UPDATE/ AUTORITĂŢILE VOR SĂ CREASCĂ ACCIZELE LA CARBURANŢI Transportatorii: "Guvernul îi ajută pe unguri şi austrieci să-şi construiască autostrăzi"

Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 9 august 2017

Transportatorii: "Guvernul îi ajută pe unguri şi austrieci să-şi construiască autostrăzi"

Mugur Isărescu: "Majorarea accizei la carburanţi ne va afecta, va împinge inflaţia în sus"

Un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani

-----------

Actualizare 20:24 BNS: "Majorarea accizelor la benzină şi motorină va duce la scumpirea acestora cu 10%"

Majorarea accizei la carburanţi este complet nejustificată, consideră Blocul Naţional Sindical (BNS), care susţine că este de aşteptat ca, de la 1 septembrie, preţul la pompă pentru benzină şi motorină să crească cu aproximativ 10%.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, BNS precizează: "Scutirea impozitului pe dividende şi reducerea contribuţiilor sociale operate în favoarea mediului economic sunt recuperate prin afectarea nivelul de trai al populaţiei. La începutul acestei săptămâni, în stilul obişnuit, adică cu maximum două zile înainte, Ministerul Finanţelor Publice a transmis partenerilor sociali spre avizare un proiect de modificare a Codului Fiscal. Două aspecte atrag atenţia în mod special, respectiv: scutirea de impozit a veniturilor din dividende şi majorarea accizelor pentru 3 produse - benzină cu plumb, benzină fără plumb şi motorină".

Alegerea celor trei produse nu este, în opinia BNS, deloc întâmplătoare, veniturile din accize colectate la bugetul de stat pentru aceste produse reprezentând circa 55% din accizele totale colectate într-un an.

Scutirea de impozit pentru dividende înseamnă o pierdere de venituri la bugetul de stat de aproximativ 1,28 miliarde lei, iar majorarea accizelor pentru cele trei categorii de combustibil înseamnă o creştere a veniturilor bugetare cu circa 3,35 miliarde lei /an, măsura urmând să fie aplicată începând cu 1 septembrie 2017, se arată în comunicat.

Reprezentanţii BNS adaugă: "Trebuie spus că în acest moment România şi-a aliniat nivelul accizelor pentru toate cele 3 produse la nivelul Directivei Europene 203/96/EC. Această majorare prevăzută de proiectul de Cod Fiscal ridică nivelul accizei peste nivelul minim stabilit de directivă. Nivelul accizei în euro practicat de România este în acest moment, înainte de creşterea vizată pentru 01.09.2017, unul dintre cele mai reduse din Europa. Dacă ajustăm nivelul accizelor pentru cele 3 produse cu nivelul de trai din fiecare ţară, România este a doua, după Bulgaria, cu cele mai mari niveluri ale accizei, în condiţiile în care Bulgaria are accize la toate cele 3 produse vizate, la nivelul minim din Directivă. În aceste condiţii, majorarea accizei este complet nejustificată. După modul în care a fost gândită este evident că scopul a fost acela de a avea efect imediat şi cât mai relevant posibil, sub aspectul recuperării veniturilor bugetare pierdute ca urmare a facilităţilor acordate mediului de afaceri".

Sindicaliştii mai susţin că efectul creşterii accizelor va fi rapid resimţit în preţul la pompă pentru carburanţi şi, ulterior, şi în preţul altor produse pentru a căror distribuţie se folosesc mijloace de transport.

Ei precizează: "Dacă avem în vedere că acciza reprezintă aproximativ 43% din preţul la pompă al benzinei fără plumb şi 40% în cazul motorinei, este de aşteptat ca de la 1 septembrie preţul la pompă pentru benzină şi motorină să crească cu aproximativ 10%, în cazul în care comercianţii nu vor mai face şi alte ajustări decât cele rezultate din creşterea accizei. Creşterea preţurilor nu se va opri însă aici, 10% va fi creşterea directă şi imediată. Până la sfârşitul anului estimăm că populaţia va resimţi un efect suplimentar al acestei măsuri, prin creşterea preţurilor pentru alte produse şi servicii pentru a căror distribuţie se folosesc mijloacele de transport. În nenumărate rânduri Guvernul şi-a justificat deciziile prin invocarea prevederilor Programului de Guvernare, menţionând că populaţia a votat pentru acest program. Majorarea accizelor nu este menţionată în Programul de Guvernare, nimeni nu a votat pentru creşterea preţurilor la carburanţi, în logica Guvernului aplicată până în prezent, o astfel de măsură nu ar trebui nici măcar să fie adusă în dezbatere publică".

Reprezentanţii BNS mai spun că scutirea de impozit pe dividende cât şi renunţarea la cele patru contribuţii sociale (contribuţia pentru fondul de şomaj, contribuţia la fondul de garantare a creanţelor salariale, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii şi contribuţia pentru fondul de risc în caz de accidente de muncă şi boli profesionale), înseamnă pentru bugetul public o pierdere de venituri de peste 5 miliarde lei anual, adică aproape dublu faţă de cât obţine Guvernul într-un an prin majorarea accizelor.

"Este evident că dintr-un astfel de mix de măsuri au de pierdut cei mulţi, în special populaţia activă, pe de o parte afectată de creşterea preţurilor şi pe de altă parte prin pierderea unor drepturi (aferente contribuţiilor sociale datorate în special de angajator şi la care Guvernul a decis să renunţe)", se arată în comunicat.

BNS cere Guvernului României să stopeze imediat acest tip de măsuri fiscale "care consolidează un nou model de distribuire a bunăstării defavorabil populaţiei active din România".

(S.A.)

------------

Actualizare 14:13 UNTRR: "Majorarea accizei la carburanţi poate aduce pierderi la bugetul de stat"

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că o majorare a accizei la carburanţi riscă să aducă pierderi la bugetul de stat şi solicită Guvernului să nu adopte o astfel de măsură de la 1 septembrie 2017.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, reprezentanţii transportatorilor rutieri afirmă: "În România, consumul anual de carburant este de aproximativ 7 miliarde litri, din care 5 miliarde litri motorina şi 2 miliarde litri benzină. În cazul în care statul va majora acciza cu 38 de bani pe litrul de motorină şi benzină, transportatorii români care efectuează operaţiuni de transport internaţional vor fi obligaţi să alimenteze în afara ţării, iar prin reorientarea alimentării a doar 15% din volumul actual de motorină vândut în România şi a scăderii cu acelaşi procent al alimentării cu benzină, se anulează orice câştig ipotetic al statului român! Cei 38 de bani în plus la acciza actuală ar putea aduce statului 45,22 de bani (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorină şi benzină, matematic suma colectată suplimentar însumând circa 3,16 miliarde lei, presupunând că se va menţine nivelul consumului de motorină şi benzină nemodificat. Realitatea indică faptul că circa 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internaţionali (români şi străini) de pe teritoriul României s-ar putea reorienta imediat în afara României ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului român. (De exemplu, un operator român care face transport internaţional cu 200 de camioane şi în prezent alimentează lunar 300.000 litri de motorină în România şi 300.000 litri de motorină în afara României, în cazul majorării accizei la motorină va alimenta lunar cel puţin 500.000 litri de motorină în afara României şi sub 100.000 litri de motorină în România)".

Ei susţin că reorientarea a 15% din carburantul alimentat în România anual spre alte ţări va aduce în realitate pierderi la bugetul statului.

UNTRR precizează: "Prin pierderea întregii accize aplicate în prezent, de 330 Euro/1000 litri la motorină şi de 359 euro/1000 litri la benzină, a majorării de 38 de bani şi a TVA-ului aferent (aplicat atât preţului motorinei, accizei cât şi majorării acesteia) - statul român deşi, teoretic, ar beneficia virtual de încasări de aproximativ 3,16 miliarde lei doar din majorarea accizei la motorină şi benzină, în practică nu va încasa în valoare absolută mai mulţi bani! Va încasa mai mulţi bani în valoare unitară - pe fiecare litru de motorină vândut în România însă în situaţia scăderii consumului de motorină cu mai mult de 15% în România, statul român va încasa mai puţini bani decât înainte de majorarea accizei. Vă reamintim că în 2014, statul român îşi propusese să încaseze 50,6 milioane euro lunar din supra-acciză, din care circa 36 milioane euro din acciza suplimentară la motorină şi aproape 15 milioane euro din acciza suplimentară la benzină. Statisticile au confirmat că s-a încasat lunar cu aproape 11 milioane de euro mai puţin, din care 3 milioane euro mai puţin la motorină şi 8 milioane euro mai puţin la benzină. În iulie 2014, Institutul Naţional de Statistică indica o scădere de 18,5% a valorii carburantului vândut în România".

Potrivit sursei citate, ţara noastră a atins nivelul obligatoriu în UE al accizelor la motorină de 330 euro/1000 litri încă din 1 ianuarie 2013, iar la benzina 359 euro/1000 litri încă din 1 ianuarie 2011.

Transportatorii rutieri adaugă: "În aprilie 2014 ambele au fost majorate cu 7 eurocenţi/litru (70 euro/1000 litri) reprezentând o creştere cu 21,2% a accizei la motorină, de la 330,395 euro/1000 litri la 400,59 euro/1000 litri, iar pentru benzina fără plumb reprezintă o creştere cu 19,4% a accizei, de la 359,59 euro/1000 litri la 429,59 euro/1000 litri. Această majorare a adus o creştere de minimum 6,5% a preţului final al carburanţilor! Rata de schimb originală a mai adăugat aproximativ 3% la preţul final al carburanţilor".

Conform UNTRR, prevederile Directivei 96/2003 se aplica în alte şase ţări membre ale Uniunii Europene, unde există practica returnării accizelor la motorină pentru utilizatorii profesionişti, fără încadrarea acestei proceduri la ajutor de stat. Statul îi restituie utilizatorului (doar pentru autovehiculele eligibile menţionate la Art. 7 al Directivei) o sumă din cea plătită deja de utilizator statului, fără ca valoarea plătită de utilizator, considerând şi rambursarea, să coboare sub pragul minim al accizei la nivel european, potrivit comunicatului.

Sursa citată menţionează: "Transportatorii români pot alimenta din Ungaria unde preţul motorinei net, fără TVA, şi cu acciza recuperată este mai mic decât în România. La fel şi în Austria, unde preţul motorinei net, fără TVA, este mai mic decât în România, iar TVA-ul se recuperează uşor. Totodată, începând cu 2014, toţi operatorii de transport rutier, la schimbarea de vehicule noi sau second-hand, au cumpărat autovehicule cu rezervoare mai mari, de peste 800 litri până la 1.200 litri (pot fi de până la 1500 litri legal) şi pot alimenta la Viena pentru un traseu până la Constanţa şi înapoi la Viena".

UNTRR atrage atenţia autorităţilor că schema de rambursare a accizei suplimentare a funcţionat cu dificultate, deoarece toţi transportatorii rutieri români care operează curse internaţionale alimentează în afara ţării, iar cei din zonele de frontieră, chiar dacă nu fac transport internaţional, au preferat să alimenteze în afara ţării şi transportatorii străini în tranzit au renunţat complet la alimentări cu carburant în România, sumele restituite reprezentând sub 3% din bugetele de peste 600 milioane lei alocate teoretic anual, în practica pe fluxul de lichidităţi al Ministerului Finanţelor sumele alocate în bugetele reale fiind disponibile la început de an şi spre final de an la nivel de 2-3% din bugetele teoretice.

În perioada ianuarie - decembrie 2016, s-au restituit numai 24,18 milioane lei (5,4 milioane euro) către transportatori, suma aferentă pentru 947 de cereri, deşi bugetul estimat pentru acest an a fost de 626,5 milioane lei (140,8 milioane euro) - procentual 3,85%, se mai arată în comunicat.

"Sugerăm statului să restituie TVA uşor şi predictibil românilor şi străinilor şi astfel să atragă consum de carburant în România şi să colecteze aceeaşi acciză de azi şi TVA, dar de la un volum mai mare. Astăzi statul câştigă din ce nu restituie, abordare care va duce la o reducere a volumelor spre bucuria vecinilor şi spre tristeţea românilor", mai spun reprezentanţii transportatorilor rutieri.

(S.A.)

-------------

Autorităţile vor să crească accizele la carburanţi, revenind la nivelul din anul 2016, pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar preţurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg şi Bulgaria, conform unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ministerul menţionează că propune revenirea, pentru benzină şi motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv la benzină cu plumb - 3.022,43 lei/tonă, 2.327,27 lei/1.000 de litri, la cea fără plumb - 2.643,39 lei/tonă, 2.035,40 lei/1.000 de litri şi la motorină - 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

Nota de fundamentare a proiectului precizează: "Pentru benzină şi motorină, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro publicat în prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016 sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, în situaţia în care cursul leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ar depăşi valoarea de 4,62 lei/euro, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România pentru benzină şi motorină ar deveni inferioare nivelurilor minime ale accizelor prevăzute de legislaţia Uniunii Europene pentru aceste produse accizabile. Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul că în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796,55 lei. Deşi în semestrul I al anului 2017 consumul de motorină a crescut faţă de semestrul I al anului 2016 cu 253.078,18 mii litri, iar cel de benzină fără plumb a crescut cu 58.854,08 mii litri, încasările au scăzut cu 634.348.226,27 lei, respectiv 223.661.683,68 lei, motivele principale fiind scăderea, de la 1 ianuarie 2017, a nivelului accizelor prevăzut pentru motorină, de la 1897,08 lei/1000 litri la 1518,04 lei/1000 litri, respectiv a nivelului accizelor prevăzut pentru benzina fără plumb de la 2035,4 lei/1000 litri la 1656,36 lei/1000 litri, precum şi scăderea cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată.

Scăderea nivelului accizelor pentru benzine şi motorine a vizat în principal contracararea fenomenului de alimentare cu combustibil în alte state membre care practicau niveluri ale accizelor inferioare celor din ţara noastră, şi prin urmare aveau preţuri la pompă mai scăzute. În prezent, urmare analizei efectuate în ceea ce priveşte nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) şi Bulgaria (0,961 euro/litru). Dacă România are cel mai mic preţ din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de preţul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană cu un cost al benzinei mult peste ţări producătoare de petrol precum Marea Britanie şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Polonia, Bulgaria. Situaţia este similară şi în cazul preţului motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preţ, mult peste ţările producătoare de petrol precum Marea Britanie şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Italia, Polonia, Bulgaria. În urma diminuării fiscalităţii la începutul anului 2017 s-a înregistrat o diminuare a ponderii taxelor în preţul carburanţilor, care era oricum mai redusă comparativ cu nivelul mediu înregistrat la nivelul UE. Astfel, în luna iulie 2017, taxele reprezintă 52% din preţul benzinei, respectiv 50% din preţul motorinei (în România), în condiţiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din preţul benzinei şi respectiv 57% din preţul motorinei. De asemenea, ponderea taxelor în preţurile de piaţă ale carburanţilor este mai redusă în prezent în România comparativ cu alte ţări din regiune, precum Austria (60% în cazul benzinei şi 55% în cazul motorinei), Polonia (57% în cazul benzinei şi 54% în cazul motorinei) sau Bulgaria (53% pentru benzină şi 51% pentru motorină).

Astfel, deşi diminuarea fiscalităţii a vizat reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor, s-a constatat că reducerea preconizată a fost atenuată de faptul că preţurile fără taxe ale carburanţilor au înregistrat creşteri, astfel încât în prezent ponderea taxelor în preţul carburanţilor este cea mai redusă din Uniunea Europeană, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE".

Transportatorii, revoltaţi

Majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie va creşte preţul motorinei cu circa 10%, ceea ce va duce automat la mărirea tarifelor transportatorilor cu cel puţin 10%, la scumpiri în lanţ şi la apariţia de insolvenţe în rândul transportatorilor, iar protestele vor deveni o opţiune, au avertizat patronatele transportatorilor, citate de News.ro. În plus, mulţi şoferi nu vor mai alimenta din România, preferând Ungaria şi Austria, ţări care vor oferi preţuri mai bune de luna viitoare şi o rambursare rapidă a unei părţi din accize.

Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

În urma majorării accizei, un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arată calculele News.ro.

Această măsură va avea efecte grave asupra transportatorilor, consideră unii transportatori. "Efectele vor fi extrem de urâte. Transportul internaţional va migra către ţările din jurul României, în special către Ungaria şi Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce îi permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri", a afirmat vicepreşedintele Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac, pentru News.ro.

Acesta a atras atenţia că în Ungaria, rambursarea unei părţi din acciză se face rapid, în 30 de zile. Când preţurile vor depăşi nivelul din Ungaria şi vor ajunge la nivelul celor din Austria, mulţi şoferii vor prefera să alimenteze din cele două ţări. "Practic, îi ajutăm pe unguri şi austrieci să-şi construiască noi autostrăzi, având în vedere că o parte din banii proveniţi din acciză sunt folosiţi pentru finanţarea unor lucrări de infrastructură", a afirmat Isac.

La motorină, preţul mediu actual din România al celui mai ieftin sortiment este de 4,35 lei, echivalent cu 0,9520 euro, şi este al cincilea cel mai mic din UE, după Lituania (0,88 euro), Polonia (0,9360 euro), Letonia (0,94 euro) şi Luxemburg (0,95 euro).

După creşterea accizelor, de la 1 septembrie, preţul mediu din România va ajunge la 4,80 lei/litru, echivalent cu 1,0520 euro, la cursul actual al BNR.

Cu acest preţ, România va ajunge pe locul al optulea al celor mai mici preţuri din Uniunea Europeană, cu un preţ la pompă mai mare decât în Bulgaria, Austria şi Slovacia, pe lângă statele deja menţionate anterior.

Transportatorii se plâng că această majorare a preţului va fi aproape imposibil de introdus în costurile operaţionale, în contextul în care transportatorii români rezistă în Europa cu marje de profit mici, consideră preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, care avertizează că ar putea urma proteste ale transportatorilor: "Acciza reală va fi de 11 eurocenţi. O astfel de măsură dă peste cap toate calculele. În plus, transportatorii nu şi-au recuperat nici banii din accizele plătite până la finalul anului trecut. Am cerut din partea Ministerului Finanţelor clarificări în urmă cu câteva luni, nu am primit nimic clar. Protestele sunt o modalitate de a reacţiona la această măsură. O să avem discuţii şi cu ceilalţi transportatori în acest sens".

Primul efect va fi creşterea tarifelor în transporturi cu cel puţin 10%, în condiţiile în care marja de profit în transportul comercial este de maximum 4%, iar media este la 2-3%, estimează reprezentanţii transportatorilor.

Drept urmare, retailerii vor fi obligaţi să crească preţul produselor la raft pentru a acoperi costurile suplimentare. În plus, unele firme de transport vor declanşa procedura insolvenţei.

"Circa 5% dintre firmele de transport nu vor rezista, ei fiind deja afectaţi anul trecut de creşterea tarifelor RCA. Firmele respective au capitalul de lucru la nivel minim şi orice şoc creşte riscul insolvenţei", a afirmat vicepreşedintele UNTRR.

Conform execuţiei bugetare, după primele şase luni, statul a încasat din accizele pe carburanţi 6,265 miliarde lei, cu 768 milioane lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Majorarea accizei la carburanţi va împinge inflaţia în sus, a afirmat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, întrebat despre propunerea Ministerului de Finanţe de a majora acciza la carburanţi de la 1 septembrie, prin ordonanţă de urgenţă.

"Ne va afecta. Deci, va împinge inflaţia în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuţie încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informaţiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuţiile le lăsăm la capitolul discuţii, eventual domeniul riscurilor. Acolo aţi văzut, la riscuri? Politica fiscală şi politica salarială, riscuri să împingă inflaţia în sus", a subliniat Mugur Isărescu.

Balanţa riscurilor referitoare la traiectoria inflaţiei este evaluată a fi înclinată în sus, iar aici Isărescu a menţionat conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de noile iniţiative legislative specificate în Programul de guvernare vizând sfera taxării şi a impozitării, dar şi de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menţinerea deficitului bugetar în ţintele propuse. Tot la riscuri se menţionează incertitudini privind magnitudinea creşterilor la preţurile gazelor naturale şi energiei electrice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e greu cu pomenile cand esti la butoane. a dat psd-ul pentru 1 an, acum ia inapoi.

    intrebare pentru transportatori: mai faceti scandalul pe care l-ati facut pe tema RCA? ca banuiesc ca o scumpire de 10% la motorina va "impacteaza" mai serios. sau stati cuminti in banca?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb