Parlamentul de la Kiev l-a demis, ieri, pe ministrul de externe Vladimir Ogrîzko, considerând "neprofesionistă" poziţia diplomaţiei ucrainene în procesul cu România privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive din Marea Neagră.
"Acţiunile neprofesioniste ale Ministerului de Externe al Ucrainei şi ale ministrului, în mod personal, în special în ceea ce priveşte examinarea, la Curtea Internaţională a ONU de la Haga, a dosarului privind stabilirea statutului Insulei Şerpilor, precum şi acţiunile ministrului care au dus la înrăutăţirea periculoasă a relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia sunt motive pentru demiterea lui Vladimir Ogrîzko", au precizat iniţiatorii acţiunii de înlăturare din funcţie a şefului diplomaţiei ucrainene.
Demiterea lui Vladimir Ogrîzko a fost propusă de Partidul Comuniştilor şi de Partidul Regiunilor (de opoziţie, pro-rus), după ce Ministerul de Externe ucrainean a ameninţat că-l declară "persona non grata" pe ambasadorul Rusiei la Kiev, Viktor Cernomîrdin, ca urmare a declaraţiilor sale "neprietenoase" la adresa Ucrainei.
Pentru demiterea lui Ogrîzko s-au pronunţat 250 de parlamentari din totalul de 450, în condiţiile în care erau necesare numai 226 de voturi pentru o astfel de decizie.
Votul de ieri a venit după audierea ministrului Ogrîzko pe marginea verdictului Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga (CIJ), care a decis, în 3 februarie, că linia de delimitare a platoului continental al Mării Negre nu va fi influenţată de Insula Şerpilor, aşa cum dorea partea ucraineană.
În informarea prezentată în faţa deputaţilor, Vladimir Ogrîzko a declarat că, prin decizia CIJ, Ucraina "nu a pierdut nici un centimetru din teritoriul său", iar verdictul instanţei internaţionale "nu a corespuns nici cererilor Ucrainei, nici solicitărilor României". Ministrul ucrainean a subliniat că CIJ a ales un exemplu clasic de trasare a liniei mediene în delimitarea suprafeţei de platou continental.
Decizia de demitere a ministrului ucrainean de externe, Vladimir Ogrîzko, va fi, probabil, contestată în instanţă, potrivit agenţiilor de presă internaţionale. Ogrîzko este diplomat de carieră şi deţine funcţia de ministru de externe de la finele lui 2007.