UPDATE Scandalul Astra pe ecranele TV, nu şi pe cele ale BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2014

Scandalul Astra pe ecranele TV, nu şi pe cele ale BVB

Update

Reprezentanţii BVB ne-au transmis: "Societăţile emitente listate pe Piaţa RASDAQ au obligaţii de raportare, respectiv au obligativitatea transmiterii de rapoarte curente şi periodice, în conformitate cu prevederile Regulamentului CNVM nr.1 din 2006, respectiv au obligaţia de a transmite rapoartele specificate de reglementarea mai sus menţionată la art.113, litera A, punctele a, b, c, j, k, şi litera E.

Prerogativele de supraveghere, monitorizare şi investigare a activităţii pe Piaţa de capital aparţin ASF.

În măsura în care societatea emitentă va transmite către piaţă o informare în sensul evenimentelor la care faceţi referire (raport curent, comunicat de presă, etc.) în vederea informării corespunzătoare a publicului investitor, aceasta va fi publicată pe pagina de Internet a BVB, în secţiunea dedicată societăţii emitente".

----

Singurele ecrane de pe care scandalul Astra Asigurări a lipsit cu desăvârşire au fost cele ale Bursei de Valori Bucureşti, unde compania nu a dat niciun comunicat pentru informarea investitorilor, deşi este listată din 1997.

Săptămâna trecută au apărut informaţii că Banca Naţională a României ar fi sesizat DNA în legătură cu "Astra", în urma unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit unui document citat de Mediafax, atribuit ASF, Astra Asigurări ar fi subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.

Atât ASF, cât şi BNR sau DNA s-au dezis de informaţiile apărute pe agenţia de ştiri. Se pare că rezultatele unui control ASF privind "Astra" urmează să fie prezentat boardului, iar unele voci din Autoritate spun că orice informaţii preliminare sunt hazardate.

Misterul întreţinut de autorităţi privind acest caz este, însă, destul de suspect, mai ales că la mijloc este o companie de importanţă sistemică.

"Astra" a remis presei un comunicat în care dă asigurări că este o companie solidă, susţinând că "principalii indicatori estimativi din 2013 vor fi coeficient lichiditate - asigurări generale: 2,13 (faţă de 1,00 minimul legal); active admise - asigurări generale: 1.272.985.913 lei; coeficient marjă solvabilitate - asigurări generale: 2,42 (faţă de 1,00 minimul legal); capital social - 436.901.517 lei (cel mai mare din piaţa noastră de asigurări)".

Informaţia nu a apărut însă şi la BVB, unde emitenţii trebuie să disemineze informaţiile pentru public. Însă, având în vedere că ultimele schimburi cu acţiunile Astra au fost făcute în septembrie 2013, nici nu exista vreun risc ca piaţa să fie distorsionată. Bursa poate cere ea însăşi emitenţilor rapoarte curente despre evenimentele care le influenţează activitatea, însă BVB nu a făcut-o nici în cazuri mai grave, precum "Oltchim", de exemplu. Reprezentanţii BVB nu au oferit, până la închiderea ediţiei, un răspuns privind un eventual raport al Astra.

"Astra Asigurări" a cumpărat, la finalul anului trecut, societatea "AXA Life Insurance România". Compania este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb