UPDATE Moţiunea simplă pe Educaţie, depusă de PNL şi USR, a fost respinsă de Senat

A.C.
Politică / 18 septembrie 2017

Raluca Turcan (Sursa foto: Facebook)

Raluca Turcan (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 19:21

Senatul a respins astăzi, cu 68 "împotrivă", 41 "pentru" şi nouă abţineri, moţiunea simplă depusă de PNL şi USR pe educaţie, prin care cele două partide de opoziţie criticau starea învăţământului din România şi cerea demisia ministrului Liviu Pop, potrivit news.ro.

Prim-vicepreşedintele PNL, Iulian Dumitrescu, a declarat: "Motivele pentru care cerem demisia ministrului Liviu Pop sunt foarte multe. Căteva dintre ele sunt: situaţia ridicolă cu manualele de clasa a 5-a unde nu avem manual de matematică, română dar avem manual de educaţie fizică de peste 100 de pagini, avem problemele vechi din minister care ţin de autorizaţiile de funcţionare, avem o ruptură totală între ministerul Educaţiei şi ceea ce cere mediul de afaceri. Piaţa cere ceva, şcoala dă altceva. Sunt foarte multe probleme. Avem cea mai mare rată de abandon şcolar din Europa, unul din cinci copii nu termină şcoala. (...) Avem o gurvernare total haotică şi în învăţământ. Eu sper ca colegii din Senat ai PSD să ţină cont de conştiinţa lor şi de interesul cetăţenilor şi să voteze demiterea ministrului Liviu Pop".

În textul moţiunii simple, liberalii reproşează Ministerului Educaţiei lipsa de măsuri pentru prevenirea abandonului şcolar, în condiţiile în care acesta are o rată record în România, spunând că ţara va fi aruncată într-o criză a educaţiei, apoi în alta a forţei de muncă şi mai târziu în una economică şi socială.

În documentul dezbătut în Senat se arată: "România se va trezi cu generaţii care ajung la vârsta maturităţii fără o diplomă cu acoperire în competenţe şi fără calificări reale, adaptate la piaţa muncii. Dacă astăzi pleacă nouă români pe oră, mâine s-ar putea să crească viteza exodului de două ori. Aşadar, rata părăsirii timpurii a şcolii este de 19%, România s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să o reducă la 11,3%. În acest moment, acest obiectiv este imposibil de atins în mai puţin de 3 ani!".

PNL arată că anul şcolar va începe dezastruos din cauze multiple, precum: lipsa manualelor, şcoli fără autorizaţii de funcţionare, sistem educaţional politizat la maximum, fără bani pentru salariile profesorilor, şcoala decuplată complet de piaţa muncii, fără profesori calificaţi în timpul verii, fără investiţii pentru modernizarea procesului didactic în universităţi, lipsa legislaţiei şi a procedurilor pentru înfiinţarea de noi şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat şi atacul la autonomia şi resursele universităţilor.

Iniţiatorii demersului enumeră şi principiile de care, în opinia lor, ar trebui să se ţină cont pentru ca România să conteze în actualul context internaţional unde se cauta performanţă si competitivitate: finanţarea corectă a învăţământului şi cercetării; acordarea de şanse egale pentru fiecare tânăr la învăţătură de calitate; profesori motivaţi, laboratoare bine dotate, programe şcolare actualizate în permanenţă; legislaţie coerentă şi predictibilă; consiliere şcolară şi orientare profesională eficiente; popularizarea învăţământului profesional, atât în rândul beneficiarilor direcţi cât şi al potenţialilor investitori; plata corectă a forţei de muncă pentru a nu o pierde.

În finalul moţiunii simple a PNL şi USR împotriva ministrului Liviu Pop se arată: "Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL şi ai USR cerem Guvernului Tudose: 1. Rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare; 2. Asigurarea tuturor resurselor financiare şi legale pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a tuturor şcolilor; 3. Finanţarea corectă a educaţiei româneşti; 4. Descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti; 5. Promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional; 6. Elaborarea unei legislaţii şi a unor proceduri coerente pentru înfiinţarea de noi şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat; 7. Demisia Ministrului Educaţiei".

(S.A.)

-------------

Actualizare 19:13 Liviu Pop, în plenul Senatului: "Greşelile se pot corecta, erorile nu"

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat astăzi, în plenul Senatului, în cadrul dezbaterilor asupra moţiunii simple, că în viaţă există greşeli şi erori şi că "greşelile se pot corecta, dar erorile nu", potrivit news.ro.

În faţa senatorilor, Liviu Pop a declarat: "Mi s-au adus nenumărate reproşuri în ultimele luni de când am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal, cum scriu, cum mă exprim. Nu voi încerca să mă disculp. În viaţă, ca şi în politică, există greşeli şi există erori. Este esenţial însă faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu".

El a explicat că la cursurile facultăţii de matematică se vorbeşte şi despre erorile statistice care sunt de două feluri: sistematice şi nesistematice, iar între acestea din urmă se disting erorile de tipul trei, care se referă la actul de a încerca să rezolvi exact o problemă greşit formulată.

Liviu Pop a explicat: "Când comiţi erori de tipul trei, nivelul nu mai este individual, ci mai grav, colectiv şi persistent în timp. Iată de ce îmi asum criticile relative la greşeli. După puterile mele încerc să le corectez, dar consider că este esenţial să evit erorile care duc la efecte colective şi persistente în timp. De aceea vă spun că până nu vom putea garanta un conţinut de calitate, nu vom pune pe masa elevilor orice şi oricând".

(S.A.)

-------------

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, susţine, astăzi, că ministrul Educaţiei, Liviu Pop, "va trebui" să-şi dea demisia, iar în caz contrar să fie 'forţat' prin votul parlamentarilor să plece, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei, Raluca Turcan a menţionat că senatorii PNL şi USR au semnat moţiunea simplă pe educaţie prin care se cere demisia ministrului Pop, iar dacă acestora la vot li se vor alătura, a afirmat aceasta, şi parlamentari din arcul guvernamental, România ar mai avea 'o şansă să poată oferi tinerei generaţii o educaţie de calitate'.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, "ministrul Pop trebuie să răspundă în faţa senatorilor cum este posibil ca probleme grave din educaţie să nu fie rezolvate şi să se accentueze an de an", informează sursa.

Raluca Turcan a opinat că "astăzi, Liviu Pop va trebuie să-şi dea demisia', prim-vicepreşedintele liberal afirmând că, de când acesta a ajuns la Ministerul Educaţiei,' problemele se ţin lanţ".

Turcan a menţionat: "Dacă va refuza să-şi dea demisia, acesta poate fi forţat prin votul colegilor de la toate partidele. Problemele în învăţământ sunt cronice. Anul acesta însă, cu actualul ministru al educaţiei, se amplifică".

Ea a adăugat că, în ultimii 5 ani, PSD şi aliaţii săi au dat şase miniştri ai Educaţiei.

Turcan a precizat: "Fiecare ministru a uitat să pună elevul în centrul sistemului educaţional şi şcoala în centrul comunităţii. Fiecare a avut misiuni scurte şi toxice pentru şcoala românească. Au politizat concursurile de directori de şcoli şi inspectori. Au desfiinţat comisii de etică şi au modificat legislaţia pentru a-i salva de plagiat pe proprii colegi. Au dat ordonanţe de urgenţe pe bandă rulantă cu un singur scop - să stopeze orice brumă de reformă şi performanţă în sistem. Au viciat licitaţii şi au lăsat sute de mii de copii fără manuale, fără decontul transportului sau fără o alimentaţie diversificată în şcoli. Au promis bani profesorilor, dar nu au prevăzut în bugete plata restanţelor în urma hotărârilor judecătoreşti. Au tot amânat plata lor şi nu se vor sfii să o facă şi pe viitor".

Prim-vicepreşedintele PNL a mai susţinut că subfinanţarea învăţământului a făcut ca jumătate din totalul unei generaţii să fie în afara sistemului, din cauza că nu a putut suporta costurile şcolarizării sau că nivelul prea scăzut al actului didactic nu le-a oferit acelor tineri o şansă reală la o calificare pe piaţa muncii, se mai arată în comunicat.

Raluca Turcan a subliniat: "Lipsa de măsuri aruncă România într-o criză a educaţiei, apoi în alta a forţei de muncă şi mai târziu în una economică şi socială. România se va trezi cu generaţii care ajung la vârsta maturităţii fără o diplomă, fără competenţe şi fără calificări pe piaţa muncii. Senatorii PNL şi USR au semnat această moţiune. Dacă la vot ni se vor alătura şi parlamentari din arcul guvernamental - România va mai avea o şansă să poată oferi tinerei generaţii o educaţie de calitate. Altfel, senatorii PSD-ALDE vor demonstra că disciplina de partid este mai importantă decât propria conştiinţă şi interesul României".

Potrivit sursei citate, prim-vicepreşedintele PNL a lansat un apel preşedinţilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care le cere să stopeze 'politizarea învăţământului'.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb