UNDE MAI ESTE CREDIBILITATEA ADMINISTRAŢIEI AMERICANE? Să râdem cu Timothy Geithner

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2009

Călin Rechea

Ştiam despre Timothy Geithner, Secretarul Trezoreriei SUA, că vorbeşte chineza. Înainte de a trece de la Kissinger Associates în cadrul Trezoreriei Statelor Unite, în 1988, el a studiat limba chineză în cadrul Universităţii din Beijing.

Zilele trecute, în cadrul primei sale vizite oficiale în China, Geithner a vizitat şi universitatea din capitala Chinei, unde a vorbit studenţilor. Subiectul? Politica dolarului puternic şi siguranţa activelor din rezerva valutară a celui mai mare creditor al Statelor Unite. "Activele Chinei sunt foarte sigure", a declarat Secretarul Trezoreriei americane, conform rapoartelor din presa internaţională.

Ce nu ştiam despre Geithner este faptul că are nişte aptitudini umoristice foarte dezvoltate. Altfel nu se explică de ce studenţii chinezi au râs aşa de zgomotos după declaraţia de mai sus.

Dar care a fost poanta? Nu a fost credibilă afirmaţia cu privire la siguranţa activelor sau a fost faptul că Timothy Geithner a trebuit să afirme aşa ceva?

Indiferent de motivaţia studenţilor chinezi, râsul lor nu a ajuns şi în presa americană. Dennis Gartman, unul dintre cei mai influenţi analişti financiari de pe piaţa americană, şi-a exprimat surprinderea faţă de această "omisiune", declarând că "presa americană a ratat complet importanţa acestui incident". "Realitatea extrem de dură a circumstanţelor fiscale cu care se confruntă SUA este aceea că lumea râde de modul în care Administraţia Obama le administrează", a mai declarat Gartman, considerând că "presa americană a ascuns importanţa a ceea ce s-a întâmplat la Beijing faţă de publicul american".

Dacă studenţii au râs la afirmaţiile lui Geithner, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Yu Yongding, un fost consilier al Băncii Chinei. Acesta a avertizat oficialii americani că există alternative la dolar, conform unui articol Bloomberg: "Euro reprezintă o alternativă. Şi există multe materii prime pe care le putem cumpăra".

Alături de China, şi Rusia caută în mod susţinut un înlocuitor pentru moneda americană. Într-un interviu acordat postului CNBC, preşedintele Medvedev arată că "lumea are nevoie de un mijloc universal de plată, care poate crea baza sistemului financiar internaţional viitor". "A fost idea noastră, iar colegii chinezi o susţin", a mai declarat Dmitri Medvedev.

Promisiunile autorităţilor de la Washington, de a aduce deficitul fiscal la un nivel sustenabil pe termen mediu, sunt negate, şi asta doar într-o primă fază, de injectarea unor noi zeci de miliarde în falimentarul General Motors (n.a. numit acum tot mai mult Government Motors în presă). Şi atunci, cum pot fi plătite datoriile?

Fostul consilier al Băncii Chinei a mai declarat pentru Bloomberg, înainte de întâlnirea sa cu Geithner de la Beijing, că "debitorul trebuie să-şi îndeplinească promisiunile", iar Statele Unite "nu trebuie să aleagă inflaţia pentru a-şi uşura povara datoriilor".

Deşi nu pot forţa administraţia Obama să oprească programul de relaxare cantitativă, autorităţile chineze transmit tot mai multe semnale că nu vor accepta o diluare a valorii obligaţiunilor americane din rezerva lor valutară.

Din declaraţiile lui Ben Bernanke în faţa Comisiei Bugetare a Camerei Reprezentanţilor se poate deduce că avertismentele Chinei au fost bine înţelese, cel puţin la nivelul Federal Reserve. "Menţinerea încrederii pieţelor financiare ne cere, ca naţiune, să planificăm de pe acum restaurarea echilibrului fiscal", a precizat preşedintele Fed-ului, conform unui raport Bloomberg. La întrebările Comitetului, Bernanke a arătat că "fie o reducere a cheltuielilor sau o creştere a impozitelor este necesară pentru stabilizarea fiscală", deoarece "Federal Reserve nu va monetiza datoria publică".

Din păcate pentru autorităţile americane, credibilitatea de care s-au bucurat în perioada postbelică este pe cale să se evapore complet. Acest lucru a fost remarcat şi de analiştii de la Bank of New York Mellon într-un raport recent. În opinia lor, "se pare că am intrat într-o nouă eră a istoriei financiare - o eră în care anumite guverne deliberează în mod serios hegemonia dolarului ca monedă de rezervă internaţională şi stabilitatea acestuia pe termen lung".

Nu va trece mult timp până când se va ajunge la un consens din acest punct de vedere, deoarece recomandările de vânzare a obligaţiunilor de stat americane apar tot mai des în comentariile financiare. Bill Gross, directorul executiv al celui mai mare fond de obligaţiuni la nivel mondial (n.a. PIMCO), consideră că investitorii trebuie să-şi reducă poziţiile pe activele denominate în dolari, înainte ca băncile centrale şi fondurile suverane de investiţii să facă la fel.

Autoritatea şi credibilitatea Washington-ului pe pieţele financiare este pusă la îndoială, deocamdată, de studenţii chinezi. Modul în care aceştia au făcut-o îl îngrijorează, însă, foarte tare pe Dennis Gartman: "Este un lucru să fii ridiculizat, dar este cu totul altceva să ţi se râdă în faţă, iar Statelor Unite li se râde acum în faţă".

Opiniile sale nu sunt, probabil, izolate, el fiind doar singurul care le-a exprimat public. Cine va mai râde în viitorul apropiat cu Timothy Geithner?

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. dolarul va fi inlocuit cat de curand si asta are implicatii geopolitice:america nu va mai fi prima putere economica

    1. eu cred ca dolarul va fi inlocuit de leu.doar e o moneda puternica si stabila

      Ce moneda il poate inlocui? Euro, instabila si administrata de un grup mare de state care rar cad la intelegere? Rubla dependenta de piata europeana? Yuanul comunist care, culmea, depinde de piata americana? Sa fim seriosi. Deocamdata nu exista alternativa !

    dolarul va fi inlocuit cat de curand si asta are implicatii geopolitice:america nu va mai fi prima putere economica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb