• AIPC cere autorităţilor analizarea litigiilor dintre cele două părţi
Cererea de intervenţie înaintată la Registrul Comerţului de Ioana Sfîrăială pentru neînregistrarea hotărârilor adoptate de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Fondului Proprietatea (FP) în 27 iunie a fost admisă, ieri, de Tribunalul Bucureşti, potrivit domniei sale. Ioana Sfîrăială ne-a declarat că, astfel, Instanţa a respins cererea de înregistrare a hotărârilor AGA, printre care se număra şi aprobarea listării FP la Bursa din Varşovia.
"Dacă cererea mea era abuzivă şi neîntemeiată, Tribunalul nu ar fi admis-o", ne-a mai spus avocatul Sfîrăială.
Acţionarii aprobaseră, de principiu, listarea FP la Varşovia şi într-o AGA anterioară.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) susţine, într-un comunicat de presă, că acţiunile în instanţă ale Ioanei Sfîrăială au consecinţe negative asupra pieţei de capital din ţara noastră, avocatul având procese împotriva Fondului Proprietatea de circa doi ani.
Comunicatul precizează: "De mai bine de doi ani, un acţionar al Fondului Proprietatea nu face altceva decât să blocheze prin nenumărate acţiuni în instanţă activitatea unei societăţi (FP) în detrimentul celorlalţi acţionari. Având în vedere că nu suntem la curent cu interesele doamnei Sfîrăială, nu ştim dacă acţiunile dânsei sunt o dovadă de rea-credinţă. Numeroasele acţiuni în instanţă ale doamnei Sfîrăială nu fac decât să îngreuneze punerea în aplicare a hotărârilor acţionarilor, precum şi a procesului de administrare a Fondului Proprietatea". AIPC solicită tuturor instituţiilor abilitate analizarea litigiilor şi luarea urgentă de măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor acţionarilor Fondului.
Ioana Sfîrăială susţine că, în calitatea sa de acţionar minoritar la FP, are "unele drepturi restrânse", pe care şi le exercită "în mod legal". Domnia sa ne-a mai spus că instanţele judecătoreşti urmează să decidă dacă cererile pe care le are pe rol sunt abuzive şi neîntemeiate.