Actualizare 16:44 Tarcea, la plecarea din CSM: "Votul meu a fost pentru aviz cu observaţii la legile Justiţiei crezând că aşa atragem atenţia a cel puţin patru puncte nevralgice"
Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a spus, la finalul şedinţei CSM, că votul său a fost de a acorda un aviz cu observaţii, pentru că în acest fel ar fi putut atrage atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilot, asupra punctelor nevralgice ale proiectului, între care trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei şi procedura de numire a procurorilor şefi, potrivit unei surse din presă.
Cristina Tarcea a declarat, la plecarea de la CSM, citată de News.ro: "Nu mă ascund, nu îmi este jenă - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor, din două motive. În primul rând, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este că prin avizul cu observaţii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilor, asupra punctelor nevralgice".
Conform sursei, ea a spus că una dintre modificările contestate este trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. "Nu suntem de acord cu aceast soluţie", a subliniat Tarcea.
O altă propunere cu care nu este de acord se referă la răspunderea magistraţilor, respectiva la procedura de numire a şefilor de Parchete. "Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuanţată faţă de propunerea ministrului - problema numirii procurorilor şefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problemă, a vârstei de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Îmi era teamă că dacă rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desăvârşire observaţiile noastre", a afirmat preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se informează în sursă.
Potrivit sursei citate, şefa instanţei supreme a mai spus că speră ca, în pofida rezultatului din CSM, să fie consultaţi măcar pe aceste patru probleme semnalate.
Cristina Tarcea a adăugat: "Avizul CSM este consultativ, dar sa nu uităm că este vorba despre legile justiţiei, despreorganizarea şi functionarea instanţelor (...) Îmi e greu de crezut că persoane, chiar cu expertiză vastă în domeniu, dar care nu au activat în cadrul acerstor structuri, ar putea ignora acest aviz. (...) Există patru puncte de mare vulnerabilitate, care dacă ar ramane aşa ar putea marca o involuţie în dezvolatarea sistemului judiciar românesc".
(A.C.)
-----
Actualizare 13:31 Tudorel Toader, despre avizul CSM: "Ştiam dinainte rezultatul"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că nu a mers la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a dat avit negativ pe propunerile sale de modificare a legilor Justiţiei, deoarece ştia dinainte că acesta va fi rezultatul, potrivit unei surse din presă.
Ministrul a spus că magistraţii s-au pronunţat anterior şedinţei şi că le ştia opţiunea. În plus, a susţinut că "unii nu doresc reformarea sistemului.
Tudorel Toader a menţionat, pentru Antena 3: "Sper că doamna preşedintă să-şi revină din deruta care a cuprins-o legată de absenţa mea. Îi reamintesc faptul că au intrat în şedinţă cu opinii exprimate anterior. Au venit la dezbatere cu hotârâri luate anterior. Au spus că votul va fi negativ. Iar eu nu estimam, ci ştiam acest lucru. Ştiam din toate dezbaterile legate de legile justiţiei şi opinile exprimate cu ocazia vizitei MCV. Cunoşteam condiţiile dânşilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care unii sau alţii le au. Prin urmare, absenţa mea a fost eliberate din aceste două motive. Unul, le cunoşteau opţiunile, al doilea, dânşii cunoşteau opţiunea mea, pentru că eu aş fi susţinut proiectul pe care l-am trimis spre avizare. Am convingerea că argumentele de astăzi aveau efect zero, dacă ei au exprimat opţiunile pe care le au".
"Concluzia este mai veche şi anume a faptului că unii nu doresc reformarea sistemului. Unii doresc să rămânem în paradigma în care ne aflăm astăzi, că e bine aşa", a mai spus ministrul Justiţiei.
(A.C.)
-----
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ astăzi propunerilor de modificare a legilor Justiţiei.
Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a participat la şedinţa CSM, motivând că nu doreşte să se creeze "un moment" în care să devină apărătorul propunerilor pe care le-a făcut.
CSM a anunţat, pe 31 august, că va da un aviz pe proiectul de modificare a legilor justiţiei, elaborat de Ministerul Justiţiei, în ultima săptămâna a lunii septembrie, după ce va consulta instanţele, parchetele, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Inspecţia Judiciară, precum şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.
Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de modificare a legilor Justiţiei, pe 30 august, trimis pentru avizare la CSM de ministrul Tudorel Toader.