România a obţinut, pentru o perioadă de doi ani, funcţia de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA, cu sediul la Baku (Azerbaidjan), informează Ministerul Transporturilor, într-un comunicat.
În data de 29 ianuarie 2015 au avut loc la Istanbul (Turcia) lucrările celei de-a XI-a Conferinţe Anuale a Comisiei Interguvernamentale TRACECA (CIG TRACECA). La această dată, Turcia a preluat preşedinţia în exerciţiu în cadrul acestei structuri de la Tadjikistan.
La Conferinţa CIG TRACECA au participat reprezentanţii Ministerelor Transporturilor din cele 13 state ale spaţiului TRACECA: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Iran, Kîrgîzstan, Kazahstan, R.Moldova, România, Tadjikistan, Turcia, Ucraina şi Uzbekistan şi reprezentantul DG NEAR din cadrul Comisiei Europene, Stefaan Bil.
De asemenea, la lucrările de joi au participat şi două state cu statut de observator, respectiv Turkmenistan şi Afganistan.
Delegaţia României a fost formată din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Cu această ocazie, reprezentantul României, domnul Mircea Ciopraga, a obţinut pentru o perioadă de doi ani, funcţia de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA, cel mai înalt oficial al acestei structuri, ales din rândul a 5 candidaturi propuse de România, Moldova, Iran, Kazahstan, Kîrghîstan.
TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistenţă tehnică în domeniul transporturilor, creat în 1993 şi destinat finanţării de proiecte pe Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia.
Secretariatul Permanent al Comisiei Interguvernamentale asigură activitatea curentă/de secretariat a acesteia, deţine personalitate juridică şi are sediul la Baku (Azerbaidjan). Secretarul General este funcţionarul executiv cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei TRACECA, iar mandatul se extinde pe durata a 2 ani şi poate fi prelungit cu 2 sau 3 ani.
"Ne exprimăm speranţa şi sprijinul că activitatea desfăşurată de reprezentantul României în calitate de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA, să contribuie la crearea pentru statele spaţiului TRACECA de rute de transport alternative şi diversificate pentru oameni şi mărfuri pe axa de la est la vest, care vizează dezvoltarea exporturilor de mărfuri din China spre Europa, la dezvoltarea transporturilor multimodale, la implementarea proiectelor prioritare din regiunea extinsă a Mării Negre, Caucazul de Sud şi Asia Centrală şi la un dialog continuu, constructiv şi eficient între aceste state şi reprezentanţii Comisiei Europene", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor.