Unii voluntari s-au retras din studiul clinic pentru un vaccin destinat Covid-19 al Johnson & Johnson din Spania, după temerile provocate de efectele secundare apărute la un participant în studiul clinic pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, a declarat marţi investigatorul şef al programului din Spania, transmite Reuters şi News.ro
Investigatorul, Alberto Borobia, a spus că există suficienţ voluntari de rezervă pentru ca studiul clinic să continue.
"Mulţi ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării, dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări", a spus Borobia.
Acesta nu a precizat numărul persoanelor care s-au retras din studiul clinic.
Studiul clinic pentru vaccinul AstraZeneca a fost suspendat la nivel mondial pe 6 septembrie, după apariţia unor efecte secundare grave la un voluntar din Marea Britanie. Studiul a fost reluat luni în Marea Britanie şi Brazilia, după aprobarea dată de autorităţile de reglementare britanice, dar este încă suspendat în Statele Unite.
Divizia belgiană Janssen a Johnson & Johnson a început luni un studiu clinic de fază a doua pentru un vaccin destinat Covid-19, pe 190 de persoane, testele urmând să se încheie pe 22 septembrie.
Studii clinice au loc şi în Olanda şi Germania, numărul total al participanţilor din cele trei ţări fiind de 550.
Johnson & Johnson este una dintre cele nouă companii care s-au angajat săptămâna trecută să respecte standardele ştiinţifice în cursa de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de respectarea standardelor de siguranţă şi de eficacitate, în graba de oprire a pandemiei.
În studiile clinice de fază a doua sunt testate care doze şi regim de administrare a vaccinului generează cei mai mulţi anticorpi, în timp de studiile de fază a treia testează eficacitatea vaccinului. Studiul clinic de fază a doua se va desfăşura pe parcursul a 14-16 luni, a spus Borobia.
Dacă unele doze sau regimuri de administrare vor genera o cantitate considerabilă de anticorpi, va avea loc o analiză intermediară de fază a treia, înainte de încheierea fazei a doua, a precizat acesta.
Borobia a mai spus că voluntarii din studiul clinic de fază a treia vor fi mult mai diverşi decât cei din studiul clinic de fază a doua, care include numai voluntari sănătoşi.
Compania intenţionează ca în studiul clinic de fază a treia să testeze 60.000 de persoane la nivel mondial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 10:20)
sa faca cate vaccinuri vor . numai sa nu ma oblige sa le fac .abuzul de vaccin duce la scaderea imunitatii . o stie orice doctor . vaccinurile sint utile doar la boli grave .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 13:23)
si ti se pare ca asta nu este o boala grava?
1.2. 4285 de decese în șapte luni (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 16:49)
în România. Asta ți se pare o boală gravă? Boală gravă e doar ce ai tu la cap.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 18:10)
4285 decese in care intra si cei calcati de masini si cu cancere terminale .daca scazi toti cei cu boli grave daca mai raman cateva sute , dar pentru prosti e sfarsitul lumii .