Publicarea în ziarul dumneavoastră din data de 20.06.2006 a articolului semnat de domnul Eugen Ionescu referitor la noul Cod Fiscal ne face să ne adresăm dumneavoastră, expri-mându-ne indignarea faţă de uşurinţa şi gratuitatea cu care autorul articolului face aprecieri cu privire la activitatea notarială.
În mod evident, autorul, despre care noi am înţeles că nu locuieste în România, ci ar fi un corespondent de-al dumnea-voas-tră din Australia şi care probabil, datorită distanţei, foloseşte, în mod regretabil, doar internetul ca sursă de obţinere a informaţiilor, nu este suficient de bine informat cu privire la demersurile pe care Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (U.N.N.PR.) le-a întreprins pe lângă Ministerul Finanţelor Publice în legătură cu obligaţia notarilor de a calcula, încasa şi vărsa impozitul pe tranzacţiile imobiliare. O anchetă minimă ar fi relevat că U.N.N.P.R. a susţinut cu fermitate ideea conform căreia notarii publici din România nu trebuie să aibă ca sarcină o astfel de operaţiune economico-contabilă, care nu ţine de specificul activităţii notariale. Demersurile noastre nu au fost însă luate în considerare de legiuitor, astfel încât notarii publici din România, au, în acest moment, obligaţia de a calcula, încasa şi vărsa la bugetul consolidat impozitele pe tranzacţiile imobiliare, fără a percepe vreun comision sau fără a avea vreun avantaj material din aceste operaţiuni.
Dacă autorul materialului are cunoştinţă despre vreun avantaj pe care notarii publici îl derivă din efectuarea acestor operaţiuni, am dori să ni-l comunice.
La lipsa crasă de informare a autorului se mai adaugă şi tonul instigant cu care, în mod expres, domnia sa se adresează societăţii civile pentru a o determina să boicoteze activitatea notarială, în urma căreia, în viziunea australiană a autorului, notarii ar încasa "profituri nejustificate în detrimentul consumatorului".
Este evident că cele enunţate în materialul publicat creează o imagine proastă a profesiei de notar în România şi ne surprinde, atât decizia ziarului dumnea-voastră de a publica materialul, cât mai ales mediocritatea materialului publicat, astfel încât vă solicităm ferm, în numele bunelor relaţii care au caracterizat instituţiile noastre, un drept la replică.