UNTRR: "Germania impune un salariu minim transportatorilor din alte state membre UE"

V.B.
Companii #Transporturi / 17 decembrie 2014

Germania impune un salariu minim transportatorilor din alte state membre ale Uniunii Europene, alăturându-se ţărilor vestice care adoptă măsuri împotriva libertăţii serviciilor în UE, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), menţionând că amenda pentru nerespectarea salariului minim în Germania poate ajunge până la 500.000 euro.

"Începând cu 1 ianuarie 2015, Germania introduce un salariu minim legal în valoare brută de 8,50 euro pe oră, care se va aplica şi şoferilor profesionişti străini care efectuează operaţiuni de transport internaţional de marfă şi persoane către şi din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul Germaniei. Pentru fiecare oră lucrată de un şofer român pe teritoriul german, se va aplica salariul minim din Germania - şi nu cel din România", se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

UNTRR susţine că, pentru fiecare cursă operată de un şofer român pe teritoriul Germaniei, transportatorul român la care acesta este angajat are obligaţia să notifice înainte print-un raport scris autorităţile vamale din Germania.

"Deşi legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2015, autorităţile germane nu au furnizat până la acest moment informaţii clare şi complete privind aplicarea acestei legi operatorilor străini. Ne întrebăm dacă prevederile acestei legi sunt aplicabile şi cetăţenilor din afara Uniunii Europene, de exemplu unui transportator turc care plecând din Turcia tranzitează Germania având ca destinaţie Olanda", punctează UNTRR.

Organizaţia consideră că aceste măsuri recent adoptate de Germania "afectează grav libertatea serviciilor pe piaţa europeană" şi îşi exprimă "îngrijorarea privind direcţia către care se îndreaptă Uniunea Europeană".

"Întâi Franţa, a ridicat un mare semn de întrebare privind libertatea serviciilor în cadrul UE - prin amenzile imense introduse anul acesta pentru timpii de odihnă ai şoferilor profesionişti (efectuarea perioadei de odihnă săptămânală normală la bordul vehiculului - 30.000 Euro amendă, bonus 1 an în închisoare) - amenzile fiind mai aplicabile transportatorilor străini decât companiilor de transport rezidente! Acum Germania face un pas similar, altă abordare însă, din nou, împotriva libertăţii serviciilor în cadrul UE. Care este scopul acestor măsuri adoptate de Europa de Vest? Prin impunerea acestor noi reglementări, Statele dezvoltate din Europa de Vest precum Franţa şi Germania urmăresc ridicarea de bariere în faţa competitorilor străini, în special a celor din Europa de Est pe care îi acuză de dumping social - termen tot mai des folosit pentru a justifica recentele măsuri protecţioniste ale Vestului. Termenul de dumping social este însă greşit utilizat, pentru că diferenţele salariale între Europa de Vest şi cea de Est nu sunt o practică anti-concurenţială, ci o consecinţă a standardelor sociale şi de viaţă diferite între Est şi Vest", se mai arată în comunicat.

Prin actuala reglementare a salariului minim, statul german îşi sancţionează propriii cetăţeni şi propria economie, acuză UNTRR, explicând că Germania îşi va prejudicia companiile de transport rezidente ("care nu vor mai putea să fie competitive, pentru că vor avea nevoie de protecţie în orice situaţie din partea guvernului german, ceea ce nu este sustenabil pe termen lung"), vor creşte costurile operaţionale ale tuturor celorlalte companii în Germania, iar rezultatul final va fi creşterea costului vieţii pentru toţi cetăţenii germani.

"Practic, prin această măsură, Guvernul german sacrifică actualele avantaje ale companiilor germane şi populaţiei germane numai pentru a proteja un număr extrem de limitat de angajaţi ai unor companii de transport rutier - cele mici şi mijlocii. Solicitând ca 98% din populaţie să plătească mai mult pentru a susţine restul de 2%, în loc să se găsească soluţii pentru cei 2% - aceasta este o abordare complet nouă şi surprinzătoare. Companiile de transport şi şoferii din Europa de Est nu le iau joburile Vesticilor, ci le fac joburile!", mai acuză UNTRR.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb