UPDATE/ ACCIDENTUL AVIATIC DIN MUNŢII APUSENI Ponta îl demite pe Chiper de la MAI şi cere schimbarea conducerii Romatsa şi STS

F.A.
Politică / 22 ianuarie 2014

  • document ataşat Nota privind accidentul aviatic din 20 ianuarie
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 15:46 Romatsa: Valentin Cimpuieru, noul director general, în locul lui Aleodor Frâncu

    Consiliul de Administraţie al Romatsa a luat act, astăzi, de demisia directorului general Aleodor Frâncu, înlocuindu-l cu Valentin Cimpuieru, directorul departamentului tehnic de dezvoltare, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

    "Astăzi, 22 ianuarie 2014, Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Romatsa, întrunit în şedinţă extraordinară, a luat act de solicitarea domnului Aleodor Frâncu de eliberare din funcţia de Director General precum şi de solicitarea domnului Bogdan Donciu pentru eliberarea din funcţia de Director Departament Operaţional. Consiliul de Administraţie deleagă atribuţiile de Director General domnului Valentin Cimpuieru, Director Departament Tehnic Dezvoltare. De asemenea, RA Romatsa va prezenta, în următoarele zile, către Consiliul de Administraţie, la solicitarea acestuia, un raport asupra activităţii desfăşurate de regie cu ocazia accidentului de aviaţie din data de 20.01.2014", se arată în comunicat.

    ---

    Update 14:53 Directorul general al ROMATSA: "Nu am nimic să-mi reproşez"

    Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a declarat că şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie, "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze, conform surselor de presă.

    ---

    Update 14:35 Şeful IGSU Ioan Burlui şi-a dat demisia

    Ioan Burlui, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a anunţat că şi-a prezentat demisia, în urma accidentului aviatic din Apuseni.

    Întrebat de ce şi-a dat demisia, Ioan Burlui a răspuns: "Tocmai ca să nu planeze o suspiciune asupra colegilor mei. Nu este corect ca eu, în calitate de şef, să las să planeze o suspiciune asupra colegilor mei care au lucrat în teren".

    "Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir. (...) Mi-a dat repere geografice pe care le vedea pe un ecran, deci nu coordonate", a declarat Ion Burlui, conform Antena3.ro.

    ---

    Update 14:12 Directorul general al Romatsa a solicitat eliberarea din funcţie

    Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, şi directorul de operaţiuni al companiei, Bogdan Donciu, au solicitat eliberarea din funcţie, au declarat surse din domeniu.

    "Miercuri după-amiază are loc şedinţa Consiliului de Administraţie al companiei, unde se va decide eliberarea din funcţie a celor doi", au precizat sursele citate de Agerpres.

    ---

    Update 12:30

    Raportul realizat de vicepremierul Gabriel Oprea privind accidentul aviatic arată că ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanşat operaţiuni de căutare şi nu a cerut sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din MApN.

    ---

    Update 12.02 Ponta anunţă că înfiinţează un comitet interministerial pentru urgenţe

    Premierul Ponta a anunţat că va înfiinţa un comitet interministerial pentru situaţii de urgenţă coordonat de vicepremierul Gabriel Oprea şi din care vor face parte secretarul de stat Raed Arafat şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii.

    "Voi înfiinţa în cel mai scurt timp, la nivelul Guvernului, comitetul interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, coordonat la nivel de vicepremier, în care, alături de vicepremierul pe probleme de ordine publică, siguranţă naţională, evident să fie direct implicaţi în toate situaţiile de acelaşi gen secretarul de stat Raed Arafat şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, alături de reprezentanţi ai tuturor celorlalte instituţii, fie guvenamentale, fie neguvernamentale, pentru ca în viitor asemenea situaţii să poată să fie evitate şi intervenţia să se facă mai rapid şi mai eficient", a declarat Ponta.

    ----

    Premierul Victor Ponta l-a demis pe Cătălin Chiper din funcţia de secretar de stat în cadrul MAI şi solicită înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni Romatsa, dar şi a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), în urma anchetei legate de accidentul aviatic din Munţii Apuseni, în care au murit două persoane.

    Şeful Guvenului a precizat că "în cadrul a trei instituţii importante, MAI, Romatsa şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără o asumare a responsabilităţii", subliniind că aceste instituţii "trebuie să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsurile necesare".

    Premierul a anunţat că va "solicita oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz, şi, prin decizia CSAT, înlocuirea şefului STS".

    "Am constatat, ca primă concluzie, în baza raportului, că au existat în operaţiunea de căutare şi salvare deficienţe inacceptabile care la nivelul opiniei publice şi eu personal le consider ca producând indignare justificată", a mai precizat premierul.

    "România cheltuie în fiecare an fonduri importante pentru dotarea tuturor structurilor statului care au responsabilităţi. Indiferent de motive obiective, erori umane, vremea nefavorabilă, consider totuşi în baza raportului că intervenţia de luni a fost un eşec", a mai spus premierul.

    Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb