Unii proprietari au ridicat preţul apartamentelor pentru "Prima Casă"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 23 iunie 2009

Unii proprietari au ridicat preţul apartamentelor pentru "Prima Casă"

Inutil, spun analiştii, pentru că solicitanţii vor căuta cele mai ieftine oferte de pe piaţă

Aprobarea programului "Prima Casă" i-a exaltat pe unii proprietari de apartamente vechi din Bucureşti, care şi-au majorat preţurile de vânzare la suma de 60.000 de euro, plafonul maxim garantat de stat. Asemenea fenomene s-au înregistrat pentru apartamentele cu două camere din zona Titan - stadion Naţional, unde ofertele de vânzare erau, până în iunie, de 50-55.000 de euro, în funcţie de suprafaţă, dotări, etaj sau ve­chimea imobilului.

Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu ne-a declarat: "Într-adevăr unii proprietari de apartamente vechi din cartiere periferice ale Capitalei au majorat preţurile cu 5-10.000 de euro, entuziasmaţi fiind de programul . Dar nu sunt decât fenomene sporadice, nu s-au generalizat şi nici nu cred că fenomenul va lua amploare".

Domnia sa susţine că îşi menţine opinia, potrivit căreia circa 16.000 de tranzacţii la nivel naţional în cadrul "Prima Casă" nu vor modifica preţurile locuinţelor vechi. Unii proprietari de garsoniere şi apartamente cu două camere care vând, în prezent, cu preţuri sub 60.000 de euro au tendinţa să le majoreze, dar cei care cer peste această sumă vor avea tendinţa să le mai micşoreze, în speranţa că vor exista şi cumpărători cu avans mai mare de 3.000 de euro, minimul solicitat în "Prima Casă".

Domnul Zilişteanu ne-a mai spus: "Plaja de preţuri cerute de proprietarii de apartamente cu două camere variază extrem de mult în Capitală, de la circa 40.000 de euro la periferie, până la mult peste 100.000 de euro în zona centrală. Oricum, suntem într-o etapă a pieţei în care cumpărătorii sunt avantajaţi de abundenţa ofertelor de vânzare. Ei sunt foarte prudenţi în contractarea creditelor, ştiu exact ce rate pot plăti şi vor căuta cele mai ieftine oferte.

Cei care majorează preţul pentru vor greşi pentru că există multe persoane care au nevoie neapărată să-şi vândă proprietăţile şi care sunt dispuse la negocieri pentru încheierea tranzacţiilor".

Analistul Zilişteanu afirmă că nu-şi schimbă opinia despre programul "Prima Casă", chiar dacă a fost extins şi la imobile noi. Domnia sa crede că acest program serveşte clientelei politice - unii investitori care au în curs de finalizare apartamente noi, dar şi ANL, care nu poate, altfel, să le vândă chiriaşilor locuinţele sociale. Ion Radu Zilişteanu ne-a declarat că Guvernul trebuie să ajute economia, să menţină locurile de muncă şi să investească direct în construcţii şi infrastructură pentru a genera veniturile necesare dezvoltării. Garantarea unor credite este doar o măsură temporară, fără efecte notabile pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine mai vrea sa cumpere un imobil al carui pret va scadea in urmatorii 2-3 ani si sa mai ai si o gramada de probleme pe cap, cu notarii, fiscul, cartea funciara, banca, comisioane, dobanzi majorate, etc etc... ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb