UPDATE/ ÎNAINTE SĂ AJUNGĂ LA ŞOVA Minvest Roşia Montană, transferată la Ministerul Economiei

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 6 noiembrie 2013

Update 11:24 Surse: PSD vrea să închidă gura PNL cu proiectul Roşia Montană

PSD şi PNL ar negocia, intens, soarta proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană, surse parlamentare susţinând că este foarte posibil ca proiectul să se reîntoarcă la liberali.

Sursele noastre susţin că acesta este şi motivul pentru care a fost pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care compania de proiect pentru Roşia Montană să se reîntoarcă în ograda Ministerului Economiei condus de liberali.

Prin parlament se zvoneşte că, astăzi, comisia specială pentru proiectul Roşia Montană va "trânti" legea de aprobare a investiţiei şi va solicita guvernului să elaboreze o lege cadrul generală care să se aplice tuturor exploatărilor de acest gen.

Liberalii au fost cei mai vocali oponenţi ai avizării exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, fiind profund nemulţumiţi că PNL a primit la guvernare numai "ciurucuri" de companii aflate în insolvenţă. (A.Z.)

----

Surse: "Compania nu a fost niciodată în subordinea lui Dan Şova"

Compania Minvest Roşia Montană, rezultată din divizarea recentă a societăţii de stat Minvest Deva (care deţine pachetul de acţiuni de 19,31% din proiectul aurifer de la Roşia Montană) a intrat, din nou, într-o zonă a marilor mistere, după ce, potrivit unor surse din presă, ar ajunge să fie subordonată Ministerului Economiei.

Înfiinţată de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, noua companie, potrivit hotărârii de guvern adoptată în urmă cu circa cinci luni, urma să fie transferată de la ministerul Economiei la Departamentul pentru Mari Proiecte unde ministru delegat este Dan Şova.

Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, şi care până la acel moment a funcţionat în subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.

În luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, iniţiat de către departamentul condus de Şova, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, document aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului.

"Misiunea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine s-a încheiat, astfel că administrarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la societatea Minvest Roşia Montană trebuie să revină şi să rămână la Ministerul Economiei", se arată într-un proiect de act normativ care permite acest transfer, potrivit Mediafax. Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb