UPDATE Peste 3.500 de militari, vehicule de luptă şi aeronave, la parada de la Arcul de Triumf

S.A.
Politică #Apărare / 1 decembrie 2017

Klaus Iohannis la parada militară de la Arcul de Triumf (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis la parada militară de la Arcul de Triumf (Sursa foto: Presidency.ro)

Urmăriţi aici parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României

Parada din Capitală a fost urmărită de aproximativ 15.000 de persoane

----------

Actualizare 16:43 Departamentul de stat: "SUA se alătură tuturor românilor în celebrarea acestei zile istorice"

Departamentul de Stat al SUA a transmis, astăzi, un mesaj în care felicită România, de Ziua Naţională, afirmând că Statele Unite sunt recunoscătoare pentru parteneriatul strategic şi pentru "cooperarea în împlinirea ţelurilor de prosperitate, securitate şi democraţie", anunţă news.ro.

În mesajul semnat de secretarul de stat american Rex Tillerson şi postat pe site-ul Departamentului de stat al SUA se arată: "În numele Guvernului Statelor Unite ale Amerciii, felicit poporul român cu ocazia celei de-a 99-a aniversări a creării României moderne. Statele Unite sunt recunoscătoare pentru parteneriatul nostru strategic de 20 de ani şi pentru cooperarea României în împlinirea ţelurilor noastre de prosperitate, securitate şi democraţie. Salutăm extinderea relaţiilor comerciale bilaterale, care au stimulat creşterea economică şi legăturile noastre de afaceri. Statele Unite salută România ca pe un aliat dedicat în susţinerea securităţii regionale şi globale. Angajamentul României de a-şi îndeplini obligaţiile NATO şi de a continua să participe la eforturile internaţionale de pace şi stabilitate în Afganistan şi Irak este remarcabil".

"Statele Unite se alătură tuturor românilor în celebrarea acestei zile istorice şi în reafirmarea libertăţilor democratice care au inspirat înfiinţarea naţiunilor noastre", a mai afirmat secretarul de stat american în mesaj.

-------------

Actualizare 13:52 Aproximativ 10.000 de persoane au luat parte la Iaşi la manifestările organizate de Ziua Naţională

La Cluj a avut loc o paradă cu militari în uniforme din Primul Război Mondial

Aproximativ 10.000 de persoane au ignorat ploaia şi au ieşit din case pentru a veni în centrul Iaşiului să ia parte la manifestările organizate de municipalitate de Ziua Naţională.

Cu acest prilej, la Iaşi a fost organizat un spectacol folcloric urmat de un ceremonial militar şi religios, urmat de discursurile oficialităţilor şi ale unor reprezentanţi ai mediului academic şi nu numai, relatează Agerpres.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a transmis ieşenilor veniţi în faţa Palatului Culturii mesajul premierului Mihai Tudose.

În discursul său, primarul Mihai Chirica a declarat că România de azi are nevoie de "oameni, oameni de stat, oameni care au verticalitate, oameni care în fiecare zi se gândesc la binele românilor".

Mihai Chirica a spus: "După 30 de ani de la frumosul moment din 1989, scris înainte tot la Iaşi, pe 14 decembrie, suntem puşi în situaţia de a ne întreba care este destinul nostru, cum ne vom regăsi peste 100 de ani, cum va fi România de astăzi atunci, care sunt oamenii care pot să ţie frâiele acestei ţări şi să o ducă până atunci, ce generaţie se va naşte pentru a se jertfi pentru demnitatea acestui stat. Sunt întrebări grele, iar astăzi fără răspuns. Pentru românii care ne reprezintă cu cinste peste tot trebuie să luptăm, să ne jertfim, chiar dacă va trebui să ne dăm ultima suflare atunci când va fi cazul. Pentru ei merită să credem într-o Românie demnă, într-o Românie puternică. Trăiască România! Trăiască românii de peste tot în lume! Trăiască ieşenii! Trăiască Iaşiul cel mult iubit!".

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că "Ziua Marii Uniri este prin ea însăşi un apel la unitate, solidaritate şi mândrie naţională". El a precizat: "Cred că, uitându-ne înapoi, la veacul ce a trecut, avem de ce să fim mândri de menirea noastră ca naţiune. Astăzi, cele trei culori ale statului nostru ocupă cerul, inimile bat în acelaşi ritm, iar vocile devin un singur imn: «Deşteaptă-te, române!». A sosit vremea ca fiecare dintre noi să ne întoarcem inima şi cugetul spre ţară. De aici şi-au tras seva, de-a lungul veacurilor, rânduri nesfârşite de eroi. De aici s-au rănit cu dragoste de ţară generaţii de români. Tot de aici vor răsădi mlădiţele de mâine ale neamului nostru. Să nu ne înstrăinăm limba, să nu ne înstrăinăm pământul, să nu ne înstrăinăm fiinţa. Numai aşa, peste 2.000 de ani, în acest loc se va vorbi româneşte şi despre Ziua Naţională".

Momentul a fost urmat de o paradă militară la care au luat parte forţele armate, ale jandarmeriei, poliţiei, ISU şi SMURD. Totodată, a fost prezentată şi tehnica din dotare. În cadrul aceleiaşi ceremonii au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor.

La parada organizată la Cluj-Napoca au defilat militari ai Batalionului 400 Feleacul, ei fiind echipaţi în premieră în uniforme din Primul Război Mondial.

Aceştia au făcut parte din detaşamentele de onoare care au participat în Piaţa Avram Iancu la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională.

În cadrul ceremoniei, micul «soldat» Adrian Chira, din judeţul Mureş, în vârstă de 5 ani şi jumătate, îmbrăcat în uniformă militară, a recitat două poezii patriotice.

De asemenea, cei care au protestat în ultimele duminici faţă de modificările aduse legilor Justiţiei au afişat un banner cu mesajul "Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie".

La paradă au participat aproximativ 800 de militari şi specialişti din cadrul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Inspectoratului de Poliţie Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Şcolii de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan", Serviciului Român de Informaţii Cluj, din Crucea Roşie Română şi Poliţia Locală Cluj-Napoca, cu 60 de mijloace tehnice.

Au asistat peste 1.000 de persoane, printre care oficialităţi locale, parlamentari, mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, şi au fost depuse coroane de flori la statuia lui Avram Iancu.

Programul de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca mai cuprinde un spectacol folcloric în Piaţa Unirii, aprinderea iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă şi focuri de artificii, precum şi concerte susţinute de Andra şi Cargo.

De asemenea, de Ziua Naţională, intrarea la patinoarul din Piaţa Unirii, amplasat în jurul statuii lui Matia Corvin, este gratuită.

-------------

Actualizare 13:43 Aproximativ 10.000 de oameni au asistat la Constanţa la parada de Ziua Naţională

Aproximativ 10.000 de oameni au asistat, de Ziua Naţională, la parada militară organizată în centrul Constanţei, urmărind defilarea a peste 200 de militari, cu tehnică militară.

Autorităţile au organizat în acest an un ceremonial militar cu prilejul Zilei Naţionale, pe bulevardul Tomis, în faţa Prefecturii. Aproximativ 10.000 de oameni de toate vârstele, unii având şi steaguri tricolore, aflaţi pe o distanţă de sute de metri, de-a lungul zonei amenajate pentru defilare, au venit să vadă parada militară, relatează news.ro.

Prin faţa celor prezenţi au trecut zece plutoane, în total 210 militari.

Astfel, persoanele adunate în centrul oraşului au putut vedea utilaje de la Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", care a prezentat 39 de mijloace de luptă, de la Forţele Navale Române (o staţie Panther, o autospecială DAC, un Duster cu peridoc), de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, care au avut 16 autospeciale, două motociclete). Au mai fost prezentate autoturisme şi autospeciale de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Gruparea Mobilă de Jandarmi "Tomis", Serviciul Român de Informaţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Garda de Coastă. Cele zece plutoane de militari au fost încolonate pentru defilare din dreptul Farmaciei Miga până în apropiere de Poşta Mare, iar coloana formată din tehnică militară s-a întins până în intersecţia de la Capitol.

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a spus, în discursul său, că mesajul Marii Unirii trebuie transmis de la cei mai bătrâni, până la cei mai tineri, aceştia din urmă având nevoie de modele de unitate şi de speranţă. Primarul Constanţei a transmis: "Astăzi, mai mult ca niciodată parcă, ar trebui ca mesajul Marii Uniri să-l luăm şi să-l transmitem fiecăruia dintre noi, de la cei mai bătrâni, care au trăit vremuri în care parcă eram mai uniţi, până către cei mai tineri care au nevoie de asemenea modele, de unitate, de încredere, de speranţă. Constanţa, Dobrogea sunt modele de unitate. Noi întotdeauna ne-am dorit să trăim în bună pace, în respect unii faţă de ceilalţi şi să învăţăm tot ce este mai bun unul de la celălalt pentru dezvoltarea comunităţii, judeţului şi a ţării noastre".

Parada militară s-a încheiat după o oră.

-------------

Actualizare 13:21 ALDE le-a dat mâncare şi băutură simpatizanţilor care au venit la sediul partidului de Ziua Naţională

O masă cu mâncăruri tradiţionale şi vin şi ţuică fiartă a fost întinsă în curtea sediului ALDE de lângă Arcul de Triumf, după încheierea paradei.

Membrii şi simpatizanţii ALDE care au venit la sediul partidului pentru a asista la parada de Ziua Naţională au putut mânca slănină, cârnaţi, şuncă, ceapă roşie, caltaboş, coaste porc, brânză, mamaligă şi au băut vin şi ţuică fiartă, relatează news.ro.

Printre participanţi s-a aflat şi Liliana Mincă.

Preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost prezent la un moment dat în clădire, dar nu a ieşit în curte şi nici nu a mers să asiste din public la paradă, aşa cum anunţa ALDE aseară.

Unii dintre cei prezenţi la sediul ALDE s-au prins şi într-o horă.

------------

Actualizare 13:19 Ludovic Orban: "De Ziua Naţională trebuie să uităm de rivalităţi, de ceea ce ne desparte"

Rivalităţile trebuie uitate de Ziua Naţională, a declarat astăzi preşedintele PNL, Ludovic Orban, făcând referire la faptul că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, nu au fost prezenţi în tribuna oficială în timpul paradei miliatare de la Arcul de Triumf.

Despre absenţa de la paradă a lui Tăriceanu şi Dragnea, liderul PNL a arătat că este decizia acestora.

"Îmi pare rău, de Ziua Naţională trebuie să uităm de rivalităţi, de ceea ce ne desparte, să ne aducem aminte că suntem o naţiune", a adăugat Orban, potrivit Agerpres.

Totodată, liderul PNL a remarcat faptul că la paradă au fost prezentate echipamente militare noi.

"A fost o paradă interesantă, cu utilaje noi în cadrul diferitelor arme, am văzut diferite piese noi în dotare şi având în vedere că ne-am angajat să alocăm 2% din PIB pentru înzestrare, paradele din următorii ani vor fi din ce în ce mai interesante", a afirmat preşedintele PNL.

Ludovic Orban s-a declarat plăcut surprins de prezenţa numeroasă a românilor la defilarea forţelor, deşi ziua nu a fost "una prietenoasă".

Orban, care a participat la parada de la Arcul de Triumf, le-a transmis cetăţenilor noştri sănătate, fericire, bucurii şi toate "cele rele să se spele şi cele bune să se întâmple". Liderul PNL a precizat că va participa la recepţia organizată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale.

------------

Actualizare 12:40 Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat

Parada militară organizată la Arcul de Triumf de Ziua Naţională, la care au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, s-a încheiat în sunet de fanfară după o oră şi jumătate, timp în care au defilat peste 3.500 de militari şi specialişti, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave.

Desfăşurarea de forţe pe sub Arcul de Triumf a fost urmărită de câteva mii de bucureşteni, printre care au putut fi observaţi foarte mulţi tineri şi copii.

La final, şeful statului, Klaus Iohannis, a dat mâna cu premierul Mihai Tudose şi câţiva membri ai Guvernului, iar câteva minute mai târziu a mers lângă un gard de protecţie, unde a salutat câteva persoane care au asistat la paradă.

La paradă au participat peste 300 de militari străini din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina, dar şi militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din cadrul detaşamentului au făcut parte şi militari răniţi care au concurat la jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite.

Comandantul paradei a fost generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, potrivit Agerpres.

------------

Actualizare 12:40 Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat

-----------

Actualizare 12:17 Igor Dodon, mesaj pentru Iohannis, de Ziua Naţională: "Sincere mulţumiri pentru suportul acordat de România Republicii Moldova"

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a trimis o scrisoare de felicitare omologului român, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naţionale a României, mulţumindu-i pentru suportul acordat ţării vecine.

"Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez, în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, cele mai sincere şi cordiale felicitări cu prilejul Zilei Naţionale a României, însoţite de urări de pace şi prosperitate pentru poporul român", se arată în mesajul preşedintelui Republicii Moldova.

Igor Dodon îşi exprimă aprecierea pentru caracterul constructiv al relaţiilor tradiţionale de prietenie şi cooperare moldo-române, bazate pe principii de parteneriat şi susţinere reciprocă.

În mesajul liderului de la Chişinău se mai arată: "Totodată, ţin să Vă aduc sincere mulţumiri pentru suportul acordat de România Republicii Moldova. Am ferma convingere că şi pe viitor vom menţine un dialog politic activ, iar raporturile de prietenie şi colaborare existente între ţările noastre vor continua să se dezvolte şi să se consolideze pe multiple planuri, spre beneficiul ambelor state. Dorindu-Vă frumoase realizări în activitatea Dumneavoastră de mare răspundere, Vă rog să acceptaţi, Excelenţă, asigurarea înaltei mele consideraţii".

------------

Actualizare 12:02 Familia Regală: "Aducem omagiu naţiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea ţării"

Familia Regală a României aduce, de Ziua Naţională, "un omagiu naţiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea ţării" şi urează tuturor românilor ''La mulţi ani fericiţi, într-o Românie respectată şi prosperă!''.

În mesajul publicat pe pagina romaniaregala.ro se arată: "Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Familia Regală urează tuturor românilor, celor din ţară, celor din Republica Moldova, celor din vecinătatea României şi celor aflaţi departe, în alte ţări ale lumii, la mulţi ani fericiţi, într-o Românie respectată şi prosperă! În zi de fericită şi optimistă sărbătoare, aducem omagiu naţiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea ţării. Gândul nostru se îndreaptă către Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria, precum şi către Regele Carol I şi Regina Elisabeta, cei care, prin lucrarea lor desăvârşită, au făcut posibilă ziua de 1 Decembrie.

Ziua Marii Uniri a devenit, de câteva decenii încoace, ziua naţională.

La 1 decembrie 1918 a fost împlinit idealul de unire al românilor, dar această zi a reprezentat, totodată, şi încheierea unei triumfătoare jumătăţi de secol de fondare constituţională şi de consolidare a Statul român modern: 10 mai 1866 - venirea lui Carol I ca Domnitor al Principatelor Române Unite; 30 iunie 1866 - promulgarea Constituţiei României; 10 mai 1877 - Independenţa României; 10 mai 1881 - Încoronarea primului rege al Regatului României".

--------------

Actualizare 11:48 Peste 2.000 de oameni, la manifestările de Ziua Naţională de la Alba Iulia

Peste 2.000 de oameni participă, astăzi, la Alba Iulia la ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, printre participanţi aflându-se şi ministru Educaţiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

Ceremoniile au început în cursul dimineţii în centrul municipiului Alba Iulia la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, la care au participat doar câteva sute de persoane. La următoarele manifestări din zona istorică, numărul participanţilor a crescut la peste 2.000, potrivit news.ro.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au debutat în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, urmate de ceremonii similare la statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii şi apoi la statuia lui Mihai Viteazul.

Printre participanţi se află şi un grup de tineri care militează pentru unirea Basarabiei cu România. Ei poartă steaguri tricolore şi bannere cu mesajul "1918 Unire. 2018 Reunire" şi se manifestă zgomotos, scandând "Basarabia, pământ românesc!", "Acelaşi sânge, aceeaşi ţară/ Români am fost cu toţi odinioară" sau "Trăiască, trăiască şi-nflorească Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!".

La ora 11.15 este programată primirea simbolică a soliilor în Sala Unirii, iar începând cu ora 12.00 va avea loc o slujbă Te Deum oficiată în faţa Catedralei Reîntregirii.

În program este inclusă de la ora 13.00 şi o paradă cu militari şi tehnică militară din structurile Armatei Române, MAI şi alte instituţii.

Sub genericul Festivalul Gustului Românesc şi Marea Unire a Bucătarilor, câteva zeci de bucătari vor pregăti sub coordonarea lui chef Cătălin Scărlatescu peste 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan care vor fi împărţite apoi gratuit participanţilor prin intermediul unor bucătării de campanie montate în curtea unităţii militare din Alba Iulia.

Pe parcursul zilei de 1 Decembrie sunt pregătite şi concerte de muzică uşoară şi populară, spectacole pentru copii, iar seara va avea loc un concert denumit "Ca pe vremuri" cu Iris, Compact, Holograf, urmat de focuri de artificii şi spectacole de lasere.

Tot în cursul serii va avea loc, începând cu ora 18.00, un concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra "Philarmonia" Bucureşti, avându-i ca solişti pe Lavinia Mamot (soprană), Aron Cavassi (vioară), iar dirijor Constantin Adrian Grigore.

Manifestările de la Alba Iulia organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României costă aproximativ 650.000 de lei, bani care sunt alocaţi de Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

-------------

Actualizare 11:40 Vicepremierul Ciolacu: "1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care iubim necondiţionat România"

Vicepremierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale, în care afirmă că dragostea de ţară este singurul sentiment capabil să ne unească pe toţi, ca o naţiune puternică.

Oficialul a scris, pe pagina sa de Facebook: "1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care iubim necondiţionat România. Dragostea de ţară este singurul sentiment capabil să ne unească pe toţi, ca o naţiune puternică, care îşi respectă trecutul şi e pregătită să dăruiască tot ce are mai bun pentru ca generaţiile următoare să aibă parte de un viitor mai luminos şi prosper. La mulţi ani, tuturor românilor, oriunde s-ar afla!".

------------

Actualizare 11:08

Mii de oameni participă, la Arcul de Triumf, la parada militară de Ziua Naţională, care a început la ora 11.00. Oameni în vârstă şi mai ales părinţi cu copii, unii îmbrăcaţi în costume populare, au venit cu drapele ale ţării noastre, steguleţe din hârtie şi chiar steaguri UE.

Startul manifestărilor a fost dat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Naţional de către Muzicile reunite ale Ministerului Apărării Naţionale, corul Bazei Sprijin Logistic Muntenia, corul studenţilor Academiei Tehnice Militare şi solistul Alexandru Ştefan Constantin, de la Ansamblul Artistic al Armatei.

Au fost trase şi salve de tun.

Şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

La paradă asistă, de la tribuna oficială, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Felix Stroe. De asemenea, sunt prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, liderul PNL, Ludovic Orban, fostul premier Victor Ponta. Sunt prezenţi şi membri ai Birourilor permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi şi procurorul general Augustin Lazăr. La paradă asistă şi membri ai Corpului diplomatic, între care ambasadorul Marii Britanii. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va asista din zona publicului la paradă.

--------------

Actualizare 11:05 Ambasadorul Hans Klemm: "Toate urările de bine şi felicitările noastre României cu ocazia Zilei Naţionale!"

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a transmis României toate urările de bine cu ocazia Zilei Naţionale, evocând totodată sacrificiul eroilor care au murit pentru ţara lor, potrivit Agerpres.

După ce a participat la ceremonia organizată în Parcul Carol I cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ambasadorul a afirmat: "SUA îşi exprimă mulţumirea pentru parteneriatul strategic pe care îl avem cu România. Le dorim tuturor românilor pace, dar, în acelaşi timp celebrăm alături de ei unitatea de care se bucură astăzi ca membru al comunităţii transatlantice. Totodată, trebuie să ne amintim, aşa cum o facem şi în această dimineaţă, sacrificiul pe care l-au făcut românii pentru a obţine tot ceea ce au astăzi. Iar acest sacrificiu, în special în ultimii peste o sută de ani ani, a fost enorm. Toate urările de bine şi felicitările noastre României cu ocazia Zilei Naţionale!".

O ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane a avut loc, în această dimineaţă, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I pentru a marca Ziua Naţională, la eveniment fiind prezenţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

--------------

Actualizare 11:03 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf

------------

Actualizare 11:00 Mesajul lui Dragnea de Ziua Naţională: "România trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj de Ziua Naţională, în care arată că România trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume.

Liviu Dragnea a scris, pe pagina sa de Facebook: "Visul unităţii noastre naţionale a fost realizat, în urmă cu aproape 100 de ani, prin jertfa pe front a soldaţilor, prin elanul naţional al populaţiei şi prin acţiunea unor oameni politici extraordinari. Aceşti oameni înţelepţi, demni şi curajoşi au făcut, împreună cu Armata şi cu voluntarii, România de peste 100 de ani, România de astăzi. Ei au construit unitatea şi suveranitatea naţională. Este datoria noastră să le urmăm exemplul şi să ne gândim la următoarea sută de ani. România trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume. Să învăţăm lecţia înaintaşilor noştri şi să rămânem cu faţa la istorie. Numai aşa îl vom putea realiza. La mulţi ani, România! La mulţi ani, tuturor românilor!".

------------

Actualizare 10:58 Tăriceanu: "Sunt convins că vom depăşi toate dificultăţile din prezent, cum am făcut-o şi în ultimii 25 de ani"

Trăim o perioadă în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt ameninţate, o perioadă în care se pare că românii nu-şi pot singuri decide viitorul, a declarat, astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a adăugat că este convins "că vom depăşi toate aceste dificultăţi, aşa cum am făcut-o şi în ultimii 25 de ani".

Într-un mesaj video postat pe Facebook cu prilejul Zilei Naţionale, preşedintele Senatului a afirmat, potrivit Agerpres: "Sărbătorim ziua de 1 Decembrie amintindu-ne valorile şi idealurile pentru care au militat înaintaşii noştri în anul 1918. Dorinţa de libertate, de autodeterminare şi de a aduna pe toţi românii sub un singur steag. Astăzi, trăim o perioadă în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt ameninţate, trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu-şi pot singuri decide viitorul. Sunt convins, însă, că vom depăşi toate aceste dificultăţi, aşa cum am făcut-o şi în ultimii 25 de ani, după ce am lăsat în urmă haina grea a comunismului şi ne-am pregătit cu toţii să construim o societate mai prosperă, o societate mai bună, mai democratică, mai liberă".

Tăriceanu a subliniat că, pentru viitor, "cu efortul pe care-l vom face cu toţii, vom reuşi să clădim o societate mai bună, mai liberă şi mai prosperă pentru toţi românii".

Oficialul a mai transmis: "Am reuşit, prin eforturile depuse de toţi românii, să ducem România către valorile euro-atlantice, către aderarea la NATO şi EU. La fel cred şi pentru viitor, cu efortul pe care-l vom face cu toţii vom reuşi să clădim o societate mai bună, mai liberă şi mai prosperă pentru toţi românii. La mulţi ani, români! La mulţi ani România!".

-------------

Actualizare 10:53 Membri şi simpatizanţi PSD şi ALDE, la Arcul de Triumf, cu pancarte, steaguri tricolore şi costume populare

Membri şi simpatizanţi PSD şi ALDE au sosit la Arcul de Triumf cu pancarte, steaguri tricolore şi costume populare. Ei se află în zona sediului ALDE, unde a ajuns şi Călin Popescu-Tăriceanu, relatează news.ro.

Tăriceanu se află în sediul ALDE, care este chiar lângă Arcul de Triumf, iar în curte sunt aproximativ o sută de membri şi simpatizanţi. Şi în faţa sediului sosesc membri şi simpatizanţi ai PSD şi ALDE, pe jos, venind în special dinspre Romexpo. Unii dintre ai au pancarte cu PSD şi steaguri tricolore.

Câteva persoane sunt îmbrăcate în port tradiţional românesc şi s-au prins în dansuri populare.

De altfel, ALDE a anunţat că Tăriceanu va asista din zona publicului la parada de la Arcul de Triumf.

Parada de la Arcul de Triumf începe la ora 11.00.

-----------

Actualizare 10:30 Mesajul premierului Mihai Tudose de Ziua Naţională

------------

Actualizare 10:20 Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de Ziua Naţională

-------------

Aproximativ 3.500 de militari şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), precum şi militari din ţări aliate sau partenere, cu peste 350 de mijloace tehnice, vor participa la parada de 1 Decembrie, astăzi, în Piaţa Arcul de Triumf. Noutatea acestui an este ţinuta combat a trupelor Ministerului Apărării Naţionale, care va intra în acest an în dotarea Armatei Române. De asemenea, pentru prima dată la parada militară de Ziua naţională va fi prezent un detaşament al Forţelor Armate Portugheze. Vor defila autospeciale şi motociclete ale Poliţiei Române, aeronave şi tancuri, precum şi alte vehicule de luptă ale Armatei Române, scrie news.ro.

În timpul intonării Imnului de către Orchestra Reprezentantivă a Ministerului Apărării Naţionale, corala Bazei Sprijin Logistic Muntenia, corul studenţilor Academiei Tehnice Militare şi solistul Alexandru Ştefan Constantin de la Ansamblul Artistic al Armatei, Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" va executa 21 de salve de tun, în semn de salut şi în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului şi a Drapelului.

După ce preşedintele Iohannis depune o coroană de flori, începe defilarea, parada fiind organizată pe detaşamente, cu trupe şi tehnică de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii. De asemenea, va participa la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

În premieră, trupele MApN vor purta noua ţinută combat intrată în acest an în dotarea Armatei Române, în timp ce elevii şi studenţii militari vor defila în ţinuta de oraş.

Defilarea terestră va începe cu trei detaşamente care vor purta atât drapelele de epocă ce au aparţinut unităţilor care au luptat în Primul Război Mondial, cât şi uniformele militarilor din Primul Război Mondial. Uniformele de ofiţer, subofiţer şi soldat vor fi purtate de 18 militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Potrivit MApN, uniformele sunt replici şi aparţin Regimentului 6 Infanterie "Mihai Viteazul", Regimentului 4 Artilerie şi Regimentului 9 Vânători de Munte, numărul unităţii fiind brodat pe epolet. Armele, carabine model 1891, sunt originale.

De asemenea, Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană, va purta uniformele şi echipamentul Armatei României din anii 1915-1918, de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte. Din detaşament fac parte inclusiv patru membri ai Asociaţiei Deutsches Freikorps şi patru membri ai Asociaţiei Culturale Tomis. Anul acesta, un pluton al Asociaţiei Tradiţia Militară a defilat la Chişinău de Ziua Naţională a Republicii Moldova. Detaşamentul va fi condus de comandantul Mircea Stoica, ce va purta o uniformă de căpitan de vânători de munte ;i sabie de paradă, tip Solingen, model 1895.

La paradă vor defila şi militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime "Burebista", unitate de elită a Forţelor Terestre Române, care vor purta steagurile Forţelor Terestre şi Navale, Comandamentului Logistic Întrunit, Brigăzii de Operaţii Speciale şi Brigăzii de Informaţii Militare, urmaţi de Forţele pentru Operaţii Speciale. Militarii brigăzii pentru Operaţii Speciale vor fi îmbrăcaţi în uniforma de luptă pentru medii de deşert şi aride. Potrivit MApN, Brigada 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" şi structurile subordonate participă din anul 2006 la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Brigada de Operaţii Speciale va fi urmată de Brigada de Informaţii Militare "Mareşal Alexandru Averescu", cu Drapelul de Luptă, comandat de colonelul Ionel Irimia, participant la trei misiuni în teatrele de operaţii.

Şi în acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Detaşamentul va fi condus de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan şi medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală la Jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada. Şi alţi militari răniţi care au participat la jocurile Invictus din Canada şi care au obţinut rezultate foarte bune fac parte din acest detaşament.

MApN precizează că din 1996, un număr de 29 de militari români au murit în teatrele de război, iar 25 din cei aproximativ 180 de răniţi vor da onorul de Ziua Naţională a României.

De asemenea, la paradă vor participa şi militari străini din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO. Detaşamentul va fi format, astfel, atât din militari români, cât şi din militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Potrivit MApN, accest comandament contribuie la consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi poate asigura intervenţia în cazul unei operaţii de tip Articol 5, care prevede obligaţia ca fiecare stat al Alianţei să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac.

Militarii români ai Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, condus de colonelul Cristian Dan, vor defila alături de militari străini din acelaşi comandament.

Brigada multinaţională de la Craiova s-a înfiinţat în urma deciziilor luate de NATO la summit-ul de la Varşovia din 2016, comandamentul fiind alcătuit 85 la sută din militari români şi 15 la sută din militari din Bulgaria, Canada, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia şi Spania.

Armata Poloniei va fi reprezentată în programul paradei de Ziua Naţională de un detaşament format din militari ai Brigăzii 17 Mecanizată a Voievodatului Wielkopolskie, participanţi la misiuni în Ciad şi Afganistan, precum şi din Brigada 10 Logistică, care a participat la încheierea misiunii ISAF din Afganistan. Militarii acesteia au participat la misiuni în cadrul SFOR, în Bosnia şi Herţegovina, UNIFIL, în Liban, şi UNDOF, în regiunea Golan din Siria.

De asemenea, militarii bulgari din cadrul Batalionului 38 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 2 Mecanizată din Stara Zagora, precum şi forţe canadiene dislocate la Baza aeriană "Mihail Kogălniceanu" de la Constanţa vor defila în cadrul paradei. Conform MApN, 135 de militari canadieni şi patru avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviaţiei Regale Canadiene participă în ţara noastră la misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO, în cadrul operaţiunii REASSURANCE. Detaşamentul francez va fi reprezentat la paradă de Academia Militară formată din Academia Militară de la Saint Cyr şi Şcoala de Arme Întrunite.

La rândul său, detaşamentul din Germania participant la paradă va fi format din militari ai Diviziei Forţelor de Reacţie Rapidă. Din programul de defilare mai fac parte şi ofiţeri ai Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre din Grecia, precum şi detaşamentul italian de gardă din Regimentul 1 "Granatieri di Sardegna", descendent al "Reggimento delle Guardie", înfiinţat la 18 aprilie 1659, care a participat, în ultimii ani, la operaţii de menţinere a păcii în Somalia, Bosnia Herţegovina, Albania, Liban şi Kosovo.

În premieră la parada militară va defila un detaşament al Forţelor Armate Portugheze, comandat de căpitanul Joăo Petro Santos Martins, respectiv purtătorul Drapelului Naţional al Portugaliei şi trei militari reprezentând cele trei categorii de forţe armate: Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale.

Militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova vor participa şi în acest an la parada de 1 Decembrie, iar pentru a doua oară vor fi alături de militarii români reprezentanţii armatei Slovaciei, care aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul Guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.

Vor fi prezente la paradă şi armata Turciei, cu militari care fac parte din Corpul 3 de Reacţie Rapidă Turcia, armata ucraineană, formată din cei mai buni cadeţi ai Academiei Militare Odessa, cu experienţă de luptă în cadrul operaţiilor de protecţie a integrităţii teritoriale a Ucrainei, armata Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, cu Corpul de tobe al Orchestrei Marinei Regale, precum şi armata SUA.

Reprezentanţii Armatei Statelor Unite ale Americii participă la parada militară naţională cu două detaşamente. Unul va fi format din militari ai Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie, "Vanguards". Potrivit MApN, în ţara noastră sunt dislocaţi peste 250 de militari din cadrul batalionului "Vanguards" care se instruiesc în comun cu militarii români, iar al doilea va fi compus din militari ai Batalionului 2 Puşcaşi Marini, batalion de infanterie al Corpului de Marină al Statelor Unite, care a participat la misiuni în cadrul operaţiilor terestre şi navale din întreaga lume, inclusiv în Golful Persic, Haiti, Kosovo, Yemen, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, batalionul a cooperat cu naţiuni partenere din întreaga lume, cu Japonia, Korea, Filipine, Thailanda, Malaezia, Georgia, Grecia, Spania, Italia, Norvegia, Suedia şi România.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Niste politicieni asistand la o parada cu tehnica de miliarde de euro din import, tehnica operata de niste premianti care ies la pensie cu zeci de ani mai devreme. Isi merita pensiile speciale, sporurile de risc, doctorate si limbi straine. Nimeni nu tine mana mai bine la chipiu decat acesti viteji ofiteri. Mai mult de jumatate din ei apartin structurilor de informatii. Poate la nul invita si justitia ca ar fi si acolo cateva jedmii de doctori.

    1. Aceeasi impresie mi-a facut si mie bani trimisi americanilor si germanilor si prezentarea epavelor Roman de pe vremea lui Ceausescu.

      Ne arata ca nu mai producem nimic dupa '89.

      De ce mai e ziua Uniri? 

    LA MULTI ANI ROMANIA! 

    Romania, noi, te-am apreciat  

    Si am defilat. 

    Dragnea si cu Tariceanu, 

    Isi urmeaza planul 

    S-au ascuns cu totii

    "Defiland" ca hotii. 

    1. derbedei ca dragnea si tariceanu cu greu gasesti . niste neica nimeni cu dna de looseri

      Care noi bai [Fragment eliminat, conform regulamentului]?

      Si NOI am iesit cu totii,

      Cei doi s-au ascuns ca hotii! 

      NOI am defilat cu totii,  

      Nu am stat ascunsi ca hotii.

      Am iesit la defilare,

      Hotilor nu dam crezare. 

      Muica, Romania mea

      Tara nu-i a lui Dragnea! 

      România este a securiștilor care au înfometat populația în anii '80, a securiștilor care au plătit 4 miliarde dolari la Bechtel pe nimic, a securiștilor care cumpără fier vechi în forme ascuțite de 4,6 miliarde de dolari.

      Românii plătesc nota căpușelor, iar în schimb primesc un mesaj tâmp de la mascota sistemului și sunt jigniți de propagandiștii securiști. 

    ALDE le-a dat mâncare şi băutură simpatizanţilor care au venit la sediul partidului de Ziua Naţională 

    O masă cu mâncăruri tradiţionale şi vin şi ţuică fiartă a fost întinsă în curtea sediului ALDE de lângă Arcul de Triumf, după încheierea paradei. 

    Membrii şi simpatizanţii ALDE care au venit la sediul partidului pentru a asista la parada de Ziua Naţională au putut mânca slănină, cârnaţi, şuncă, ceapă roşie, caltaboş, coaste porc, brânză, mamaligă şi au băut vin şi ţuică fiartă, relatează news.ro.  

    .............................. ................. 

    Preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost prezent la un moment dat în clădire, dar nu a ieşit în curte şi nici nu a mers să asiste din public la paradă, aşa cum anunţa ALDE aseară. 

    Mea culpa: am mancat dar dupa ce am realizat, am vomitat.

     

    1. Tăriceanu a spus de câteva săptămâni că nu paradele nu sunt organizate pentru el, ci pentru români. Nu vine lumea la paradă să vadă politicieni. E singurul care s-a prins.

      Voi, securiștii, nu. Băgați propagandă! 

      Cu ce te-ai/te-au indopat? slănină, cârnaţi, şuncă, ceapă roşie, caltaboş, coaste porc, brânză, mamaligă ,ai băut vin şi ţuică fiartă? prea duhnesti....... 

    Ce o fi mancat Presedintele romanilor de este asa de "intepat"?; parca ar avea crampe. La o asa sarbatoare, presedintele ar fi trebuit sa fie destins, zambaret si impaciuitor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb