• Inutil, spun analiştii, pentru că solicitanţii vor căuta cele mai ieftine oferte de pe piaţă
Aprobarea programului "Prima Casă" i-a exaltat pe unii proprietari de apartamente vechi din Bucureşti, care şi-au majorat preţurile de vânzare la suma de 60.000 de euro, plafonul maxim garantat de stat. Asemenea fenomene s-au înregistrat pentru apartamentele cu două camere din zona Titan - stadion Naţional, unde ofertele de vânzare erau, până în iunie, de 50-55.000 de euro, în funcţie de suprafaţă, dotări, etaj sau vechimea imobilului.
Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu ne-a declarat: "Într-adevăr unii proprietari de apartamente vechi din cartiere periferice ale Capitalei au majorat preţurile cu 5-10.000 de euro, entuziasmaţi fiind de programul
Domnia sa susţine că îşi menţine opinia, potrivit căreia circa 16.000 de tranzacţii la nivel naţional în cadrul "Prima Casă" nu vor modifica preţurile locuinţelor vechi. Unii proprietari de garsoniere şi apartamente cu două camere care vând, în prezent, cu preţuri sub 60.000 de euro au tendinţa să le majoreze, dar cei care cer peste această sumă vor avea tendinţa să le mai micşoreze, în speranţa că vor exista şi cumpărători cu avans mai mare de 3.000 de euro, minimul solicitat în "Prima Casă".
Domnul Zilişteanu ne-a mai spus: "Plaja de preţuri cerute de proprietarii de apartamente cu două camere variază extrem de mult în Capitală, de la circa 40.000 de euro la periferie, până la mult peste 100.000 de euro în zona centrală. Oricum, suntem într-o etapă a pieţei în care cumpărătorii sunt avantajaţi de abundenţa ofertelor de vânzare. Ei sunt foarte prudenţi în contractarea creditelor, ştiu exact ce rate pot plăti şi vor căuta cele mai ieftine oferte.
Cei care majorează preţul pentru
Analistul Zilişteanu afirmă că nu-şi schimbă opinia despre programul "Prima Casă", chiar dacă a fost extins şi la imobile noi. Domnia sa crede că acest program serveşte clientelei politice - unii investitori care au în curs de finalizare apartamente noi, dar şi ANL, care nu poate, altfel, să le vândă chiriaşilor locuinţele sociale. Ion Radu Zilişteanu ne-a declarat că Guvernul trebuie să ajute economia, să menţină locurile de muncă şi să investească direct în construcţii şi infrastructură pentru a genera veniturile necesare dezvoltării. Garantarea unor credite este doar o măsură temporară, fără efecte notabile pe termen lung.
1. Cine vrea sa cumpere?
(mesaj trimis de Adrian în data de 25.06.2009, 22:59)
Cine mai vrea sa cumpere un imobil al carui pret va scadea in urmatorii 2-3 ani si sa mai ai si o gramada de probleme pe cap, cu notarii, fiscul, cartea funciara, banca, comisioane, dobanzi majorate, etc etc... ?