UPDATE Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se întâlneşte cu omologul său din Republica Moldova

F. A.
Politică / 3 martie 2012

UPDATE: Prim-ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu, şi prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, au semnat, astăzi, Planul de acţiune între Guvernul ţării noastre şi Guvernul Republicii Moldova pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între ţara noastră şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Domeniile de cooperare prevăzute în Planul de Acţiune sunt integrarea europeană, cooperarea politică şi instituţională, cooperarea economică, cooperarea culturală, educaţională, în domeniul tineretului şi sportului.

Planul de Acţiune semnat astăzi, de premierii Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, asigură un cadru de cooperare bilaterală în acord cu angajamentul ţării noastre de a sprijini obiectivul strategic fundamental al Republicii Moldova - aderarea la Uniunea Europeană.

În domeniul integrării europene, proiectele de cooperare bilaterală se vor axa pe: negocierea şi implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană; negocierea Acordului privind crearea Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat, precum şi liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Vor exista schimburi de experienţă între Ministerul Afacerilor Europene şi instituţiile omoloage din Republica Moldova privind coordonarea procesului de armonizare a legislaţiei şi modalităţile de raportare către Comisia Europeană a progreselor realizate în domeniul armonizării legislative.

Se va avea în vedere cooperarea pentru perfecţionarea mecanismului de atragere a fondurilor europene destinate proiectelor de cooperare transfrontalieră şi celor dezvoltate în cadrul euroregiunilor la care participă unităţi administrative de pe teritoriul ţării noastre şi Republicii Moldova. Va fi intensificată colaborarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, cu o atenţie specială acordată implementării reformelor necesare pentru obţinerea liberei circulaţii în Uniunea Europeană a cetăţenilor din Republica Moldova.

În domeniul cooperării politice şi instituţionale vor fi promovate contactele bilaterale la toate nivelurile administraţiei centrale şi locale, inclusiv la nivel politic, pentru dinamizarea relaţiei bilaterale şi a colaborării în plan internaţional în probleme de interes pentru ţara noastră şi Republica Moldova.

În domeniul cooperării economice principalul obiectiv al cooperării este aprofundarea şi extinderea integrării economice dintre Republica Moldova şi ţara noastră.

Cadrul de cooperare este Comisia Mixtă Economică.

O prioritate a domeniului economic este asigurarea securităţii energetice.

Obiectivul final al proiectelor de interconectare a infrastructurilor din ţara noastră şi Republica Moldova este racordarea reţelelor de transport şi energie din Republica Moldova la reţelele europene, proiect important în procesul de apropiere de UE.

În domeniul cooperării culturale, educaţionale, în domeniul tineretului şi sportului, proiectele bilaterale vor avea ca obiectiv sprijinirea procesului integrării culturale în scopul consolidării spaţiului cultural şi spiritual dintre ţara noastră şi Republica Moldova, pornind de la comunitatea de istorie, cultură, civilizaţie şi limbă.

...

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, în această dimineaţă cu omologul său din Republica Moldova, Vlad Filat, la Iaşi, într-o şedinţă comună, desfăşurată la la Universitatea "Al. I. Cuza", conform surselor de presă. Întâlnirea dintre cele doua Guverne reprezintă o premieră. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ieri că la şedinţa comună a Cabinetelor celor două guverne vor fi discutate proiecte concrete, în special din domeniul energetic.

Delegaţia guvernamentală a ţării vecine a fost întâmpinată cu onoruri militare.

Programul întâlnirii prevede o întrevedere a celor doi prim-miniştri şi o întâlnire în plenul delegaţiilor oficiale a celor două ţări.

Cei doi premieri vor semna şi o serie de documente bilaterale, printre care Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar vor fi convenite şi proiecte comune transfrontaliere, precum cele din domeniul transporturilor şi energiei.

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ieri că, pânp la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, care va permite alimentarea reciprocă cu gaze naturale a celor două state.

Filat a apreciat sprijinul ţării noastre pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, spunând că priveşte cu optimism şi încredere dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirma, la mijlocul lunii trecute, că există proiecte comune între cele doua state care trebuie repornite sau duse mai departe.

În faţa clădirii unde se desfăşoară şedinţa sunt circa 30 de manifestanţi care strigă lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Aceştia au fluierat inclusiv în momentul ceremoniei militare de întâmpinare a delegaţiei moldovene. Alt grup de manifestanţi, care aparţin de organizaţia Noua Dreaptă au cerut unirea Basarabiei cu ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb