UNHCR/ ANUL ACESTA Peste 500.000 de refugiaţi au ajuns în Europa după traversarea Mediteranei

Simona Grigorescu
Internaţional / 29 septembrie 2015

Peste 1.100 de migranţi, salvaţi din Marea Mediterană

Actualizare 14:43 Guvernul german aprobă înăsprirea unor condiţii de acordare a azilului şi alte măsuri pentru refugiaţi

Guvernul german a aprobat, în şedinţa de marţi, o serie de măsuri destinate să răspundă afluxului record de refugiaţi, printre care înăsprirea anumitor condiţii de acordare a azilului şi excluderea de la acest drept a cetăţenilor statelor din Balcani, relatează AFP.

Guvernul federal a aprobat declararea a încă trei ţări din Balcanii Occidentali - Albania, Kosovo şi Muntenegru - drept "state de origine sigure", şi accelerarea procedurilor de examinare a cererilor de azil şi de repatriere a solicitanţilor de azil proveniţi din aceste ţări, relatează sursa citată.

În primul semestru al anului curent, aproape 40% dintre solicitanţii de azil erau originari din aceste state, dar şansele lor de a le fi acceptate cererile sunt de sub un procent.

Printre măsurile aprobate de guvernul german se numără şi construirea de noi centre de primire şi facilitarea accesului la cursuri de limba germană.

Bundestag urmează să analizeze în perioada următoare măsurile adoptate de guvern.

(I.D.)

-----------

Actualizare 13:51

Peste o jumătate de milion de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa în 2015 după ce au traversat Marea Mediterană, călătorie în urma căreia circa 3.000 au murit sau sunt daţi dispăruţi, a anunţat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit AFP.

În total, aproape 515.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat Mediterana, dintre care circa 383.000 au ajuns în Grecia, iar în jur de 129.000 în Italia. Din acest total, 54% sunt sirieni (71% dintre persoanele sosite în Grecia) şi 13% afgani.

În acelaşi timp, în jur de 2.980 de refugiaţi şi migranţi şi-au pierdut viaţa ori au fost daţi dispăruţi în timpul traversării Mediteranei spre coastele Europei. În întreg anul 2014, numărul acestor persoane a fost de circa 3.500, potrivit UNHCR.

Agenţia ONU atrage atenţia că, în pofida operaţiunii comune europene de căutare şi salvare pe mare, din cadrul Frontex, care a salvat mii de vieţi, Mediterana rămâne ruta cu cele mai multe pierderi umane.

Conform UNHCR, "mulţi dintre cei care ajung pe mare în Europa de Sud, mai ales în Grecia, provin din ţări afectate de violenţe şi de conflicte, precum Siria, Irak şi Afganistan. Aceşti oameni au nevoie de protecţie internaţională şi sunt adesea traumatizaţi şi epuizaţi fizic".

(I.D.)

------------

Actualizare 13:40 Juncker le urează 'bun venit' refugiaţilor în Europa, la congresul sindicatelor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a urat 'bun venit' refugiaţilor, la deschiderea de marţi a Congresului Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) la Paris, transmite AFP.

Jean-Claude Junker a precizat că primirea refugiaţilor este "o obligaţie ardentă a Europei".

"Bun venit refugiaţilor!", a spus Jean-Claude Juncker, în aplauzele a circa 500 delegaţi ai CES, care reuneşte sindicatele europene, prezenţi la Paris pentru congres, în prezenţa preşedintelui francez Francois Hollande.

Juncker s-a declarat mândru să vadă că "Europa refugiu al Păcii" a fost preferată de refugiaţi, în detrimentul SUA sau China, dar a avertizat "împotriva extremei-drepte" şi "a tuturor celor care fac apel la sentimente nedemne" privind criza migratorie cu care se confruntă Europa.

(I.D.)

----------

Aproximativ 1.151 de migranţi se estimează că au fost salvaţi, ieri, după ce au fost evacuaţi din ambarcaţiunile lor în Marea Mediterană, în urma a 11 operaţiuni de salvare desfăşurate de autorităţile italiene în largul coastelor Libiei, relatează marţi DPA.

Agenţia de presă italiană Ansa a informat că "migranţii salvaţi au fost transportaţi în porturile italiene Lampedusa şi Pozzallo".

Tot luni, Consiliul European a anunţat începerea fazei a doua a operaţiunii UE destinată să diminueze numărul tot mai mari al migranţilor care traversează Marea Mediterană, denumind operaţiunea "Sophia".

Astfel, din 7 octombrie, ofiţerii "vor putea să urce la bord, să caute, să confişte şi să redirecţioneze navele suspectate de a fi utilizate pentru traficul de persoane" în apele internaţionale, mai spune sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb