Cele două scheme de finanţare nerambursabilă "Promovarea capitalului uman" şi "Dezvoltarea serviciilor sociale" din cadrul programului Phare 2004 "Coeziune Economică şi Socială" sînt promovate de către Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei. Cu un buget total de aproape 20 milioane de euro, cele două scheme de grant urmăresc dezvoltarea forţei de muncă, facilitarea inserţiei sociale, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.
Schema "Promovarea capitalului uman" se adresează angajaţilor în întreprinderi la toate nivelele, în vederea creşterii productivităţii la locul de muncă, precum şi competitivităţii pe piaţa muncii. Se aşteaptă ca această schemă de grant să dezvolte cunoştinţele şi să contribuie la dezvoltarea de noi competenţe. Valer Bindea, secretar de stat pentru afaceri europene şi relaţiii internaţionale din cadrul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, a declarat că "nevoia de concentrare asupra calificării şi recalificării forţei de muncă, în scopul de a o adapta la cerinţele de pe piaţa muncii este majoră. Ţara noastră se situează pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte indicatorul de participare la programele de învăţare pe tot parcursul vieţii".
Sumele disponibile la nivel naţional în cadrul acestei scheme de finanţare nerambursabilă sînt în valoare de nouă milioa-ne euro, din care 6,75 milioane euro din fonduri Phare şi 2,25 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat.
Ministerul Muncii prin implementarea schemei de finanţare nerambursabilă privind dezvoltarea serviciilor sociale contribuie la reducerea sărăciei şi a marginalizării sociale, îmbunătăţirea standardului de viaţă pentru persoanele vîrstnice etc. În cadrul acestei scheme de finanţare nerambursabilă au fost alocate la nivel naţional 10,67 milioane euro, din care 8 milioane euro fonduri Phare, restul fiind cofinanţare de la bugetul de stat. La nivelul regiunii Bucureşti Ilfov, fondurile alocate sînt în valoare de 534.000 euro, din care 400.000 fonduri Phare.