Uniformizarea actului de control - una dintre priorităţile noii conduceri a ANPC

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 septembrie 2019

Paul Anghel, directorul general al ANPC

Paul Anghel, directorul general al ANPC

(Interviu cu Paul Anghel, directorul general al ANPC)

Uniformizarea actului de control şi elaborarea unei strategii privind controlul pieţei, care va fi pusă cât de curând în aplicare şi transpusă la nivel naţional şi unitar, reprezintă priorităţile noului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Printre altele, domnia sa ne-a vorbit, într-un scurt interviu, despre acţiunile de control pe care Autoritatea urmează să le desfăşoare.

Reporter: ANPC are un nou preşedinte, de care până acum consuma­torii s-au declarat foarte mulţumiţi. Care au fost primele acţiuni/ măsuri luate de ANPC sub nouă conducere?

Paul Anghel: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi-a format, în ultimii ani, o imagine a sa în conştiinţa publică. Acest lucru a fost posibil în primul rând printr-o permanentă comunicare cu consumatorii, dar şi cu celelalte instituţii guvernamentale sau nonguvernamentale abilitate, fie cu supravegherea modului de res­pectare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor, fie cu acordarea asistenţei de specialitate organismelor consumatorilor sau chiar, în mod direct, consumatorilor.

Imaginea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor reprezintă modul în care publicul o percepe pe baza a ceea ce face şi ceea ce spune despre activitatea pe care o desfăşoară.

În acest sens, noul preşedinte al ANPC, Horia-Miron Constantinescu, care provine pentru prima dată în istoria recentă a Autorităţii din rândul comisarilor, cu siguranţă nu îi va dezamăgi pe consumatori, ci, din contră, va dispune ample acţiuni de control pentru verificarea şi monitorizarea permanentă a pieţei produselor alimentare şi nealimentare, dar şi a serviciilor.

Din momentul în care a fost numit preşedinte ANPC, Horia-Miron Constantinescu şi-a schiţat o serie de obiective, printre care uniformizarea actului de control şi elaborarea unei strategii privind controlul pieţei, care va fi pusă cât de curând în aplicare, transpusă la nivel naţional şi unitar. De asemenea, va participa la ultima etapă a comandamentului Litoral 2019.

Reporter: Care sunt măsurile ce urmează să fie luate de instituţie?

Paul Anghel: De la 1 septembrie 2019, ANPC a introdus cazierul contravenţional pentru evitarea încălcărilor repetate. Această măsură se înscrie în abordarea de control unitară la nivel naţional şi în politica de toleranţă zero a ANPC faţă de încălcările legislaţiei de către comercianţi, în special în privinţa celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm "perseverenţa" unor comercianţi în a produce iar şi iar aceleaşi neplăceri consumatorilor şi suntem gata să le arătăm acestora că şi Autoritatea este gata să persevereze şi să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii.

În acelaşi timp, vom continua seria controalelor pentru verificarea respectării dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor, referitoare la securitatea produselor şi serviciilor, precum şi pentru apărarea drepturilor legitime ale consumatorilor. Având în vedere că se aproprie începerea noului an şcolar, vor fi demarate acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare, la derularea programelor guvernamentale pentru elevi.

De asemenea, avem în vedere, pentru perioada vacanţei de iarnă, organizarea Comandamentului de iarnă.

Reporter: În interviul pe care domnul Horia Constantinescu l-a acordat ziarului BURSA după numirea sa la ANPC, domnia sa ne-a transmis că Sorin Manţu va fi detaşat comisar pe lângă ANPC. S-a întâmplat acest lucru?

Paul Anghel: Domnul Sorin Manţu va fi detaşat pe lângă ANPC, în vederea elaborării unei strategii care va fi pusă cât de curând în aplicare. Mă bazez pe informaţiile culese de dânsul într-o activitate mai vastă decât a mea în acest domeniu şi doresc să îl încurajez şi să îl asigur că doresc că activitatea acestuia va fi transpusă la nivel naţional şi unitar. Şi acest lucru se poate realiza prin aducerea dânsului într-un post de unde să poată coordona aceas­tă activitate.

Reporter: Veţi face demersuri pentru majorarea salariilor comisarilor?

Paul Anghel: Există un echilibru natural între ceea ce oferi şi ceea ce primeşti. Suntem pentru alinierea nivelului salarial pe aceeaşi treaptă, în cadrul aceleiaşi familii a instituţiilor cu atribuţii de control. Am fost, suntem, dar mai ales vom fi garanţii res­pectării drepturilor consumatorilor români şi suntem siguri că activitatea colegilor mei comisari va fi recunos­cută şi recompensată în consecinţă.

Reporter: În ce stadiu se află proiectul de modificare a statutului ANPC?

Paul Anghel: Acest proiect a trecut de Camera Deputaţilor, Senatul fiind cameră decizională.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu am nicio iota de incredere in sefii de institutii numiti de coalitia aflata la putere. Nu exista nicio functie in administratie in care titularul activitatii sa fi fost numit avandu-se in vedere interesul public. Toate numirile au fost facute fie ca sinecuri pentru clientele politica, fie ca surse de sifonare a banului public de catre specialisti in crima organizata. A se vedea numirile zise de catre Valcov de la ANMDM si ANAF

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb