Uniunea Europeană avertizează România cu privire la deficitul bugetar

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 13 februarie 2008

Uniunea Europeană avertizează România cu privire la deficitul bugetar

Miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene au "certat" Româ­nia, stat devenit recent membru al Uniunii Europene, pentru că a permis accentuarea deficitului bugetar în ciuda creşterii economice puternice, informează Reuters, citată de NewsIn. Miniştrii, subliniind părerea Comisiei Europene cu privire la situaţia finanţelor din România, au declarat că statul român are puţine şanse pentru a atinge ţintele propuse, privind echilibrarea bugetului până în 2011, cerând reduceri substanţiale ale deficitului bugetar, conform unor diplomaţi.

Comisarul European pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că este îngrijorat de majorarea deficitului bugetar al Româ­niei, care se extinde în ciuda creşterii economice puternice, ce a depăşit nivelul de 6% în 2007.

România a avut un deficit bugetar de 2,9% din produsul intern brut în 2007 şi intenţionează să îl reducă în 2008, însă Comisia şi agenţiile de rating privesc cu scepticism aceste declaraţii.

Comisia estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,2% în 2008 şi la 3,9% în 2009.

În cazul în care riscurile se vor materializa, UE ar putea lansa o procedură de neres­pectare a nivelului deficitului bugetar maxim permis, menit a constrânge statele să ţină deficitul sub 3%.

În cazul în care statele din zona euro nu reuşesc să ţină sub control deficitul bugetar, ar putea fi amendate cu sume considerabile, în cazuri mai speciale, scrie Reuters.

Statele din afara zonei euro nu riscă amenzi, însă ar putea fi afectate de îngheţarea fondurilor europene, în cazul în care încalcă în mod repetat reglementările UE.

Analiştii spun că economia României s-ar putea supraîncălzi, în cazul în care acest fenomen nu a avut deja loc, dacă nu va ţine sub control inflaţia şi deficitul de cont curent.

Inflaţia anuală a României a urcat la 7,3% în ianuarie, pes­te aşteptări, conform datelor prezentate marţi, slăbiciunea leului ducând la majorarea preţurilor şi sporind presiunea asupra băncii centrale pentru a majora dobânda de politică monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb