UPDATE: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI: "Scandalul Salmonella a dus la scăderea vânzărilor din sectorul avicol cu 20%"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 5 noiembrie 2013

"Scandalul Salmonella a dus la scăderea vânzărilor din sectorul avicol cu 20%"

Update 16:35 Avicola Buzău nu mai vrea să preia Avicola Călăraşi

Deşi a cerut avizul Concurenţei pentru a dobândi controlului unic asupra unor active aparţinând Avicola Călăraşi S.A. şi Nutricom S.A se pare că acţionarii Avicola Buzău nu mai sunt în favoarea acestei preluări, potrivit unor surse. Este posibil ca cei de la Avicola Buzău să se fi răzgândit în urma publicităţii negative pe care a obţinut-o Avicola Călăraşi în urma scandalului cu salmonela. De asemenea, se pare că nu toţi acţionarii companiei erau la curent cu intenţia de a prelua active de la compania cu sediul în Călăraşi.

---

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) estimează că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% în urma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella, iar prejudiciul din industrie se ridică în prezent la 25 milioane euro.

UCPR precizează într-un comunicat de presă: "În urma situaţiei create, sectorul avicol, în întregul său, este prejudiciat prin reducerea vânzărilor cu 20% (...). Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 milioane euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi a salva un sector care în ultimul timp a făcut progrese însemnate atât calitativ, cât şi cantitativ".

Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat că, în cazul Avicola Călăraşi, nu s-au găsit serotipurile salmonella periculoase pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la analize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului.

"Pentru prevenirea îmbolnăvirii consumatorilor, România, ca ţară membră a UE, a adoptat Programul integrat de siguranţă alimentară de la fermă la furculiţă pentru Salmonella, promovat prin legislaţie de către UE. În industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella (în ferme, abatoare, fabrici de procesare, distribuţie) atât prin controale oficiale, cât şi prin autocontroale conform Programului Strategic al ANSVSA. În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella fie a păsărilor vii, fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi apoi la aplicarea procedurilor specifice, dacă este cazul. Aplicând procedurile legale, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogeni a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole", menţionează comunicatul UCPR.

UCPR are 250 membri din care 18 societăţi avicole mari, specializate sau mixte (carne, ouă sau carne-ouă), 22 de societăţi avicole mijlocii, 236 societăţi avicole mici şi 22 membri neavicultori (producători şi distribuitori de vaccinuri, medicamente, aditivi furajeri, echipamente pentru avicultură etc.).

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb