Uniunea Europeană va finanţa programul de reabilitare termică a locuinţelor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 14 iunie 2006

În perioada 2007-2013 vom primi 158 milioane de euro, de la UE

Din totalul imobilelor din ţara noastră, 58% necesită să fie reabilitate termic, a precizat Las-zlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului. Potrivit noii legislaţii în domeniu, costurile aferente serviciilor de execuţie şi proiectare sunt susţinute de către stat, iar lucrările de reabilitare (căptuşirea clădirilor, schimbarea geamurilor şi a instalaţiilor) sunt finanţate în mod egal din fonduri de la bugetul de stat, din bani de la bugetele locale şi de proprietarii imobilelor. Astfel, suma care revine unei familii este de circa 600-1.000 de euro. Legea prevede scutirea de plata acestor sume a familiilor nevoiaşe, potrivit ministrului de resort. Uniunea Europeană a apobat ca, începând din anul 2007, o proporţie de 2% din fondurile de dezvoltare regională să fie alocată pentru derularea unui asemenea program. Astfel, în perioada 2007-2013, ţara noastră va primi, în acest sens, circa 158 milioane de euro.

În prezent, 390 de clădiri au nevoie de reabilitare termică, un număr de 12 imobile fiind deja în proces de execuţie. Suma aferentă derulării acestor lucrări este de 8 milioane RON.

Persoanele care refuză să-şi consolideze locuinţele vor fi amendate

Legislaţia privind consolidarea clădirilor care au un grad ridicat de risc seismic a fost modificată de curând, a precizat ministrul Borbely. Astfel, primăriile sunt obligate să notifice asociaţiile de proprietari în vederea inventarierii, în timp de 90 de zile, a acestor imobile. De asemenea, dacă asociaţiile de proprietari nu vor veni în întâmpinarea acestor solicitări, ele vor fi amendate, după cum urmează: dacă nu vor efectua expertiza necesară sau dacă nu vor finaliza proiectul, sancţiunile vor oscila între 1.000 şi 2.000 RON/proprietar, iar în cazul în care nu vor termina consolidarea, amenzile vor fi de 1.500 până la 3.000 RON/proprietar.

Ministrul de resort a precizat că întreg procesul de consolidare va fi susţinut din bani de la stat, pentru toţi cei care câştigă sub venitul mediu. Pentru celelalte persoane, doar expertiza şi proiectul vor fi gratuite, consolidarea propriu-zisă putând fi achitată eşalonat, în timp de 25 de ani.

Întrucât legea prevede că un imobil poate fi consolidat doar cu acceptul tuturor proprietarilor şi foarte des se întâmplă ca unul sau doi dintre ei să se opună executării acestor lucrări, Laszlo Borbely a subliniat că va înainta cât de curând Guvernului şi Ministerului Justiţiei o notă, prin care va solicita modificarea legislaţiei, astfel încât, printre altele, o clădire să poată fi consolidată dacă jumătate plus unu dintre proprietari sunt de acord cu acest lucru.

În toată ţara există peste 3.000 de clădiri care trebuie consolidate, dintre care 600 prezintă gradul unu de risc seis-mic (380 de astfel de imobile se află în Bucureşti, 100 fiind construite înainte de anul 1940). În prezent, sunt disponibile 10 milioane RON, pentru derularea lucrărilor de consolidare a construcţiilor de acest gen, a spus ministrul de resort.

Laszlo Borbely va solicita 50 milioane RON de la Guvern, pentru reconstrucţia caselor

Ministrul Laszlo Borbely a menţionat că, în şedinţa de guvern de astăzi, va supune discuţiei un proiect de hotărâre, prin care va solicita circa 50 milioane RON din fondurile centrale, în vederea reconstruirii caselor dis-truse de inundaţii. De acest program vor beneficia doar persoanele în vârstă, care nu au posibilitatea să-şi refacă locuinţele, a precizat oficialul MTCT. Potrivit anchetelor sociale realizate, categoria prezentată reprezintă circa 35% din totalul celor cărora le-au fost afectate casele. Pentru construirea noilor locuinţe vor fi utilizate tehnologii moderne - structură metalică sau din lemn şi materiale prefabricate, potrivit ministrului de resort. Casele vor avea una sau două camere. Laszlo Borbely a precizat că, până la începerea vacanţei parlamentare, va înainta o Ordonanţă de Urgenţă, care să interzică vânzarea acestor imobile timp de cinci ani şi să impună beneficiarilor să-şi asigure aceste locuinţe, plătind circa 20 de euro pe an.

În întreaga ţară există peste 4.000 de case care au fost avariate în urma inundaţiilor. Săptămâna trecută, Executivul a aprobat o Hotărâre prin care a alocat 23 milioane RON, pentru acordarea materialelor de construcţii. În total, pentru achiziţionarea acestor materiale, ministerul are la dispoziţie circa 90 milioane RON. Până la data de 20 iunie se vor desfăşura licitaţiile aferente, prin Bursa Română de Mărfuri, urmând ca, până în 10 august, să fie atribuite materialele.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb