UPDATE Vosganian: "Încercarea Guvernului privind split TVA vine pe fundalul unei situaţii dramatice"

A.C.
Companii / 23 octombrie 2017

Ionuţ Mişa (Sursa foto: captură Youtube)

Ionuţ Mişa (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 20:31

Aplicarea split TVA vine pe fundalul unei situaţii "dramatice" în care se află ţara noastră privind veniturile fiscale, a declarat astăzi deputatul ALDE Varujan Vosganian.

La dezbaterea pe tema split TVA din plenul Camerei Deputaţilor, Vosganian a spus, potrivit Agerpres: "Avem o problemă reală pe care nu putem să o tratăm nici cu dispute politice, nici sterile, nici cu băşcălie. În ceea ce priveşte veniturile fiscale, România se apropie dramatic de pragul de 25%, media europeană este 40%, iar ţările din vârful piramidei au colectări de aproape 50% - Franţa, aproape 48%, Danemarca, Finlanda, Belgia, peste 45%, până şi Bulgaria are peste 30%. Sigur că putem să facem băşcălie, sigur că putem să folosim această tribună pentru a cere demisii. Chestiunea nu aparţine doar unui singur Guvern, este o tendinţă care vine mai de demult şi ea trebuie rezolvată prin dialog politic şi efortul tuturor. Aşadar, această încercare făcută de Guvernul Tudose vine pe fundalul unei situaţii dramatice în care se află România. Aici nu este vorba doar de TVA, pentru că invocarea splitării TVA pentru rău platnici se referă şi la neplata contribuţiilor şi la plata celorlalte impozite. Este greşit să se spună că soluţia trebuie căutată numai în paradisuri fiscale".

Deputatul a afirmat că ALDE nu susţine sporirea sau introducerea unor taxe.

Vosganian a explicat: "În legătură cu colectarea TVA, într-adevăr suntem în urma tuturor celorlalte ţări din UE. Trebuie să avem o soluţie, dar vă repet şi o spun şi colegilor care sugerau idioţenii de tipul impozitării coteţelor: nu se va face acest lucru prin introducerea unor taxe şi impozite sau mărirea unor taxe şi impozite, pentru că ele nu vor face decât să apese tot asupra celor care îşi fac datoria faţă de stat. ALDE nu este de acord cu sporirea sau introducerea unor taxe. (...) Noi, ALDE, vrem să sprijinim şi să respectăm pe cei care plătesc corect, să facem o competiţie corectă între agenţii economici şi să nu protejăm pe cei care nu plătesc taxe pentru a avea un avantaj incorect".

(S.A.)

-------------

Actualizare 20:05 Ionuţ Mişa: "Plata defalcată a TVA va combate concurenţa neloială"

Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA reprezenta, la 30 septembrie, 7,1 miliarde de lei, a declarat astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, susţinând că plata defalcată a taxei va pune pe picior de egalitate contribuabilii, prin combaterea concurenţei neloiale.

Ionuţ Mişa a prezentat, la "Ora Guvernului", o serie de date privind încasarea TVA pentru a susţine necesitatea introducerii plăţii defalcate a taxei.

Ministrul a spus, potrivit news.ro: "Diferenţa de TVA în anul 2014 pentru România reprezintă 7 miliarde de euro. Ce ar însemna aceşti bani? Autostrada Piteşti-Craiova costă 900 milioane euro, un spital regional costă 150 milioane de euro, totalul alocaţiilor de stat este aproximativ 900 milioane de euro, autostrada Piteşti-Sibiu atât de necesară e 1,9 milioane de euro sau aceşti 7 miliarde de euro reprezintă bugetul de asigurări de sănătate într-un an de zile".

El a precizat că această sumă reprezintă atât diferenţa între TVA declarat şi neplătit de agenţii economici, cât şi estimarea pierderii de venituri din TVA ca urmare a fraudei şi evaziunii, falimentului, insolvenţei, optimizărilor fiscale, precum şi a unor calcule eronate.

Ministrul Finanţelor a afirmat că, la nivelul Uniunii Europene (UE), există un proces continuu de a simplifica TVA şi a identifica cele mai bune măsuri contra evaziunii fiscale şi pentru creşterea gradului de conformare a agenţilor economici, dar statele membre trebuie să implementeze şi la nivel naţional măsuri eficiente de combatere a fenomenului evazionist în domeniul TVA şi de îmbunătăţire a colectării.

Mişa a menţionat că, în ţara noastră, TVA reprezintă cea mai importantă sursă la nivelul bugetului de stat, respectiv 24,4% în anul 2015 şi 23,1% în anul 2016.

"Deşi România a implementat mai multe măsuri de combatere a evaziunii fiscale (...), ne confruntăm cu un nivel de neîncasare la nivelul TVA foarte mare, cel mai mare la nivel comunitar", a adăugat oficialul. Potrivit acestuia, în anul 2014 s-au încasat doar 81,78% din TVA declarat, în 2015 - 81,05%, 2016 - 82,35%, adică 53 miliarde de lei din 64.

"În acest context e necesară implementarea unei măsuri de creştere a gradului de colectare a taxei şi de combatere a evaziunii. (...) Prin încasarea defalcată, vor fi stopate fraudele", a susţinut ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa a precizat că volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentând TVA, la 30 septembrie, era de 7,1 miliarde de lei, pentru contribuabili aflaţi în procedura de insolvenţă (7.239), în reorganizare (1.513) şi în faliment (20.968).

"Contribuabilii care în prezent îşi achită datoriile de TVA vor fi avantajaţi, prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea contribuabililor care nu-şi plătesc datoriile (...), se va realiza de fapt o aducere pe picior de egalitate a contribuabililor", a mai susţinut ministrul.

(S.A.)

-------------

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, urmează să participe astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului".

Dezbaterea publică din plenul Camerei, care va începe la ora 16:00, are tema "Split TVA - ameninţare la securitatea economică a României" şi este organizată la propunerea grupului parlamentar al PNL.

Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc pe 11 octombrie, dar a fost amânată deoarece Mişa participa atunci, la Washington, la reuniunea anuală a Grupului Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb