UPDATE Proiectul legii bugetului pe 2018 - adoptat pe articole în plenul Parlamentului

Vlad Dobrea
Politică / 18 decembrie 2017

Mihai Tudose

Mihai Tudose

Actualizare 17:35

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018 a fost astăzi adoptat pe articole, în plenul comun al Parlamentului.

Proiectul a fost adoptat în forma de la Comisiile de buget, cu un singur amendament respins, informează Agerpres.

Astfel, plenul Parlamentului a respins amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a propus respingerea acestui amendament, care, anterior, a fost aprobat în Comisiile de buget-finanţe. Parlamentarii au respins amendamentul iniţiat de UDMR, fiind înregistrate doar 105 voturi "pentru", 114 "împotrivă" şi o abţinere.

Ca urmare, Parlamentul a aprobat, cu 120 voturi "pentru" şi 106 "împotrivă", textul iniţial din proiectul de buget, potrivit căruia cotele defalcate din impozitul de venit transferate la bugetele locale rămân la nivelul de 71,5%.

Votul final asupra acestei legi urmează să se dea în această săptămână.

(S.A.)

--------------

Premierul Mihai Tudose a declarat astzi, în plenul reunit al Parlamentului, că viziunea bugetului de stat pe anul 2018 nu este una nouă, ci este aceea pe baza căreia PSD să câştige alegerile parlamentare în 2016, el subliniind că guvernanţi nu vor ceda "niciun centimetru" în atingerea obiectivelor propuse.

Mihai Tudose a declarat următoarele: "Viziunea bugetului pe care l-am prezentat în Parlament acum nu este nouă, am prezentat-o în 2016, pe baza acestei viziuni am câştigat alegerile. Am aplicat-o în acest an şi vom continua aplicarea şi în anii ce vin. Ne-am angajat că vom obţine creştere economică de peste 5% care să se regăsească şi în viaţa de zi cu zi a românilor, în puterea de cumpărare, în creşterea nivelului de trai pentru români. La finalul anului, avem o creştere economică de 7%, puterea medie de cumpărare a salariaţilor a crescut cu 11%, iar a pensionarilor cu 12% doar în primele zece luni ale anului în curs. Anul acesta am avut toată încrederea în economie, în special atunci când tot felul de călăreţi ai Apocalipsei se îngrămădeau să ne vestească sfârşitul. Începând din august, după cum ştiţi, se propovăduia faptul că nu mai avem bani de salarii, că nu mai avem bani de pensii, că închidem ţara. Rezultatele ne demonstrează că am avut dreptate noi".

Şeful Executivului a spus că ţara noastră se află pe un "drum bun", iar atingerea obiectivelor propuse de coaliţia de guvernare va merge mai departe.

"Adevărul este unul singur: România a câştigat, iar toţi cei care din incompetenţă sau din ură au propovăduit tot ceea ce este mai rău pentru România, au pierdut şi vor pierde în continuare. Suntem pe un drum bun şi nu vom ceda niciun centimetru în atingerea obiectivelor propuse", a mai afirmat premierul.

Plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterea proiectului de buget de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, conform News.ro.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.

În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuţiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit cu 2,3% din PIB.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.

Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistenţa socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB, potrivit News.ro.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi în anul 2018 - 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investiţiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 13 miliarde lei faţă de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb