UPDATE Senatul a adoptat split TVA

S.A.
Companii / 31 octombrie 2017

Senatul a adoptat split TVA

Actualizare 12:13

Plenul Senatului a adoptat astăzi, cu 54 de voturi "pentru" şi 45 de voturi "împotrivă" legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA, care în noua formă prevede că măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvenţă sau care înregistrează întrâzieri la plata acestei taxe.

De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru această măsură, vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

În cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, opoziţia a criticat în bloc măsura de plată defacată a TVA.

Senatorul PMP Traian Băsescu a explicat că actul normativ privind introducerea split TVA nu va rezolva problema evaziunii fiscale deoarece, a explicat el, evaziunea fiscală nu o fac firmele despre care se ştie că au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se ştie nimic.

Traian Băsescu a declarat în plenul Senatului: "Cred că ne pregătim să facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fără amendamente. Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. Aş întreba Ministerul de Finanţe: câte societăţi din România vor intra sub incidenţa split TVA? Aveţi un răspuns, aveţi o evaluare? A doua întrebare: câţi dintre cei care vor fi obligaţi să se înroleze în acest split TVA sunt firme aduse la a nu-şi plăti TVA-ul datorită întârzierilor rambursării TVA de către Ministerul de Finanţe. Eu cred că este o măsură pripită şi fac un apel la colegii senatori care ştiu cât de cât ce se întâmplă în viaţa economică a României să voteze împotriva acestei iniţiative. Nu aşa se combate evaziunea fiscală, ci căutându-i pe cei care nu sunt înregistraţi nicăeri".

Senatoarea USR Nicoleta Dinu a făcut apel la toţi senatorii, indiferent de partidul din care fac parte, să voteze împotriva split TVA.

Nicoleta Dinu a declarat: "Ordonanţa 23/2017 propune un experiment menit să anuleze progresele şi să descalifice România ca destinaţie pentru investiţii viitoare. Mărturisim că am adoptat o poziţie pragmatică în cadrul comisiei de raport, încercând prin amendamentele dezbătute să ameliorăm fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei româneşti şi să diminuăm astfel pe cât posibil un rău iminent. Forma consolidată a proiectului de lege cu amendamentele admise rămâne totuşi neconvingătoare. Efectele pozitive în privinţa colectării TVA vor fi modeste în raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor".

La rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu a declarat: "Să elimini evaziunea «optional» mi se mare cam ciudat, dar în fine. Asta este opţiunea, astăzi, a PSD (...) Această măsură TVA split a fost criticată nu numai de noi, cei din opoziţie, dar şi de oamen de afaceri care lucrează astăzi cu statul (...) Încercăm astăzi să schimbăm un sistem, să aruncăm o ţară în aer, pentru o diferenţă de 8% de conformare voluntară. Şi, nu în ultimul rând, această variantă, motiv pentru care PNL va vota împotriva acestei variante, este o variantă care îi pedepseşte tocmai pe aceia care au probleme: companiile care sunt în insolvenţă, companiile care au probleme cu plata sau au întârzieri datorită mai multor motive, sunt cele care sunt forţate, sunt obligate prin această ordonanţă şi această lege să îşi deschidă un cont TVA, ceea ce înseamnă costuri pentru aceste companii. Cum să atragi mai mulţi bani de la companii, făcându-le să coste mai mult?".

Social-democraţii au apărat însă măsura spunând că ea va reduce evaziunea, chiar dacă nu se ştie încă dacă măsura ste una bună sau una rea.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat: "E foarte greu să spunem la această oră dacă măsura este una bună sau una rea, dacă va avea efecte negative sau pozitive pentru că ea nu s-a mai aplicat. Şi o variantă şi cealaltă sunt la nivel de speculaţie. Sperăm să întărim disciplina bugetară şi resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează".

El a adăugat că, dacă până acum s-ar fi luat măsurile necesare şi România nu ar fi pe ultimul loc la colectarea TVA declarat poate nu ar fi fost nevoie de o astfel de măsură.

"Dar, din păcate, acumulăm an de an miliarde de euro TVA declarat şi neîncasat pe procedurile actuale", a mai spus el.

Senatorul PSD Nicolae Bădălău a afirmat: "Această ordonanţă era necesară pentru îmbunătăţirea şi pentru sănătatea mediului de afaceri (...) Tot ceea ce se încearcă este ca absolut factorii economici să fie corecţie pnetru bugetul de stat. atât se încearcă (...) Este o măsură de a închide evaziunea fiscală".

Senatorii UDMR au criticat şi ei măsura split TVA şi au anunţat că votează împotrivă.

(M.I.)

-------

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat aseară un raport de admitere legii de aprobare a ordonanţei privind split TVA, acceptând noile amendamente venite de la Guvern prin care măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvenţă sau care înregistrează întrâzieri la plata acestei taxe, potrivit news.ro. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru această măsură, vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

Noile reglementări adoptate de Comisia de buget-finanţe a Senatului stabilesc: "Au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;

b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;

c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă".

Raportul de admitere a fost adoptat cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" (PNL şi USR) şi o abţinere (UDMR).

Legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA urmează să intre astăzi pe ordinea de zi a Senatului pentru dezbatere şi vot final, urmând să fie transmisă apoi Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Liberalii au criticat noua formă a ordonanţei privind split TVA, propusă de Guvern şi adoptată de comisia de buget finanţe, despre care au spus că este mai dură pentru economie decât în forma originară.

Vicepreşedintele Comisiei de buget finanţe a Senatului, Florin Cîţu, a explicat: "Această lege se aplică companiilor care sunt in insolvenţă sau care au restanţe la plata TVA la stat, adică tocmai acelor comapanii care au probleme cu cash-ul - pentru că nu sunt infractori toţi, nu sunt toţi evazionişti - care au intrat în insolvenţă dintr-un motiv sau altul. Acum vor fi nevoite să cheltuiască bani să-şi implementeze acest sistem de plată a TVA defalcat. Cred că multe dintre aceste companii vor decide imediat să intre în faliment".

El a spus că speră ca PSD să înţeleagă până la urmă că legea este una foarte proastă pentru economia ţării noastre.

"Cei care au făcut această lege nu au nicio legătură cu economia privată, nu înţeleg cum funcţionează economia privată, nu înţeleg problemele companiilor în insolvenţă, iar acest mod de a stimula prin a ada bani ca să iei bani seamănă foarte mult cu o schemă piramidală, nu o lege care are în vedere eliminarea evaziunii fiscale", a mai spus Cîţu.

La rândul său, preşedintele Comisiei de buget finanţe a Senatului, Eugen Teodorovici, a spus că noua formă a split TVA reprezintă o schimbare radicală faţă de varianta iniţială.

Teodorovici a afirmat: "Eu zic că este un pas foarte important, eu sper că la nivelul Camerei deputaţilor să continue discuţia şi să sperăm că va fi o formă şi mai bună. Ideea este că este un timp foarte scurt până al final de an şi cei de la finanţe trebuie să-şi gândească normele de aplicare şi paşii următori ca legea să fie aplicabilă".

Critici dure la adresa noii variante a split TVA au venit şi din partea UDMR, formaţiune care consideră măsurile prevăzute în actul normativ drept greşite.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat: "Ideea de bază de la care se pleacă este una greşită. Cred că ANAF şi Ministerul de Finanţe ar trebui să se focalizeze pe TVA-ul nedeclarat, pe comerţul la negru, nu să se îndrepte împotriva societăţilor comerciale care, din cauza unor probleme de moment, dificultăţi de ordin financiar sau economic, au o sincopă în activitate şi după aceea să ajungă pe o listă neagră de pe care, după aceea, nu o să mai iasă niciodată. A urmări la zi încasarea sau valoarea TVA-ului încasat cash, adică numerar, este o imposibilitate".

El a adăugat că legea ar trebui regândită din temelii şi că speră ca acest lucru să se întâmple la Camera Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb