Uniunea Europeană ar putea restricţiona accesul companiilor ruseşti de energie pe piaţa comunitară

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2007

Uniunea Europeană ar putea restricţiona accesul companiilor ruseşti de energie pe piaţa comunitară

Comisia Europeană va analiza o serie de măsuri pentru limitarea accesului companiilor străine de energie pe piaţa europeană, fiind vizate în special firme din Rusia, informează Financial Times. Într-un proiect confidenţial, Comisia Europeană sugerea­ză o serie de măsuri de restricţionare a accesului companiilor străine pe piaţa energetică a UE, în particular în reţelele de transmisie a electricităţii şi a gazelor naturale, indică FT. O opţiune care urmează a fi luată în considerare este "clauza de reciprocitate" care ar putea ţine departe de investiţiile în sectorul energetic al UE, ţări precum Rusia şi Arabia Saudită, unde, de altfel, companiile europene sunt nevoite să facă faţă unor serioase restricţii în plan investiţional. Proiectul este legat de planurile Comisiei de intensificare a competiţiei în sectorul energetic intern, planuri care urmează să fie anunţate în 19 septembrie, în încercarea de a reduce îngrijorările asociate liberalizării pieţei.

Potrivit FT, se estimează o reafirmare a susţinerii disocierii operaţiunilor din sectorul european de profil din partea Comisiei, aceasta însemnând separarea posesiunii transmiterii de electricitate şi gaze naturale de afacerile legate de furnizare şi generare. Statele membre UE s-au opus disocierii, iar unii membri ai Parlamentului European au argumentat că aceas­tă separare ar putea să conducă la o expunere crescută la preluări din exterior.

Totuşi, într-un document intern al Comisiei asupra implicaţiilor disocierii văzut de FT Deutschland, se spune că UE ar putea fi "vulnerabilă în faţa unei terţe părţi care să domine piaţa UE nu doar în termeni de furnizare cât în privinţa achiziţionării reţelelor". Documentul avertizează explicit asupra situaţiilor "unde investiţiile sunt conduse de alte motivaţii decât cele economice". Se sugerează că Rusia sau alte state bogate în resurse ar putea câştiga controlul furnizării de energie europeană prin companii de stat precum Gazprom sau alte fonduri de investiţii de stat.

Măsura viguroasă ar putea declara sectorul energetic european drept o "industrie strategică", motiv pentru care exclude cele mai multe ţări din afara UE de la investirea în acest sector.

Cererea pentru reciprocitate ar putea fi o lovitură particulară pentru Gazprom, compania controlată de statul rus, care are intense ambiţii de extindere în Europa, unde deja deţine o serie de active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb