UN SUBIECT LANSAT DE ZIARUL "BURSA" Amenzi pentru BVB şi BCR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 martie 2012

Amenzi pentru BVB şi BCR

Ancheta privind produsele structurate, la final

BCR nu a îndeplinit obligaţiile de furnizor de lichiditate, în 136 de cazuri

Arbitrul pieţei de capital a acordat, ieri, amenzi după ce a analizat tranzacţiile cu produse structurate emise de "Erste Bank", pentru care Banca Comercială Română este furnizor de lichiditate.

Comisia precizează: "În perioada iunie 2011 - ianuarie 2012, Banca Comercială Română, în calitate de furnizor de lichiditate, a încălcat parametri aplicabili furnizorilor de lichiditate în 136 de cazuri, conform analizei efectuate de Bursa de Valori Bucureşti la solicitarea CNVM".

Astfel, Valerian Ionescu, şef Departament Tranzacţionare şi Vânzări Instrumente Financiare în cadrul Băncii Comerciale Romane, şi Valentin Ionescu, director general al BVB, au primit amenzi de câte 5.000 lei fiecare, Comisia considerând că, deşi puteau şi trebuiau să prevină faptele menţionate, nu au făcut-o.

Ziarul BURSA a scris, în premieră, în luna octombrie, că unii investitori aveau dubii că BCR îşi respectă obligaţiile de furnizor de lichiditate pentru certificatele turbo (n.r. certificate cu "levier"- un factor de amplificare al variaţiei).

La începutul acestui an, Banca Comercială Română a fost chemată în judecată de către compania "Muntenia Imobiliare Development", care o acuză de nereguli în operaţiunile de pe piaţa bursieră. Alături de BCR, pârâte sunt şi acţionarul său majoritar, "Erste Group Bank", şi Bursa de Valori Bucureşti.

În dosar, BVB este acuzată că nu a supravegheat temeinic activitatea băncii, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de "Erste".

În luna ianurie, Valentin Ionescu declara, însă, că BVB şi-a îndeplinit obligaţiile ce-i revin. "În momentul în care Bursa a primit informaţiile, acestea au fost diseminate în piaţă", ne-a declarat, atunci, domnia sa, adăugând: "Nu are nicio legătură destituirea mea cu acest eveniment legat de structurate. Cum bine ştiţi CA al BVB era sub presiunea revocării la acel moment, 16 noiembrie, şi fără a sta mult pe gânduri au găsit de cuviinţă să mă considere vinovat pentru faptul că sunt revocaţi".

Potrivit CNVM, în cazul tranzacţiilor cu produse structurate emise de Erste Bank din data de 5.08.2011, BCR nu a informat în timp util investitorii cu privire la disfuncţionalităţile de ordin tehnic înregistrate şi nu a transmis investitorilor informaţiile relevante necesare în efectuarea tranzacţiilor, nerespectând astfel prevederile art. 27 lit. a) si d) din Legea nr. 297/2004, încălcare cauzată şi de neîncadrarea în prevederi ale Codului BVB - Operator de piaţa şi a parametrilor aplicabili furnizorului de lichiditate în cazul tranzacţiilor cu produsele structurate, respectiv:

i) art. 16 37 (1) - nu a notificat BVB cu promptitudine disfuncţionalităţile tehnice întâmpinate,

ii) art. 16 37 (2) - nu a notificat BVB imediat remedierea situaţiei,

iii) art. 16 34 şi Parametri furnizorului de lichiditate - nu a actualizat cotaţiile ferme în maxim 5 minute de la retragerea acestora.

În cazul lui Valentin Ionescu, arbitrul pieţei notează: "Situaţiile în care BCR nu a respectat prevederile Codului BVB privind parametri aplicabili furnizorului de lichiditate au fost comunicate CNVM ulterior solicitării acesteia, încălcându-se astfel prevederile art. 24 lit. b) şi lit. d) coroborat cu art. 18 (2) din Regulamentul CNVM nr. 2/2006 privind pieţele reglementate şi sistemele alternative de tranzacţionare cu modificările şi completările ulterioare".

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Dl Valentin Ionescu are dreptate. BVB si-a indeplinit obligatiile...atunci cind l-a destituit.Dl. Valerian Ionescu....urmeaza....

    136 de cazuri ??!!!!!....valerian inca mai lucreaza la bcr ??!!..ups e si-n ca -ul bvb...bravos !..un mare specialist al pietei de capital...daca il intrebi ceva..raspunde cu eu nu sunt mandatat sa spun .....a fost mandatat doar sa -i promita lui valentin postul de DG la bvb...noroc cu DP..altfel....

    1. Doar ca doarme pe el si a fost retrogradat

      Doar ca doarme pe el si a fost retrogradat

    Make eu insist pe celasi lucru. Cine l-a numit pe Ionescu cum plateste? Imaginea proasta pe care o face de atata timp, actionarii fug de mananca pamantul, poate sa vina si mama Furnicai sa caute un alt DG, imaginea ca acolo se intampla " asa si pe dincolo" este greu de sters, deci cum plateste fostul CA, respectiv FS pentru asta? Si mai stiu ca o mare " personalitate" de la Rasdaq, BVB nu are astfel de salariati, facea un top cu " cei care ii fac imaginea de ras" o intreb acum unde l-ar pune pe dl.Ionescu? Pe ce loc ?Pacat ca s-a intamplat, pacat ca in acest caz nu le-a pasat desi au fost avertizati, le-a pasat numai sa le faca jocurile unora dintre ei, sau mai bine spus unuia si atat.

    Am lucrat cu Valerian Ionescu. Rar am cunoscut asa oameni seriosi si pusi pe treaba. Regret ca i s-a intamplat asta. Un profesionist de marca.

    In comunicatul cnvm-ului vad ca scrie ca si dupa plecarea dl.Ionescu au gasit nereguli. Atunci de ce a fost sanctionat singur si cu cei care sunt acum la conducere? Oricum tipul era varza, dar sa fim realisti nu avea salariasti in subordine si ei ar trebui sa plateasca asa vad eu corect.

    1. Cei de dupa nu au fost sanctionati, pentru ca la BVB discriminarea este in floare. Tocmai de aceea Consiliul impotiva Discriminarii ii tot sanctionaza pe astia de la BVB de cateva ori pe an.

      A luat prima pentru structurate si le-a supraveghet PERFECT.

    Art. 226 B.V.B. nu este raspunzatoare pentru nicio dauna sau pierdere

    care poate surveni in activitatea unui Participant sau a unui tert ca 

    urmare a urmatoarelor situatii, fara ca enumerarea sa fie limitativa: 

    a) tranzactionarea produselor structurate; 

    b) publicarea de catre B.V.B., Emitent sau Furnizorul de lichiditate a 

    informatiilor specifice produselor structurate; 

    c) retragerea sau suspendarea de la tranzactionare a unei emisiuni 

    individuale de produse structurate; 

    d) nerespectarea de catre Emitent sau Participanti a obligatiilor 

    stabilite conform prezentului Cod; 

    e) inregistrarii unor disfunctionalitati tehnice care impiedica un 

    Furnizor de lichiditate sau un Emitent sa isi indeplineasca 

    obligatiile asumate.

    1. Cu aceste sanctiuni ajuta judecatorii sa ia hotarari. Judecatorilor, probabil, le va fi greu sa inteleaga ce-s alea produse structurate si, asa, ii ajuta actele inteligente pe care le emite CNVM fara sa gandeasca si la alte consecinte care pot fi grave pentru multe institutii ale pietei.

      vor ajuta insa in judecarea unui litigiu de munca. si vor cantai mult in favoarea unei colege.

      asta asa e

    Avem o fosta colega care a scris despre incompetenta acestui domn fostului CA, ITM-ului si Discriminarii si pentru ca si-a spus pasurile i se cer daune 100 mii euro. Si totusi acest domn a fost concediat si acum amendat pe multe din cele spuse de ea. Ce spune BVB despre acest lucru? Cum am vazut si mai sus cine de fapt face imagine proasta?

    Acum este oficial .Au fost manarii ordinare acolo . Intrebarea care ramane ste cine-mi mai da mie banii inapoi . Intr-o singura zi am piardut o caruta de bani acolo . Si eu si alti cunoscuti . Amenda este muuult prea mica pentru o asemenea hotie .Intr-o tara civilizata ar fi fost multi ani de puscarie . Hotie la drumul mare .

    1. care nu-si cunoaste obligatiile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb