Urme de exploziv, descoperite pe avionul prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2012

Experţii polonezi au găsit urme de exploziv pe epava avionului prezidenţial polonez prăbuşit la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, Rusia, în aprilie 2010, transmitea, ieri, presa internaţională, citând publicaţia "Rzeczpospolita".

Fără a face publice sursele, ziarul polonez scrie că urme de material exploziv şi nitroglicerină au fost găsite atât pe aripile şi în cabina avionului în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski şi alţi 95 oficiali, cât şi în zona în care acesta s-a prăbuşit.

Investigaţia nu a exclus, însă, nici posibilitatea ca urmele de exploziv să provină de la bombe din zonă care nu au explodat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Comisia de anchetă, instituită la scurt timp după prăbuşire, a pus accidentul pe seama unei erori de pilotaj în condiţii meteorologice nefavorabile, însă anumite facţiuni poloneze de dreapta susţin că ar fi vorba despre un asasinat.

Teoriile conspiraţioniste au fost alimentate de un raport al unei comisii de anchetă poloneze care menţionează că, înainte de prăbuşire, o explozie ar fi avut loc la bordul aeronavei şi de suicidul unuia dintre martorii cheie ai accidentului, iar în urma unor greşeli de identificare, câteva corpuri neînsufleţite au fost exhumate.

În urmă cu câteva săptămâni, cazul a fost readus în atenţia presei după ce o serie de fotografii de la locul accidentului în care apăreau cadavrele mutilate şi rămăşiţele oficialilor polonezi au fost publicate în presa rusă.

Avionul de producţie rusească Tupolev 154 s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă densă pe aeroportul din Smolensk, unde delegaţia poloneză urma să asiste la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, când, în 1940, zeci de mii de militari polo­nezi au fost executaţi din ordinul lui Stalin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb