Un nor toxic - la graniţa României cu Ucraina

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2007

Un nor toxic - la graniţa României cu Ucraina

Un tren ce transporta fosfor galben lichid a deraiat luni noap­tea, în Ucraina, generând un incendiu puternic şi emanaţii de gaze toxice în atmosferă, pe o distanţă de 90 km pătraţi, acoperind 14 sate. Trenul venea din Kazahstan şi mergea spre Polonia, iar accidentul s-a produs în apropiere de graniţa poloneză.

În zonă trăiesc 11.000 de persoane. Douăzeci de persoane au fost spitalizate şi aproape o mie au fost evacuate din mai multe sate ucrainene aflate în zona Lvov, contaminată cu substanţe chimice periculoase pentru viaţa omului. Autorităţile au declarat stare de alertă.

Vicepremierul Aleskandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia de la reactorul nuclear de la Cernobâl, din 1986. Kuzmuk a precizat, citat de agenţia Associated Press: "S-a produs un dezastru. După catastrofa de la Cernobâl, ne confruntăm cu o situaţie care prezintă un pericol real pentru oameni. În acest moment nu putem estima consecinţele".

Autorităţile au reuşit să evacueze în principal copiii. Mulţi localnici refuză să-şi părăseas­că domiciliile, de teama hoţilor. Cei care au rămas au fost sfătuiţi să nu iasă afară din casă, să nu deschidă geamurile, să nu folosească apă din fântâni, să nu consume legume şi fructe din grădinile proprii şi să nu bea lapte de vacă din gospodările proprii.

Starea de alertă chimică a dat peste cap şi oraşul Lvov, cu o populaţie de 800.000 de locuitori, situat la numai 80 km de locul unde s-a produs accidentul.

Luni noaptea, pompierii au luptat ore în şir cu flăcările, acţiunile fiind îngreunate din cauză că fosforul, la impactul cu apa, degajă substanţe nocive extrem de toxice. Fosforul este utilizat la producerea îngrăşămintelor minerale, a substanţelor de curăţat, dar şi a unor substanţe explozive. A zecea parte dintr-un gram de fosfor galben, ajunsă în organismul uman, poate provoca moartea. Fosforul galben atacă măduva osoasă, creierul şi ficatul.

Autorităţile de la Bucureşti au declarat, ieri, că nu există, în acest moment, vreun risc pentru România sau o situaţie de criză, dar evoluţiile vor fi monitorizate atent.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a menţionat că, luând în calcul direcţia vântului, norul toxic de fosfor se îndreaptă spre Ungaria şi Polonia şi sunt puţine şanse ca direcţia vântului să se schimbe în perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. va

    rugam sa ne informati in modul cel mai sincer si corect. va multumim 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb