Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad au semnat, ieri, acordul de colaborare în cadrul proiectului "Aradul-oraş digital". Finanţarea va fi asigurată în proporţie de 98% de minister, iar 2% va reveni oraşului, cu titlu de cofinanţare.
Ministrul Comunicaţiilor a precizat că Aradul este al treilea oraş în care a fost semnat un astfel de protocol, după Târgu-Mureş şi Cluj Napoca. "Portalul va cuprinde link-uri către site-urile tuturor celor 3.500 de comune şi oraşe ale României, care vor oferi, la rândul lor, informaţii de interes public, în scop turistic, şi posibilitatea plăţii taxelor şi impozitelor online sau posibilitatea descărcării de documente şi formulare folosit în relaţionarea cu instituţiile statului.
"
De asemenea, ministrul a mai precizat că portalul e-România va fi finalizat în următorii patru ani. "Am dat undă verde unui program naţional care se numeşte e-România. Pe acest portal vom avea toate comunele şi oraşele din România, cu tot ce înseamnă istorie, geografie, unitate administrativă, cultură, biserică şi tot ce înseamnă partea de bussines. Din acest portal mare, vom avea partea de e-guvernare, care trebuie să cuprindă absolut toate instituţiile statului. Acest portal îl vom organiza pe patru niveluri, de la nivelul informaţional, până la partea de descărcare şi obţinere de documente, certificate de căsătorie, certificate de deces sau paşapoarte şi buletine", a declarat Gabriel Sandu.
Ministrul a mai precizat că această "digitalizare" este în acord cu Directiva Europeană de Servicii, iar România trebuie să o pună în funcţiune până la sfârşitul anului. El a adăugat că va face o analiză foarte clară a serviciilor informatizate existente la nivelul municipiului şi apoi se va implementa proiectul. "Tot ce înseamnă necesar pentru cetăţean se va implementa, până la sfârşitul anului, la Arad", a afirmat ministrul.
Programele gen "e-administraţie", "e-educaţie", "e-sănătate" vor fi integrate până la sfârşitul anului, când va trebui să existe, la nivelul ţării, un punct unic de acces şi interoperabilitate.
Numai pe portalul "e-guvernare" vor fi 12.000 de instituţii, fiecare pe nivelul de acces al informaţiei către cetăţean.