UNJR solicită ministrului Tudorel Toader stabilirea unui calendar pentru dezbaterea legilor justiţiei

Andrei Stan
Politică #Legislatie / 28 august 2017

Tudorel Toader (Sursa foto: captură Youtube)

Tudorel Toader (Sursa foto: captură Youtube)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a trimis astăzi o scrisoare ministrului justiţiei Tudorel Toader prin care i-a solicitat să comunice public data până la care se pot trimite comentarii cu privire la propunerile pe care le-a făcut de modificare a legilor justiţiei.

Vechi din 2004, UNJR consideră că «modificarea legilor justiţiei este necesară», acestea având «nevoie de ajustări şi completări pentru că justiţia să poată răspunde actualelor nevoi şi realităţi din societate»", se arată în scrisoare.

"În ceea ce ne priveşte, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justiţiei pe care le-aţi făcut. Există însă şi propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu soluţii alternative sau de îmbunătăţire a acestora", se mai afirmă în scrisoare.

Pe lângă propunerile ministrului justiţiei, şi UNJR va face o serie de propuneri de modificare a legilor justiţiei.

Propunerile UNJR de modificare a legilor justiţiei "vor ajuta atât la întărirea independenţei judecătorilor şi la creşterea calităţii actului de justiţie, cât şi la o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", se mai arată în scrisoare.

"Elaborarea legilor justiţiei trebuie să fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplică şi li se aplică", consideră UNJR. Din acest motiv, "o perioadă prestabilită clară pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesaţi ca, după analize şi consultări, să vină cu comentarii şi sugestii la propunerile (respective), pentru că acestea să fie avute în vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis", precizează reprezentanţii judecătorilor.

Redăm textul integral al scrisorii trimise ministrului justiţiei Tudorel Toader de către UNJR:

Domnului Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei

Stimate domnule ministru,

În conferinţa de presă din data de 25 august 2017 aţi afirmat că, prin dezbaterea publică pe care aţi generat-o, aţi dori că toţi cei interesaţi "să se exprime cu privire la fiecare propunere de modificare în parte" a legilor justiţiei, motiv pentru care vă solicităm să comunicaţi public data până la care se pot trimite comentarii cu privire la propunerile pe care le-aţi făcut.

De asemenea, va solicităm să comunicaţi public şi data la care, după ce veţi avea în vedere reacţiile la propunerile pe care le-aţi pus în dezbatere, preconizaţi să trimiteţi proiectul pentru avizare la CSM.

Modificarea legilor justiţiei este necesară şi reprezintă un moment crucial pentru justiţia şi societatea românească. Vechi din 2004, cu modificări ulterioare, actualele legi ale justiţiei au nevoie de ajustări şi completări pentru ca justiţia să poată răspunde actualelor nevoi şi realităţi din societate. Aşa cum am spus în scrisoarea anterioară, dorim să ne implicăm cu întreaga experienţă în acest proiect necesar pentru o mai bună funcţionare a justiţiei.

În ceea ce ne priveşte, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justiţiei pe care le-aţi făcut.

Există însă şi propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu soluţii alternative sau de îmbunătăţire a acestora.

Pe lângă propunerile pe care le-aţi făcut, avem şi noi o serie de propuneri de modificare pe care dorim să le facem şi ne aşteptăm să fie incluse în proiectul pe care-l veţi trimite la CSM. Aceste modificări vor ajuta atât la întărirea independenţei judecătorilor şi la creşterea calităţii actului de justiţie, cât şi la o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Subliniem, de asemenea, că rezolvarea problemelor din justie implică şi găsirea de soluţii pentru degrevarea instanţelor, România fiind una din ţările cu cel mai mare număr de dosare pe cap de locuitor. O astfel de degrevare necesită atât măsuri legislative, cât şi logistice şi de personal, soluţii care vor trebui găsite în viitorul apropiat. Problema volumului mare de dosare pe instanţe a fost subliniată şi în Memorandumul privind justiţia adoptat de adunările generale ale instanţelor în octombrie 2016.

Elaborarea legilor justiţiei trebuie să fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplică şi li se aplică.

Din acest motiv, o perioadă prestabilită clară pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesaţi ca, după analize şi consultări, să vină cu comentarii şi sugestii la propunerile pe care le-aţi făcut, pentru ca acestea să fie avute în vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis.

Va solicităm, în consecinţă, să ne comunicaţi data până la care se pot trimite comentarii la propunerile pe care le-aţi făcut şi data la care preconizaţi ca, după analizarea comentariilor primite, veţi trimite proiectul de lege pentru avizare la CSM.

Cu stimă,

Judecător Dana Gîrbovan

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb