UPDATE Băsescu: "Nu mărirea taxelor este soluţia"

F.A.
Macroeconomie / 6 noiembrie 2013

Update 11:37 Băsescu: "Vor trebui luate măsuri de privatizare onestă a marilor companii de stat care au pierderi"

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, astăzi, că în perioada următoare vor trebui luate măsuri de privatizare "onestă" a marilor companii de stat care generează pierderi.

"Vor trebui luate măsuri, inclusiv de privatizare onestă a marilor companii de stat care generează pierderi", a comentat şeful statului, adăugând că, altfel, România nu va reuşi să fie competitivă la nivel european, dacă nu-şi finalizează şi îşi repartizează sectorul de stat.

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că problema veniturilor la buget trebuie rezolvată prin lărgirea bazei de impozitare şi nu prin noi taxe şi impozite.

"Observ o schimbare în politica internă. Cred că e greşit. Se trece iar la inventarea de taxe, impozite, soluţii care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios şi afirm, fără rezerve, că este greşit", a spus Băsescu.

"Mai e un adevăr pe care nu vreau să-l trec sub tăcere: România e una din ţările cu cea mai redusă fiscalitate din UE, dar problema veniturilor la buget trebuie rezolvata prin lărgirea bazei de impozitare şi nu prin noi taxe şi impozite pentru cei care oricum plăteau până acum", a precizat şeful statului la lansarea Topului Naţional al Firmelor Private din România.

Şeful statului a adăugat că ţara noastră are două mari probleme ale mediului de afaceri - finanţarea IMM-urilor şi costul ridicat al energiei.

"România are două mari probleme ale mediului de afaceri: Una e legată de finanţarea IMM-urilor. Este foarte clar că băncile nu au niciun fel de disponibilitate să sprijine acest sector. Vă asigur că în perioada următoare voi avea discuţii cu mediul bancar. A doua problemă este costul ridicat al energiei. Avem un cost al energiei care ne face necompetitivi la nivel european în raport cu SUA, cu China. Una este o liberalizare a costului energiei şi alta este să spui: liberalizez energia, dar costul ei trebuie să urce până la nivelul la care nu o mai subvenţionez de la stat. Trebuie o abordare care să se potrivească mediului de afaceri şi gândită în perioada următoare", a mai declarat Băsescu.

Preşedintele a menţionat că România nu va reuşi să fie competitivă la nivel european dacă nu îşi rentabilizează sistemul de stat.

Totodată, şeful statului a declarat că "nu concepe o Românie" care se relansează economic fără întreprinderile mici şi mijlocii.

"Nu putem concepe o Românie care se relansează economic fără întreprinderile mici şi mijlocii. De regulă, în România ne-am obişnuit să privim către marii investitori, ei fiind cei care, chipurile, ar trebui să relanseze economia. E greşit, pentru că sursa garantată a creşterii economice poate fi întreprinzătorul autohton, cel care nu pleacă, după cum nu pleacă nici Munţii Carpaţi. Nu ai nevoie de multinaţională ca să valorifici propria ta producţie agricolă sau să dezvolţi bazele de tratament, nici să faci pârtii de schi sau să dezvolţi multe alte activităţi atât de utile, care se pot face prin IMM-uri. Cred că IMM-urile sunt cele către care trebuie să se îndrepte speranţa şi acţiunea politică de a le crea mediul favorabil pentru dezvoltare", a spus Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb