Europarlamentarul german creştin-social Manfred Weber vrea ca României şi Bulgariei să li se impună sancţiuni prin blocarea fondurilor europene, din cauza lipsurilor înregistrate în sistemul de distribuţie a plăţilor destinate agriculturii, conform NewsIn.
Într-un interviu acordat revistei germane Focus, europarlamentarul german spune că fondurile pentru România şi Bulgaria trebuie blocate până când va funcţiona o administraţie eficientă.
Pe de altă parte, Manfred Weber se declară îngrijorat de crima organizată, corupţia şi spălarea de bani din cele două ţări şi spune că a cerut guvernului federal să facă demersuri la Bruxelles pentru aplicarea de sancţiuni celor două state care au aderat la UE în ianuarie 2007.
Poziţia europarlamentarului german este cu atât mai suprinzătoare cu cât, în iunie, când ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European, în timpul căreia le-a prezentat acestora progresele din justiţie şi lupta anticorupţie şi i-a asigurat de buna colaborare cu CSM, la finalul întrevederii, Manfred Weber - care este coordonatorul grupului politic PPE-DE - a ţinut să aprecieze "atitudinea proactivă" a ministrului român în promovarea justiţiei din România la nivelul Parlamentului European.
După raportul Comisiei din 27 iunie, care se concentra asupra progreselor făcute de România în justiţie şi combaterea corupţiei, comisarul european Leonard Orban a atras atenţia asupra necesităţii luării măsurilor cerute şi în alte domenii, nu doar în justiţie şi combaterea corupţiei, subliniind că după evaluările din septembrie 2007 s-ar putea decide reducerea cu 25% a plăţilor din agricultură.
"Aş atrage atenţia în special asupra agriculturii. În septembrie este raportul pe agenţiile de plăţi şi, dacă nu sunt operaţionale, Comisia Europeană poate decide reducerea cu 25% a plăţilor. Trebuie luate toate măsurile necesare evitării sancţiunilor", a subliniat comisarul european.
În plus, pentru România şi Bulgaria, Comisia a introdus, înainte de aderare, reguli specifice pentru a contracara riscul ca IACS să nu funcţioneze adecvat la momentul aderării. Mecanismul acordă timp celor două ţări pentru remedierea situaţiei, iar Comisia va menţine o monitorizare strictă a situaţiei în 2007.
În cazul persistenţei problemelor de gestionare a fondurilor UE, Comisia va decide la sfârşitul anului 2007 dacă va retrage provizoriu 25% din plăţile acoperite prin IACS. Prin controalele anuale ulterioare, Comisia decide dacă menţine această reducere financiară.
România primeşte fonduri europene de 440 de milioane de euro pentru acordarea plăţilor directe la hectar în 2007.