Printre candidaţii pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se numără şi un român, diplomatul Cornel Feruţă, potrivit AFP.
Trei bărbaţi şi o femeie candidează pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU, care se ocupă în special cu controlul activităţilor nucleare ale Iranului şi de respectarea acordului din 2015, au declarat joi pentru AFP mai multe surse diplomatice.
Guvernul slovac a informat că a nominalizat-o pe Marta Ziakova, care în prezent este preşedintele Autorităţii de reglementare în domeniul energiei nucleare din Slovacia, drept candidat la postul lăsat liber în luna iulie a acestui an, ca urmare a decesului directorului general al IAEA, Yukiya Amano, relatează Agerpres.
"Credem că a venit timpul ca o femeie să conducă această organizaţie", a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul slovac al Afacerilor Externe, reamintind că Marta Ziakova, în vârstă de 63 de ani, a ocupat mai multe funcţii importante în cadrul AIEA.
Lassina Zerbo din Burkina Faso a informat AFP că a decis că îşi depună propria candidatură la cererea autorităţilor din ţara sa natală, adăugând că beneficiază de sprijinul statelor africane. În vârstă de 55 de ani, Lassina Zerbo conduce în prezent Organizaţia Tratatului de interzicere a tes-telor nucleare cuprinzătoare (CTBTO), o agenţie cu sediul la Viena, la fel ca şi cel al AIEA.
Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei în Austria şi totodată un expert în domeniul diplomaţiei nucleare, şi-a anunţat încă din luna iulie candidatura pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Cel de al patrulea candidat este diplomatul român Cornel Feruţă, în vârstă de 43 de ani, şi-a depus de mai multe zile propria sa candidatură, au declarat pentru AFP mai mulţi diplomaţi. Fostul adjunct al directorului general al AIEA, Yukiya Amano, diplomatul român Cornel Feruţă este în prezent director general interimar al IAEA, organism în cadrul căruia românul a ocupat mai multe funcţii în ultimii zece ani.
"Existenţa mai multor candidaturi ar putea să îl favorizeze pe Rafael Grossi deoarece este primul care s-a lansat în cursă, se bucură de sprijinul unor ţări importante, iar Argentina face eforturi susţinute pentru a-l promova", a apreciat un diplomat.
Termenul limită până la care cei interesaţi de postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică trebuie să îşi depună candidatura este joi la miezul nopţii, însă este puţin probabil să apară şi alţi candidaţi pe ultima sută de metri. Consiliul guvernatorilor IAEA intenţionează să aleagă un succesor al lui Yukiya Amano în cursul lunii octombrie, pentru ca noul director general să îşi preia atribuţiile în luna ianuarie 2020.
AIEA regrupează 171 de state şi joa-că un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.