UITE ŞTIREA, NU E ŞTIREA Preţul petrolului câştigă 1%

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2012

Un personaj îl reprezintă pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad distrugând sediul Naţiunilor Unite cu o bombă atomică, în timpul pregătirilor finale pentru un carnaval care se desfăşoară săptămâna aceasta în Köln, Germania.

Un personaj îl reprezintă pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad distrugând sediul Naţiunilor Unite cu o bombă atomică, în timpul pregătirilor finale pentru un carnaval care se desfăşoară săptămâna aceasta în Köln, Germania.

Agenţia iraniană de stat Press TV anunţă stoparea exporturilor de petrol către UE, însă oficialii de la Teheran dezmint informaţia

Cotaţiile petroliere au crescut ieri, la bursele din Londra şi New York, după ce o agenţie de presă din Iran a anunţat că această ţară a întrerupt livrările de profil către şase state din UE, iar Departamentul Energiei din SUA a informat că au scăzut stocurile americane de ţiţei.

Anunţul lansat de agenţia iraniană de stat Press TV privind întreruperea exporturilor de ţiţei către Franţa, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda şi Spania a generat, în prima parte a zilei de ieri, o creştere de aproape 2% a cotaţiilor de pe piaţa de profil, însă avansul a fost limitat după ce Minis-terul Petrolului de la Teheran a dezminţit informaţia.

Preţul petrolului cu livrare în martie a urcat cu 1% la ora 10.48, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 101,74 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în martie a crescut cu 1,4%, la 118,94 dolari/baril.

Ministerul Petrolului din Iran a informat că, în situaţia în care va exis-ta o decizie oficială privind interzicerea exporturilor de ţiţei de către Teheran, Consiliul Suprem de Securitate Naţională va face un anunţ în acest sens. "Negăm această informaţie (n.r. privind interzicerea exporturilor). Dacă va fi luată o astfel de decizie, atunci aceasta va fi anunţată de Consiliul Suprem de Securitate Naţională", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului, citat de Reuters.

Pe de altă parte însă, agenţia iraniană de presă Fars informa, ieri, că Teheranul le-a cerut ambasadorilor Italiei, Spaniei, Franţei, Greciei, Portugaliei şi Olandei să protesteze în ţările lor faţă de sancţiunile pe care le va impune UE din cauza programului nuclear pe care îl dezvoltă Iranul.

Amintim că, recent, Iranul a ameninţat că va recurge la oprirea livrărilor de petrol ca răspuns la embargoul pe care îl va introduce Uniunea Europeană pe importurile de ţiţei din ţara islamică, la 1 iulie.

Analiştii sunt de părere că piaţa mondială a petrolului nu va fi grav afectată dacă Iranul va opri exporturile către Europa.

Iranul este al doilea producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu 4 milioane de barili de ţiţei pe zi. Circa 80% din veniturile realizate de Iran pe segmentul petrolier provin din exporturi.

Stocurile de petrol brut din SUA au scăzut cu 171.000 de baril săptămâna trecută, la 339,1 milioane de barili, potrivit Departamentului Energiei de la Washington. Analiştii aşteptau ca acestea să crească cu 1,5 milioane de barili.

Iranul va prezenta o noua generaţie de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului, a anunţat televiziunea publică iraniană. Potrivit televiziunii iraniene, "centrifugele din a patra generaţie, realizate în Iran, au o viteză mai mare şi o capacitate mai mare de producţie.[...]".

Mişcarea Iranului este interpretată ca o încercare de a arăta puterilor occidentale că înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului nu a reuşit să încetinească progresul tehnic al ţării. Ahmadinejad a anunţat încă de săptămâna trecută "inaugurarea în următoarele zile a mai multor proiecte nucleare importante", în ciuda sancţiunilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ..nu e stirea?; chemati-o pe Gabriela Stirea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb