Un scut tot mai îndepărtat: SUA îşi reduce efectivele militare în Europa

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2012

Reducerea numărului de militari americani în Europa reprezintă o nouă veste proastă pentru ţara noas-tră în general şi pentru comuna Deveselu în special. Un oficial din cadrul Pentagonului a lăsat să se înţelea-gă că strategia de apărare americană prezentată săptămâna trecută s-ar putea traduce printr-o scădere a numărului militarilor staţionaţi în Europa.

Experţii militari de la Washington cred că se va ajunge la o reducere masivă a participării militare a SUA pe "Bătrânul Continent", urmând să se concentreze în special pe punctele fierbinţi de pe hartă, din Orient şi Asia. Ducând raţionamentul mai departe, pare evident că realizarea bazei de la Deveselu nu mai reprezintă o prioritate. Baza din judeţul Olt ar urma să atragă investiţii totale de circa 400 de milioane de dolari în următorii doi ani, conform anunţului oficial al SUA şi ar trebui să devină operaţională din 2015. Anual ar mai trebui alocaţi aproximativ 20 de milioane de dolari, cheltuială necesară pentru funcţionarea sistemului. Oficial nu s-a făcut nimic, orice decizie fiind legată de arbitrajele bugetare, a declarat Julianne Smith, directoarea pentru politica europeană şi NATO din Departamentul Apărării. "Există patru brigăzi de luptă staţionate în Europa, dar o parte dintre ele se află în altă parte. De aproximativ zece ani, două dintre aceste brigăzi de luptă sunt în Afganistan". Cel puţin o brigadă de luptă staţionată în Europa va fi retrasă, a declarat un oficial din cadul Apărării. O brigadă de luptă este o unitate a forţelor terestre (US Army) formată din aproximativ 3.500 de militari. Aproximativ 81.000 de militari americani se află în Europa, potrivit datelor Pentagonului din 30 septembrie 2011. Dintre ei, 43.000 aparţin US Army, iar 31.000 Air Force.

Strategia militară a preşedintelui Barack Obama are în vedere reduceri subtanţiale din bugetul Pentagonului. Bugetul Apărării va fi micşorat cu 600 miliarde de dolari, acest lucru afectând pe termen scurt şi mediu toa-te proiectele externe. Într-o analiză realizată de Deutsche Welle se vorbeşte de 1 trilion de dolari mai puţin, în următorii 10 ani. Scăderile vor duce la reducerea masivă a fondurilor destinate bazelor militare defensive ale SUA desfăşurate în întreaga lume. Vor exista aşa numite "ţări cheie", unde efectivele vor fi menţinute la nivelul actual, dar încă nu se ştie dacă ţara noastră se încadrează în această categorie.

Pe de altă parte, conducătorii a două din ţările care s-au manifestat făţiş împotriva politicii externe ale SUA, Venezuela şi Iranul, au avut o întâlnire în urma căreia au lansat mai multe mesaje "războinice". Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat că va lupta alături de "fratele" său iranian Mahmoud Ahmadinejad în vederea stopării influenţelor "imperialiste": "Există voinţa de a continua să acţionăm împreună cu scopul de a frâna nebunia imperialistă care se dezvoltă astăzi mai mult ca niciodată anterior, cu o forţă teribilă, ameninţătoare". Preşedintele iranian a sosit duminică în Venezuela, într-o primă etapă a turneului său regional care include întâlniri cu preşedinţii stângii radicale, urmând să efectueze vizite în Nicaragua, Cuba şi Ecuador. Venezuela şi Iranul, ţări membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), au acorduri economice în valoare totală de aproximativ cinci miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb