UPDATE Iohannis: "Procesul de reflecţie pentru viitorul UE este realmente pornit"

Andrei Stan
Politică / 29 septembrie 2017

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Actualizare 12:45

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Tallinn, că se poate spune acum că procesul de reflecţie pentru viitorul Uniunii Europene (UE) este realmente pornit, precizând că nu se va începe cu lucrurile tehnice, nici cu modificarea tratatelor.

Preşedintele Iohannis a declarat, citat de News.ro: "Este foarte realist să credem că acest proces de reflecţie pentru viitorul Uniunii este acum realmente pornit, apar idei, chiar multe idei orientate spre viitor. Deci, în loc să ne concentrăm pe linii roşii, ne concentrăm pe orizonturi, cum a spus preşedintele Juncker. Abordarea mea (...) a fost să încercăm să aducem Uniunea mai aproape de cetăţeni. Oricum, am început să ne pregătim pentru alegerile europene. Este clar că una din metodele cele mai la îndemână este să ne gândim să găsim poziţii sau liste europene pentru a-l face pe cetăţeanul european să voteze ceva european autentic şi în acest fel să găsim o mai bună apropiere între Bruxelles care de mulţi este văzut ca un aparat tehnic distant şi să venim în acest fel mai aproape de cetăţeanul european".

Întrebat dacă este de acord cu propunerile din pachetul Macron-Juncker sau este mai degrabă de acord cu o abordare step by step, preşedintele a răspuns: "Atunci când se întâlnesc 28 de lideri naţionali, nu putem să spunem că toată lumea este de acord cu un pachet sau altul. Nu, aceste propuneri le considerăm inputuri bune. Fiecare vine cu aborarea proprie şi, după multe runde de discuţii, eu cred că se vor contura idei foarte bune, deci nu vreau să spun că x sau y propunere dintr-un discurs sau altul a găsit mai mulţi sau mai puţini adepţi. Important este că avem abordări orientate spre viitor, abordări orientate spre redefinirea, reinventarea Uniunii Europene".

Klaus Iohannis a subliniat: "Lucrurile trebuie bine gândite şi judecate. Un lucru asupra căruia ne-am înţeles foarte bine aseară a fost să nu începem de la lucruri tehnice. Tehnicalităţile se pot discuta în etapa a doua, a treia. Cum nu trebuie să începem nici cu un text de modificare a tratatelor. Trebuie să începem ca politicienii cu mintea deschisă, să discutăm, să vedem care sunt politicile pe care dorim să le definim şi după aceea să găsim metodele practice de punere în aplicare".

Preşedintele Iohannis participă, astăzi la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn.

Cu prilejul reuniunii de la Tallinn, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat, aseară, o întâlnire informală cu liderii Uniunii Europene, la care au fost abordate subiecte precum migraţia, securitatea şi Brexitul.

------------

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine astăzi o declaraţie de presă, în jurul orei 11.30, înaintea participării la Summitul digital care se desfăşoară la Tallin, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar cam fi timpul ca acest zis presedinte sa ne mai lase cu sfaturile lui. Nu a reusit sa fie mai presus decat un simplu primar. Este un presedinte turist care angajeaza banii tarii fara niciun act legal. Sa plece si sa ne lase in pace.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb