Ungaria vrea conversia creditelor de consum şi a celor auto din valută în forinţi

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2015

Ungaria vrea conversia creditelor de consum şi a celor auto din valută în forinţi

Guvernul Ungariei a anunţat planuri de a converti creditele de consum şi cele auto în moneda naţională, mergând în continuare pe angajamentul său de a elibera gospodăriile de la datoriile în valută, după ce s-a preocupat de problema creditelor ipotecare, transmite Bloomberg.

Băncile vor face conversia împrumuturilor până la cel mult 305 miliarde de forinţi (1,1 miliarde dolari) la valorile de schimb de azi din piaţă, urmând ca debitorii să primească subvenţii de 31 de miliarde de forinţi pentru noile credite convertite, a declarat, pentru reporterii din Budapesta, ministrul Economiei Mihaly Varga. Debitorii şi guvernul vor împărţi costul subvenţiilor, a mai spus acesta.

Conversia a aproximativ 229.000 de împrumuturi, majoritatea denominate în franci elveţieni, urmează o mişcare similară de anul trecut pentru creditele ipotecare. Executivul caută să uşureze povara gospodăriilor, după ce declinul de 37% a monezii ungare faţă de franc, de la începutul lui 2010, a provocat creşterea ratelor la credite şi a mărit volumul creditelor neperformante.

"Acesta este un pas important în atenuarea riscului ratei de schimb valutare faţă de gospodării", a spus Varga. Cota debitelor deţinute de persoane fizice în alte monede decât cea naţională va scădea la 3%, de la 54%, cât este înaintea eforturilor de conversie depuse de Guvern, potrivit oficialului ungar.

Acţiunile OTP Bank Nyrt., cel mai mare creditor al Ungariei, au închis şedinţa de ieri de pe Bursa din Budapesta în creştere cu 0,63%, la 5,635 forinţi, continuând creşterea din acest an la 49%. Potrivit Bloomberg, acţiunile Bank Polski SA din Varşovia, cel mai mare creditor polonez, au căzut cu 19% în aceeaşi perioadă.

Banca centrală a Ungariei va începe, potrivit unui comunicat de presă, oferirea de franci elveţieni către instituţiile financiare, ca să diminueze efectul conversiei debitelor la rata de schimb valutar a forintului şi să păstreze industria bancară stabilă. Instituţia a precizat că va organiza prima licitaţie pentru vânzarea de franci din rezervele sale la data de 24 august, iar băncile vor putea cumpăra franci la ultimul curs oficial de schimb al Băncii centrale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb