurt timp, însă, această ştire a fost infirmată de o alta, care anunţa că persoana cu pricina nu era Codruţ Marta al nostru.

Codruţ Marta al nostru rămâne în continuare dispărut.

Uite Marta!

Un fost oficial guvernamental român, Codruţ Alexandru Marta, a fost arestat în Republica Dominicană sub acuzaţia de spălare de bani, formulată împotriva acestuia în România, relata, ieri, Mediafax, preluând informaţia de pe pagina electronică a Montreal Gazette.

Potrivit publicaţiei canadiene, care, la rândul său, cita AP, poliţia dominicană a anunţat că Marta, în vârstă de 38 de ani, este urmărit de către autorităţile de la Bucureşti, unde este acuzat pentru o schemă de evaziune fiscală în valoare de 25 de milioane de dolari.

Poliţia din Republica Dominicană a anunţat, marţi, că Marta ar fi pătruns recent pe teritoriul acestei ţări din Caraibe utilizând un paşaport fals din Lituania.

Marta ar fi fost arestat luni în oraşul Sousa, o importantă atracţie turistică, potrivit aceleiaşi surse.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Republica Dominicană, generalul de poliţie Máximo Báez Aybar, a precizat pe o reţea de socializare că în momentul arestării, Codruţ Marta avea un paşaport fals din Lituania, cu poza sa şi numele de Arei Argead. Generalul Aybar a mai precizat că arestarea lui Marta s-a produs în baza ordinului 2012/310256 emis de Interpol. Persoana arestată ar fi fost transferată la biroul central al Interpol, unde urma să înceapă procedurile de extrădare în România.

Nu e Marta!

Bărbatul care a fost prins cu un paşaport fals în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta, au comunicat, ieri, anchetatorii români, după ce au făcut comparaţiile specifice în astfel de cazuri.

În urma schimbului de informaţii, implicit fotografii şi ADN, poliţiştii au confirmat că datele comunicate de anchetatorii români în ceea ce priveşte persoana reţinută nu cores­pund, au declarat declarat surse oficiale.

"În urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului O.I.P.C.- Interpol, s-a stabilit faptul că persoana identificată şi reţinută, în cursul zilei de ieri, de către autorităţile din Republica Dominicană, nu este urmăritul internaţional Marta Codruţ", au precizat autorităţile române.

În prealabil, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a transmis un comunicat de presă în care preciza: "În vederea localizării urmăritului internaţional Marta Codruţ, Poliţia Română a avut schimb de date şi informaţii cu mai multe ţări membre Interpol, inclusiv cu Poliţia Dominicană, dar până în acest moment nu s-a confirmat indubitabil prezenţa acestuia pe teritoriul acestor state. Poliţia Română se află în permanenţă în contact cu O.I.P.C., iar în momentul în care se va deţine o astfel de informaţie, o vom comunica, de îndată".

Cine e Marta...

Codruţ Marta a fost şeful de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost şef al Agenţiei Naţionale pentru Adminis­trare Fiscală (ANAF).

La 1 august, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi a lui Codruţ Marta, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Cu trei săptămâni mai devreme, în data de 11 iulie, unsprezece persoane, printre care fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu şi fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, au fost reţinute, iar pentru alte şase, în această categorie intrând Codruţ Marta şi Radu Nemeş, procurorii urmau să propună arestarea preventivă în lipsă, într-un dosar de evaziune fis­cală de peste 15 milioane de euro.

Cazul de corupţie este unul foarte amplu. Omul cheie al acestui caz este Codruţ Alexandru Marta, conform procurorilor, care au declarat: "Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codruţ Alexandru".

Marta a fost dat în urmărire internaţională, prin Interpol, la sfârşitul lunii mai, după ce soţia sa a anunţat poliţiei dispariţia acestuia. Fostul subaltern al lui Blejnar a fost văzut ultima oară în ţară, potrivit soţiei sale, pe 21 mai 2012.

DNA preciza, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane într-un caz în care e vizat şi fostul şef ANAF Sorin Blejnar, că fostul şef de cabinet al acestuia, Codruţ Marta, a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu Nemeş, Blejnar şi ANAF.

Fostul şef al Fiscului a fost audiat, la finalul lunii mai, de Parchet, în cazul dispariţiei lui Codruţ Marta. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) l-a audiat şi pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg, în aceeaşi cauză.

Presa relata, la vremea respectivă, că poliţia ia în calcul şi varianta unui asasinat al fostului şef de cabinet din cadrul ANAF.

Când a dispărut Codruţ Marta, senatorul PSD Valer Marian, vicepreşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, ne-a spus că deţine informaţii conform cărora Marta s-ar fi retras la Viena, în vila lui Elan Schwartzenberg.

"Marta ştie totul, este omul lui Blejnar, prin el şeful Fiscului a făcut toate lucrurile murdare. Şi Blejnar, şi complicii lui aveau interesul să dis­pară", ne-a mai spus Valer Marian, adăugând: "Şi Blejnar a părăsit România şi a plecat în Italia, la vreo două zile după instalarea Guvernului Ponta, după ce şi-a dat demisia de la Controlul Marilor Averi. A plecat în Italia, dar s-a întors după o săptămână. Bănuiesc că s-a întâlnit cu Marta şi chiar că l-a ajutat să se mute din Viena. Se ştie că a avut legături cu afaceriştii italieni". Cele mai mari afaceri în care cei trei - Blejnar, Marta şi Schwartzenberg - au fost implicaţi sunt "cele cu produse petroliere, la care s-au alăturat contrabanda cu tutun, contrabanda cu fructe şi legume, contrabanda cu alcool, afacerile care constau în returnarea frauduloasă a TVA, urmate de afacerile mai mici, cum ar fi cea cu cartele electronice, spălarea de bani prin finanţarea ziarului "Glasul Aradului" sau afacerea cu terenul din Arad din care a câştigat 583.000 de euro şi pe care i-a folosit să-şi cumpere casa", potrivit senatorului PSD.

Şi soţia lui Codruţ Marta, Andreea, este implicată într-un dosar penal, aceasta fiind acuzată de prostituţie şi proxenetism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb