Ultima licitaţie pentru vânzarea activelor "Nicolina" Iaşi

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2007

Ultima licitaţie pentru vânzarea activelor "Nicolina" Iaşi

Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC "Nicolina" SA Iaşi a decis ca la finalul acestei luni sau cel mai târziu la începutul lunii aprilie să fie organizată o ultimă licitaţie în încercarea de vânzare ca active funcţionale a principalelor două secţii de producţie ale societăţii: Secţia Utilaje Terasiere şi Fabrica Utilaje de Construcţii. În cazul în care şi această licitaţie eşuează, societatea ieşeană va intra în lichidare voluntară. Această din urmă variantă pare a fi cea mai plauzibilă, deoarece condiţiile stabilite în AGA pentru vânzarea celor două active sunt identice cu cele de la licitaţiile anterioare, derulate în ultima parte a anului trecut şi care au eşuat din lipsă de ofertanţi.

Astfel, preţul de pornire va fi de 4.179.593 euro, plus TVA, pentru Secţia Utilaje Terasiere, şi 11.099.147 euro, exclusiv TVA, pentru Fabrica Utilaje de Construcţii. În cazul în care situaţia de la licitaţie o va impune, se poate diminua preţul de vânzare cu cel mult 20% faţă de valoarea de pornire, conform declaraţiilor directorului general al societăţii, Mihai Bărbulescu. Dacă activele nu vor fi adjudecate în cadrul viitoarei licitaţii, condiţiile de vânzare a secţiilor fabricii ieşene vor fi stabilite de către lichidator. În ciuda eşecurilor anterioare în tentativa de valorificare a celor două active, reprezentanţii AVAS sunt, însă, optimişti, afirmând că există deja trei ofertanţi care s-au arătat interesaţi.

Făcând abstracţie de clădiri şi utilaje, cele două active depăşesc suprafaţa de 178.000 de metri pătraţi, teren situat într-o zonă semicentrală a Iaşiului care, în urmă cu mulţi ani, avea un specific industrial, dar care acum se află în plin proces de urbanizare. Aşadar, nu este exclus ca o eventuală tranzacţie să aibă o finalitate pur imobiliară. Mai există şi varianta în care un potenţial investitor ar valorifica terenul pe piaţa imobiliară, dar nu ar renunţa la afacerea "Nicolina", mutând capacităţile de producţie într-o altă locaţie, la marginea oraşului, aşa cum se intenţionează şi în cazul altor mari societăţi comerciale din zonă.

În ciuda acestor elemente deloc încurajatoare, foştii angajaţi ai "Nicolina" Iaşi speră să-şi poată recăpăta slujbele. "Ni s-a promis că activele vor fi vândute cu menţiunea ca viitorul proprietar să ofere locuri de muncă măcar pentru o parte dintre foştii angajaţi. În cazul în care licitaţia eşuează şi fabrica intră în lichidare, vom cere să fie menţinută această condiţie", se amăgeşte singur liderul sindical de la "Nicolina", Gheorghe Păduraru. În prezent, la societatea ieşeană mai sunt şapte angajaţi, plus directorul general, după ce în luna februarie a acestui an a fost finalizat procesul de restructurare a personalului, iniţiat în ultima parte a anului 2005. Sindicaliştii au primit promisiuni că în urma vânzării activelor societăţii, vor fi recreate locuri de muncă măcar pentru 300 din cei aproximativ 700 de şomeri "produşi" de "Nicolina" Iaşi în perioada decembrie 2005-februarie 2007. O altă problemă a foştilor angajaţi este reprezentată de recuperarea lefurilor restante din perioada iunie-decembrie 2005, în sumă totală de 1,3 milioane lei. Ei îşi vor primi cu prioritate banii în cazul în care viitoarea licitaţie se va solda cu un rezultat pozitiv, dar într-o situaţie contrară vor scoate un as din mânecă. Conform unei hotărâri judecătoreşti, ei beneficiază de instituirea unui sechestru asiguratoriu pe Hala nr. 4 din cadrul Secţiei de Utilaj Terasier şi pe un teren de 13.000 de metri pătraţi, în contul salariilor neachitate. Bunurile respective au fost evaluate la circa 4,6 milioane lei şi vor fi scoase la vânzare de către reprezentanţii foştilor salariaţi în data de 6 aprilie, în cazul în care licitaţia organizată de AVAS va eşua.

Societatea comercială "Nicolina" SA a fost constituită în 1991, prin preluarea integrală a patrimoniului fostei Întreprinderi Mecanice Nicolina, având ca obiect de activitate proiectarea, producerea şi comercializarea în ţară şi străinătate a utilajelor terasiere, de construcţii, de reparare şi întreţinere a drumurilor, de preparare şi punere în operă a betoanelor de ciment şi a mixturilor asfaltice, precum şi multe alte produse metalice. "Nicolina" şi-a încetat activitatea în luna aprilie a anului 2005, când a fost reziliat şi contractul de privatizare, iar pachetul de acţiuni deţinut din anul 2002 de un consorţiu format din Asociaţia Salariaţilor şi firma "Mecanoexportimport" a revenit la stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb