Un creator al banilor din nimic acuză criptomonedele că sunt bani din nimic

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2017

Un creator al banilor din nimic acuză criptomonedele că sunt bani din nimic
CĂLIN RECHEA

Uneori apar în presă declaraţii ale unor personalităţi din mediul de afaceri care te lasă fără cuvinte. O astfel de declaraţie a venit zilele trecute de la Jamie Dimon, preşedintele şi directorul executiv al celei mai mari bănci din Statele Unite, JP Morgan Chase.

În cadrul unei conferinţe organizate la New York de Barclays, Dimon a atacat Bitcoin, cea mai renumită monedă electronică la nivel global, declarând că este "o fraudă" şi este "mai rea decât bulbii de lalele", cu trimitere directă către una dintre cele mai renumite bule speculative din istorie.

"Dacă am avea un trader care tranzacţionează Bitcoin l-aş concedia imediat", deoarece "nu respectă regulile noastre" şi "ar dovedi că este prost", a mai precizat preşedintele JPMorgan.

După cum arată Wikipedia, Bitcoin este un sistem de plată electrică descentralizată şi o monedă digitală bazată pe tehnologia blockchain. Tehnologia are şi alte aplicaţii, însă în cazul criptomonedelor este utilizată pentru "protecţia investiţiilor şi finanţarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituţii financiare şi în afara oricărei constrângeri şi reglementări".

Principalul avantaj al criptomonedelor îl reprezintă reţeaua distribuită pentru tranzacţii şi lipsa unei administraţii centrale, care fac prea costisitoare intervenţia autorităţilor în scop de reglementare.

Teoretic, moneda Bitcoin asigură anonimitatea utilizatorilor şi a tranzacţiilor, dar studii recente au arătat că nu este chiar aşa.

După declaraţia lui Dimon, cotaţia Bitcoin faţă de dolarul american şi-a accelerat căderea pe pieţele internaţionale (vezi graficul), însă adevărata cauză pare să fie decizia autorităţilor chineze de a închide bursele de criptomonede până la sfârşitul acestei luni.

În ciuda declaraţiei sale, Zerohedge a descoperit că JPMorgan cumpără instrumente financiare care au la bază Bitcoin în Europa. Este vorba despre ETN-uri (Exchange Traded Notes, titluri de datorie subordonate negarante) tranzacţionate la Stockholm în coroane suedeze.

Statistica tranzacţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute arată că JP Morgan Securities se afla pe locul al patrulea în clasamentul cumpărătorilor titlului Bitcoin XBT, după Morgan Stanley & Co. Intl. Ltd., Nordnet Bank AB şi Avanza Bank AB.

Zerohedge mai scrie că pot exista două scenarii care să explice discrepanţa dintre vorbe şi fapte la nivelul JP Morgan. Fie titlurile sunt cumpărate de bancă pentru portofoliul propriu la preţuri avantajoase, în urma declaraţiilor lui Dimon, sau JP Morgan le-a cumpărat pentru clienţi, însă în acest caz nu s-a ţinut cont de datoria fiduciară faţă de aceştia, în condiţiile în care directorul executiv tocmai a declarat că activul de bază este fraudulos.

Comentariile, mai mult sau mai puţin ironice, la adresa declaraţiilor neruşinate ale lui Dimon nu au întârziat să apară în presă şi pe reţelele de socializare.

În opinia analistului financiar Michael Krieger, care scrie pe blogul Liberty Blitzkrieg, "Bitcoin nu este nici pe departe o fraudă, ci un mijloc de luptă împotriva fraudei", deoarece "codul său este deschis, iar furnizarea sa este limitată, în timp ce distribuirea este transparentă".

"În sinea sa, Jamie Dimon ştie probabil că sistemul financiar actual este o fraudă, iar Bitcoin şi alte tehnologii similare ameninţă această paradigmă distructivă şi coruptă", mai scrie Krieger.

James Rickards, un insider al pieţelor financiare americane şi autorul cărţilor "Moartea banilor" şi "Drumul către ruină", a fost scurt şi la obiect pe contul său de Twitter: "Dimon este conducătorul celei mai mari întreprinderi infracţionale din lume".

Doi avocaţi care au reprezentat "clienţii" păgubiţi în schema piramidală a lui Bernie Madoff, Helen Davis Chaitman şi Lance Gotthoffer, şi-au publicat experienţa în cartea "JPMadoff: Alianţa murdară între cea mai mare bancă a Americii şi cel mai mare escroc al Americii", unde banca este comparată cu familia mafiotă Gambino.

În sprijinul acestei afirmaţii vin numeroasele "calendare" ale amenzilor primite de banca americană după declanşarea crizei financiare globale. Amenzi de zeci sau sute de milioane de dolari au fost plătite autorităţilor americane în 2011, 2012 şi 2013 pentru "stingerea" acuzaţiilor de manipulare a pieţelor şi de fraudare a clienţilor. În noiembrie 2013, JPMorgan a plătit o amendă record de 13 miliarde de dolari pentru înşelarea investitorilor în anii premergători crizei.

Jamie Dimon a fost numit director executiv al JPMorgan Chase în decembrie 2005, iar din decembrie 2006 ocupă şi poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

La conferinţa de la New York, Dimon a mai declarat că "nu poţi să ai o afacere unde oamenii pot inventa monedă din nimic şi să crezi că sunt inteligenţi cei care o cumpără".

Oare a uitat şeful JPMorgan că banii din nimic sunt specialitatea băncilor comerciale, care îi creează atunci când acordă credite? Procesul a fost descris într-un buletin trimestrial al Băncii Angliei din T1 2014 (n.a. "Crearea banilor în economia modernă") şi a fost verificat empiric de profesorul Richard Werner într-o bancă din Germania (n.a. "Pot băncile crea bani din nimic? - Trei teorii şi dovezile empirice", din revista "International Review of Financial Analysis"). La fel scrie şi fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, în cartea sa, "Sfârşitul alchimiei", tradusă recent şi în română.

Din acest motiv, "creatorul banilor este foarte iritat de un potenţial competitor", după cum se arată într-un articol recent de pe site-ul Financial Times, unde se subliniază că "fără bănci şi dezastrele lor recente, criptomonedele nici nu ar fi existat".

"Este o fraudă şi, cinstit vorbind, sunt pur şi simplu şocat că nimeni nu o vede astfel", a mai precizat Jamie Dimon, unul dintre exponenţii de bază ai unui sistem fraudulos care continuă să funcţioneze cu impunitate.

Dar dacă declaraţiile sale reprezintă, dincolo de caracterul lor obraznic şi neruşinat şi tonul ameninţător, doar un prim semnal al fricii în faţa unui viitor din care poate dispărea monopolul creatorilor de bani din nimic?

"Nu poţi să ai o afacere unde oamenii pot inventa monedă din nimic şi să crezi că sunt inteligenţi cei care o cumpără". (Jamie Dimon, preŞedinte şi director executiv JPMorgan Chase)

"Dimon este conducătorul celei mai mari întreprinderi infracţionale din lume". (James Rickards)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am ras cu lacrimi cand am citit cele sustinute de nenea asta, Jamie Dimon.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb