UPDATE/ DUPĂ AGA BVB DE SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ Brokerii acuză administratorii pensiilor private că nu au grijă de banii contribuabililor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2017

Asociaţia Brokerilor: "Administratorii iau decizii necorelate cu obiectivul de a maximiza randamentul"

"Modul în care sunt administrate contribuţiile la Pilonul II de pensii necesită revizuire", consideră brokerii

-----------

Actualizare 16:25 APAPR respinge "categoric acuzaţiile nefondate" exprimate de Asociaţia Brokerilor

Politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost şi este independentă, urmărind interesele participanţilor şi principiile de etică şi guvernanţă corporativă, au transmis astăzi reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care resping "categoric acuzaţiile nefondate" exprimate de Asociaţia Borkerilor, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

Sursa citată precizează: "APAPR respinge categoric acuzaţiile nefondate exprimate în comunicatul publicat ieri de Asociaţia Brokerilor şi dezavuează modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au ales să paraziteze subiectul fondurilor de pensii private ca mijloc pentru a-şi promova agenda proprie în conflictul pe care aceştia îl au cu Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB, n.r.). Politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost şi este independentă, urmărind interesele participanţilor şi principiile de etică şi guvernanţă corporativă.

Mai mult decât atât, informaţiile privind votul exprimat de acţionari sunt confidenţiale, iar accesul privilegiat la acestea şi specularea din partea oricărei persoane sunt de natură să ridice semne de întrebare cu privire la deontologia profesională a acelor persoane.

Reiterăm faptul că fondurile de pensii private, prin respectarea mandatului investiţional, sunt cei mai mari investitori instituţionali locali de pe piaţa bursieră, având plasamente de peste 1,5 miliarde euro în companii româneşti cotate la BVB şi contribuind semnificativ în cei 10 ani de activitate la dezvoltarea pieţei şi instituţiilor acesteia".

(S.A.)

--------------

Modul în care administratorii fondurilor de pensii private participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care fondurile sunt acţionari nu este, în unele situaţii, transparent şi corelat cu obiectivul de a maximiza randamentul pentru contribuabili, consideră Asociaţia Brokerilor, potrivit unui comunicat de presă transmis ieri.

"Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital constată cu îngrijorare că administrarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor, cu respectarea principiilor guvernanţei corporative şi a cerinţelor privind calitatea administrării şi profitabilitatea activelor", se arată în comunicatul citat.

Acuzaţia brokerilor vine după rezultatul Adunării Generale a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti, de joia trecută, unde propunerea Asociaţiei de anulare a bonusurilor pentru angajaţii Bursei din programul de răscumpărare nu a fost aprobată: "Dăm ca exemplu recenta Adunare Generală Ordinară a Bursei de Valori Bucureşti, din data de 14 septembrie, societate la care fondurile de pensii deţin participaţii importante. Deşi un grup de acţionari, din care a făcut parte şi Asociaţia Brokerilor, a propus modificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al societăţii, prin eliminarea costurilor pentru stock option plan şi bonusuri anuale, cu valoare de 1,5 milioane lei, propunerea a fost respinsă.

În buget este alocată pentru programul de răscumpărare a acţiunilor BVB în scopul implementării stock options plan şi suma de 4 milioane lei. Comparând beneficiile acordate angajaţilor şi directorilor cu profitul societăţii distribuit acţionarilor sub formă de dividende, pentru exerciţiul financiar 2016, cu valoare de 7,06 milioane lei, este uşor de concluzionat că votul exprimat în AGA nu este în interesul acţionarilor. Este de neînţeles modul în care sunt tratate aspectele care ţin de profitabilitatea activelor, mai ales în condiţiile în care comisionul perceput de firmele de administrare a fondurilor de pensii este superior celui practicat la nivel internaţional".

Având în vedere poziţiile reprezentanţilor Guvernului din ultima perioadă, Asociaţia Brokerilor consideră că este necesară o dezbatere largă asupra modului în care sunt administrate fondurile de pensii si o mai atentă supraveghere din partea ASF, atât a procesului investiţional, cât şi în cel corporativ decizional al societăţilor de administrare.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) nu ne-a transmis un punct de vedere, până la închiderea ediţiei.

În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.

Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose a declarat marţi că, în cazul în care se va ajunge ca Pilonul II de pensii să devină opţional, populaţia nu va fi consultată în legătură cu această variantă, dar va avea posibilitatea să opteze.

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), conform unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cea mai mare parte a contribuţiilor este investită în titluri de stat, iar o mică parte, în acţiunile societăţilor cotate la bursa din România.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. este adevarat ca 2,5% comision de administrare este exagerat

    1. 0,25% e normal

      sa se restituie diferenta, dar problema nu e comisionul ci faptul ca pilonul 2 e un pilon 3, deoarece la 65 de ani nu ti se plati decat valoarea fondului acumulat...nu iti va da nimeni x lei pensie viagera...iar fondurile nici nu sunt curioase, de aceea 2.5% si la gara, iar cand vom avea niste picaje la bursa...

      Corect: 2.5% si la gara,restul la 65 ani maruntis!

      PARAZITUL dan paul

    normal. ce diferenta este intre fanny mae, freddy mac, FNI si fondurile private de pensii private, atata timp cat autoritatea executive si legislative sunt simpli spectatori?

    Adica sa intelegem mai bine, daca fondurile de pensii nu sustin propunerile Asociatiei Brokerilor inseamna ca actioneaza impotriva interesului contribuabililor?

    Un punct de vedere interesant. 

    1. Ce vrea sa spuna Asociatia Brokerilor este o constatare legat de felul in care unii administratori ai pilonului II au votat in cadrul AGA BVB.

      Nu stiu care sunt acei administratori, dupa cum nu stiu care este detinerea pe care Pilonul II (in totalitate) o are in actionariatul BVB (implicit nici modul cum acestia au votat la punctul evocat de catre reprezentantii AB), dar constatarea este foarte logica: atat timp cat a fost distribuita actionarilor sub forma de dividende suma de 7 mil. lei, care este fundaqmentul economic pentru care s-ar aproba un plan pentru angajati/conducere de 5,5 mil. lei ???

      Ar fi foarte interesant un raspuns la intrebarea privind resorturile care au determinat un asemenea vot!!! 

      Si mai interesant de ar fi de aflat cum a aflat Asociatia Brokerilor cum au votat tocmai administdatorii fondurilor de pensii, nu cred ca au fost in sala.

      Sau cum s-ar vedea lucrurile daca maine ar iesi APAPR cu un comunicat in care si-ar da cu parerea cu privire la nivelul comisioanelor pe care le practica firmele de brokeraj. 

      Ar mai fi ceva, planul despre care vorbesti s-a aprobat de catre AGA BVB acum cateva luni, nu acum.

      Care sunt resorturile care au pus in miscare Asociatia Brokerilor tocmai acum? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb