UPDATE Băsescu: "Intrarea României în Schengen depinde de un raport MCV pozitiv"

F.A.
Politică / 12 noiembrie 2013

Update 14:06 Barroso: "România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014"

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014, a declarat ieri seară preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, se arată într-un comunicat al executivului european transmis redacţiei.

"România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte, a spus Barroso.

"România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile. Bineînţeles, bulgarii şi românii, precum şi britanicii care nu fac parte din spaţiul Schengen, când ajung la Gara de Nord cu Eurostar, trebuie să treacă prin controlul documentelor de intrare", a adăugat preşedintele CE.

----

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că decizia intrării României şi Bulgariei în Schengen depinde mult de raportul MCV, iar următoarea discuţie serioasă se poate face doar în urma unui raport MCV pozitiv.

"Am obţinut în Consiliul European, încă de anul trecut, în primăvară, ca la nivelul Consiliului Uniunii Europene, la JAI, să se ia în discuţie subiectul", a afirmat şeful statului.

El a precizat că această decizie politică va trebui dusă la îndeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul.

Şeful statului consideră că afirmaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul României în Schengen a fost citită greşit.

"Domnul Barroso nu a spus că România nu va intra în Schengen în 2014, ci că nu va intra în Schengen la 1 ianuarie 2014", a adăugat Traian Băsescu, precizând că ar fi două impedimente pentru intrarea în Schengen la 1 ianuarie.

"Unul dintre ele este că ne trebuie un raport MCV bun, şi nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile cerute de un stat de drept", a arătat şeful statului, adăugând că "Guvernul menţine oameni cu dosar penal în instanţă în activitatea de miniştri, iar Parlamentul are vreo trei, patru respingeri de prezentare în faţa procutorilor a unor membri ai Parlamentului". "În plus, din câte ştiu, e şi un membru al Parlamentului cu hotărâre definitivă a ICCJ că a fost incompatibil şi Parlamentul a decis că poate să rămână în Parlament", a spus Băsescu.

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb